Επιτυχία vs Ευτυχία! Απλά βήματα για την κατάκτηση!

Η ευτυχία που κρύβουμε μέσα μας είναι ένα συναίσθημα που απαιτεί αρχικά την δική μας επιλογή απέναντι σε αυτό. Η επιλογή του Συναισθήματος, είναι μια ανάρτηση την οποία είχα δημοσιεύσει στο παρελθόν σχετικά με αυτό το σκεπτικό. Επιλέγω να είμαι Ευτυχισμένος άνθρωπος – ξεκινάς από εμάς και καταλήγει σε εμάς! Μην αφήνουμε την πεποίθηση να κυριαρχεί στο ότι οι άλλοι γύρω μας διαμορφώνουν το σκηνικό της ευτυχία μας.

Η γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι αυξημένες απαιτήσεις, τα προβλήματα στο περιβάλλον μας είναι λίγοι από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν εύκολα να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας. Στόχος μας είναι η προσωπική μας Ευτυχία! Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθεις εγκλωβισμένη σε μια πραγματικότητα γεμάτη Υποχρεώσεις και Πρέπει! Πόσες άλλες φορές νιώθεις πως δεν μπορείς να γευθείς με ικανοποίηση τις απλές καθημερινές χαρές, διότι κάτι μέσα σου σε απασχολεί. Κάτι που δεν σου επιτρέπει να είσαι εκεί, στην στιγμή, ο εαυτός σου στο 100% Πόσες άλλες φορές κάνεις κάτι με απόλυτη επιτυχία, δέχεσαι την αναγνώριση από το περιβάλλον σου αλλά και πάλι υπάρχει ένα κενό μέσα σου, αρκετό ώστε να μην χαρείς για το κατόρθωμά σου.

Ο δυτικός τρόπος σκέψης μας εκπαιδεύει ολοένα και περισσότερο στο να κατακτήσουμε την Επιτυχία και όχι την Ευτυχία. Εργαζόμαστε πολλές ώρες για να αποκτήσουμε ή να διατηρήσουμε τα υλικά αγαθά τα οποία ο υπερκαταναλωτισμός μας έχει εμφυτεύσει στο μυαλό μας ως απαραίτητα. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλο και περισσότερες ανάγκες μας οι οποίες τελικά δεν είναι προσωπικές αλλά ανάγκες που προέρχονται από την ανάγκη προβολής, αποδοχής και αναγνώρισης. Μέσα σε όλη αυτή την υπερπροσπάθεια ήρθε να προστεθεί τα τελευταία χρόνια και η οικονομική κρίση. Μια κρίση που ήταν αρκετή να μας φανερώσει τις αμέτρητες αδυναμίες και κενά μας που ως τώρα καλύπταμε με υλικά αγαθά. Πως είναι δυνατόν να νιώθει ένας άνθρωπος ευτυχισμένος όταν το μυαλό του βομβαρδίζεται καθημερινά από τόσα ερεθίσματα;

mind full 2 mommyjammi

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ή μαγικά φίλτρα. Η απόκτηση της ευτυχία σε συνάρτηση με την επιτυχία είναι μια διεργασία που πηγάζει από το εσωτερικό μας, την ψυχή μας. Θα σου πω μερικά βήματα για το πως θα μπορέσεις να έρθει πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε πραγματική Ευτυχία.

  1. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου, κλείνοντας τηλέφωνα, τηλεόραση ή οποιοδήποτε άλλο μέσο το οποίο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου. Ξεκίνησε το διαλογισμό και άνοιξε διάλογο με τον εαυτό σου. Δεν απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση, απαιτεί διάθεση και χρόνο.
  2. Ξεχώρισε τις ανάγκες σου, από τις επιθυμίες σου. Οι ανάγκες είναι αυθόρμητες, αναγκαίες και πηγάζουν από το εσωτερικό μας. Οι επιθυμίες πολλές φορές προέρχονται από τις επιρροές που δεχόμαστε από το εξωτερικό μας περιβάλλον. Κάνε διαχωρισμό ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες και στην συνέχεια κάνε ανάλυση των επιθυμιών σου, ποιες πηγάζουν από εσένα και ποιες από τους έξω.
  3. Αποδέξου πως ο κόσμος είναι γεμάτος κακία και ζήλια, ναι υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουμε να σε βλάψουν. Από την πλευρά σου όμως μη κατηγορείς αυτούς τους ανθρώπους αλλά σκέψου πόσο εκτεθειμένη είσαι απέναντι στην κάθε απειλή. Εάν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να διαχειριστείς με επιτυχία την όποια εξωτερική απειλή με αγάπη, ηρεμία και σύνεση.
  4. Υπομονή και Επιμονή. Δούλεψε αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου. Μελέτησε τις ενστικτώδεις συμπεριφορές σου, θα βγάλεις πολλά συμπεράσματα τα οποία θα σε βοηθήσουν στο να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου και να ενεργείς με σύνεση και ηρεμία. Οι σωστές αποφάσεις πάντα θέλουν ηρεμία.
  5. Βάλε φραγή στην “πλύση” του εγκεφάλου. Απομάκρυνε τους αρνητικούς, απαισιόδοξους ανθρώπους από το περιβάλλον σου.
  6. Θέσε στόχους. Δούλεψε με σχέδιο έχοντας πλάνο για τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σου. Η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει, αρκεί να είσαι εκεί να περιμένεις και να είσαι σίγουρη για τους στόχους σου. Εάν δουλεύεις επάνω σε αυτό που αγαπάς, η επιτυχία είναι δεδομένη!
  7. Κάνε οδηγό σου την αγάπη. Βάλε στην άκρη τον θυμό, την εκδίκηση, το μίσος. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ενεργήσεις έξυπνα έχοντας την αγάπη ως οδηγό και πίστεψέ με… οι υποτιθέμενοι εχθροί σου θα εκπλαγούν! Και που ξέρεις; Μπορεί να γίνουν και φίλοι σου! Αξίζει την προσπάθεια!

