Ρακόμελο το θαυματουργό!

Ξεκινήσαμε τις πρώτες ιώσεις για την φετινή χειμερινή σεζόν συνεπώς λέμε και επίσημα καλό μας χειμώνα!

Φυσικά να μη ξεχάσουμε να πούμε και καλό μας μήνα!!!

Σήμερα θα σας δείξω μία γρήγορη και απλή συνταγή για να φτιάξετε ρακόμελο στο σπίτι σας. Η καταγωγή του είναι από που αλλού;… από την Κρήτη και λίγο από την Αμοργό!
Το ρακόμελο όπως το λέει και η ίδια η λέξη είναι ρακή και μέλι με μία προσθήκη μπαχαρικών. Ένας θαυματουργός συνδυασμός καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αποτελεί παραδοσιακό γιατροσόφι για τα κρυολογήματα (βήχας, ερεθισμένος λαιμός).
Πίνεται ζεστό τους χειμερινούς μήνες ή κρύο σε παγωμένα σφηνοπότηρα το καλοκαίρι. Ως συνοδευτικό θα πρότεινα πορτοκαλόπιτα ή σοκολατόπιτα…
Ας περάσουμε στα υλικά:

 collage-1446394073762.jpg
* ρακή ή τσικουδιά ή σούμα (ότι προτιμάτε)
* μέλι κατά προτίμηση θυμαρίσιο
* ξύλα κανέλας
* γαρίφαλο σε ξυλάκια
* κόκκος πιπεριού

Η εκτέλεση επίσης εύκολη, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για δέκα περίπου λεπτά. Εγώ για 1 λίτρο ρακή έβαλα 8 κουταλιές της σούπας μέλι, 4 ξύλα κανέλας, 8 γαρίφαλα και 1 κόκκο πιπεριού. Οι αναλογίες και ο χρόνος βρασμού κυμαίνονται από τα γούστα. Εγώ όπως θα δείτε και παρακάτω μάλλον με το μάτι και με την μύτη τα υπολογίζω! Όσο πιο γλυκό το θέλουμε τόσο περισσότερο μέλι θα προσθέσουμε, όσο πιο ελαφρύ το θέλουμε τόσο περισσότερο χρόνο θα το βράσουμε για να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Με τις δοκιμές κάθε φορά, θα φτάσουμε στο τέλος να καθιερώσουμε τις αναλογίες που προτιμά ο ουρανίσκος μας.

rakomelo 1 mommyjammi

rakomelo 2 mommyjammi

rakomelo 3 mommyjammi

Η αποθήκευσή του καλό είναι να γίνει σε ένα γυάλινο μπουκάλι που κλείνει και μέσα αφήστε το ένα ξυλάκι κανέλας (τα υπόλοιπα μπαχαρικά αφαιρέστε τα). Σε κάθε σερβίρισμα μπορείτε να ζεσταίνετε την ποσότητα που επιθυμείτε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ειλικρινά εύχομαι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει και να βοηθήσει στο να χαλαρώσετε!

Για την ακρίβεια τώρα που σας γράφω, πίνω ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο και ακούω αγαπημένες μελωδίες!

Στην υγειά σας λοιπόν φίλοι μου!

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φιλάκια πολλά Αθηνούλα μου επίσης! Αλήθεια γνωρίζεις καμία συνταγή για "ψημένη Αμοργού;" Έχουμε επιχειρήσει κάποιες φορές αλλά μάλλον παραλλαγή έχουμε καταφέρει… άσε που ο σύζυγος όταν έκαιγε την ζάχαρη κόντεψε να μου κάψει και την κουζίνα…!

  2. Αν και δεν πίνω γενικότερα, ρακόμελο έχει τύχει να πιω και μου αρέσει αρκετά. Σε ευχαριστούμε για την συνταγή, προσωπικά θα την τιμήσω, με καλή παρέα και σοκολατόπιτα διότι έχω ένα κάτι με τα εσπεριδοειδή και δεν τα πλησιάζω, thank you very much χαχα
    Σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι μια όμορφη συνέχεια στην ημέρα σου! 🙂

  3. το ρακόμελο πλησιάζει αρκετά το λικερ αν και πιο δυνατό και σαφώς πιο υγιεινό. Με σοκολατόπιτα λοιπόν και καλή παρεούλα! Φιλιά πολλά και σε ευχαριστώ που πέρασες!

  4. Απολαυστικό και για την παρέα τα κρύα βράδια που έρχονται και αποτελεσματικό σε περίπτωση κλειστού λαιμού λόγω κρυολογήματος! Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου και φυσικά την πρότασή σου για το συνοδευτικό γιατί μου φάνηκε πως θα ταιριάζει τέλεια με την πορτοκαλόπιτα.

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

  5. Ότι και ψαχνόμουνα για ρακόμελο και νά λοιπόν η συνταγή σου έτοιμη για να την εκτελέσω το συντομότερο Φιλιά πολλά για αυτή σου την ανάρτηση…την αποθηκεύω στα αγαπημένα μου…την καλησπέρα μου και φιλάκια!

  6. Μαρία μου καλημέρα και καλή εβδομάδα.Μόλις έκανα ανάρτηση τη δικιά σου συνταγή ,στο blog μου mary…gr η οποία παραπέμεπει στο blog σου.Σ'ευχαριστώ για αυτη την υπέροχη συνταγή την οποία απολαμβάνουμε δεόντως….φιλάκια πολλά!

  7. Το ρακόμελο μου θυμίζει τρελά μεθύσια όταν ήμουν φοιτήτρια!!Δεν είχα φανταστεί ποτέ οτι θα μπορούσα να το φτιάξω και μόνη μου!!ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας Μαράκι μου!!Σίγουρα θα το επιχειρήσω το φθινόπωρο!!Στανταράκι!!Φιλιά πολλά!!

  8. φυσικα και μας χαροποιει! χαχαχαχα λατρεμενη συνταγη και ειδικα για το Χειμωνα παντα εχω ενα μπουκαλι διαθεσιμο. Με κοκκο πιπεριου δεν το εχω δοκιμασει, οποτε next time!

  9. Μαράκι κρύο δεν το έχω πιει ποτέ! Τώρα που είναι καλοκαίρι θα το δοκιμάσω και θα σου πω εντυπώσεις! Είναι όντως θαυματουργό γιατροσόφι!!! φιλιά

  10. Ανοίγεις πληγές αγαπητή μου Εύη χεχε! Να το δοκιμάσεις και τώρα και να το αφήσεις να κρυώσει καλά, να το βάλεις στο ψυγείο και να το σερβίρεις σε παγωμένο σφηνοπότηρο!

  11. Υπέροχο ρακόμελο!!! για όλες τις εποχές και τις ώρες!!!!!
    Δοκιμάστε να ρίξετε μέσα στο κατσαρολάκι και μια φλούδα από πορτοκάλι!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