Σε γλυκοφιλώ!

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλά τα λες Μαράκι!!!
    Η ευτυχία είναι το πιο απλό πράγμα…. τι θέλει άλλωστε ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος; λίγα, απλά και όμορφα πραγματάκια!!!!
    Κι όμως…. ζούμε σε αποχές που όλο αυτό το ε΄χουμε κάνει τραγικά δύσκολο.

  2. Δεν μπορούσες να τα πεις καλύτερα αγαπημένη μου!!! Το άρθρο αισθάνομαι σαν να το έγραψες για μένα! To the point! Μίλησες κατευθείαν στην καρδιά μου!!! Θα το διαβάσω πολλές πολλές φορές για να το εμπεδώσω! Φιλάκια

  3. Η συγκεκριμένη ανάρτησή σου μου θυμίζει όλα όσα διαβάζω ανα τακτά διαστήματα στα βιβλία της Rhonda Burne..της ίδιας φιλοσοφίας είμαι και εγώ..είμαι ότι σκέφτομαι..θέλω να είμαι ευτυχισμένη και ναι είμαι..τα είπαμε αυτά και στο brunch..χαθήκαμε όμως από τότε..κρίμα..

  4. Αναρωτήθηκα το πρωί που διάβασα το άρθρο σου, τελικά η κοινωνία επιβραβεύει την ευτυχία; Ή για να το θέσω καλύτερα, την επιτρέπει; Μήπως αυτό το ανελέητο και χωρίς νόημα κυνήγι της επιτυχίας που στο τέλος μας αφήνει με αυτήν την αίσθηση την κενή συναισθημάτων εξυπηρετεί την διατήρηση της κατάστασης ως έχει;
    Ρωτάω πολλά, αλλά είμαι σε μια περίεργη φάση που προσπαθώ να κάνω αυτό που είπες, να ξεχωρίσω τις ανάγκες τις δικές μου από τις επιρροές της κοινωνίας, χωρίς επιτυχία πάντα. Προσπαθώ όμως!
    Όσο για την κρίση μου θύμισες κάτι που είχα γράψει για αυτήν την κακούργα και τελικά το άφησα στα drafts. Μάλλον πρέπει να το ξεθάψω…

  5. Αλήθεια,έχουμε το δικαίωμα στην ευτυχία;Μου θυμίζει κάτι σαν μαθηματικα με τις εξισώσεις.Πόσο μπορούμε να προσεγγίσουμε,την επιτυχία ή ευτυχία και τι διάρκεια θα έχουν στην ζωή μας; αναρωτιέμαι και μάλιστα το βρίσκω κάπως απίθανο αλλά εγω Μαράκι μου θα προσπαθήσω τουλάχιστον με περισσότερο ζήλο να φέρω αγάπη,όπως λές ….κάνε οδηγό την αγάπη…φιλάκια πολλά!

  6. Να προσθέσω ότι τα τελευταία χρόνια (με την κρίση όπως λες)
    είναι δυστυχώς πολύ μεγάλος ο αριθμός τών ανθρώπων που έχουν
    μείνει άνεργοι κι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια επίσης..
    Θέλω να πω ότι πέρασαν προ πολλού οι εποχές που υπήρχε
    ΜΟΝΟ η επιλογή τής καριέρας ή όχι, και θεωρούνταν δεδομένο
    ότι ήταν όλοι εργαζόμενοι, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.. 🙁

    Υ.Γ Αλήθεια, υπάρχει τρόπος να μεγαλώσεις τα γράμματα
    εδώ στα σχόλια; Είναι πολύ μικρά (για μερικούς! χαχα!) Φιλιά! 🙂

  7. Σε ευχαριστώ Κλειώ μου και χαίρομαι που σε άγγιξε. Κάποια πράγματα καλό είναι να τα τυπώνουμε, να τα κρατάμε στο ψυγείο κολλημένα μήπως και…τα εμπεδώσουμε και το σκεπτικό γίνει κτήμα μας!!! Σε φιλώ!!!

  8. Εύη μου χαίρομαι που είσαι αυτής της φιλοσοφίας διότι έχεις πιάσει το νόημα της ζωής! Την συγγραφέα που αναφέρεις δεν την έχω διαβάσει ούτε καν ακουστά δεν την έχω αλλά θα την σημειώσω βεβαίως βεβαίως. Επίσης μετά το Πάσχα έχω σκοπό να καλύψω το χαμένο έδαφός της επικοινωνίας μας! Ειλικρινά είμαι δύο μήνες με αρκετό ζόρισμα, νέο e-shop, νέο blog, τώρα στο μαγαζί αλλαγή σεζόν και προετοιμασία για το Πάσχα ααααα και μη ξεχάσω και το συνεχές…. Δύσκολη εποχή για πριγκίπισσες να σημειώσω ααχαχα! Σε φιλώ!

  9. Σε αυτή τη περίεργη φάση που λες βρίσκομαι τα τελευταία 3 χρόνια… Θαρρώ πως ξύπνησα και ανακάλυψα αυτό που έγραψες… αναζητώ μια ουτοπική ευτυχία, κάτι που μου έχει πλασάρει η κοινωνία και μου δημιουργεί συναισθήματα κατάθλιψης και απογοήτευσης επειδή δεν μπορώ να την προσεγγίσω. Σαφώς και πιστεύω σε αυτό που λες ότι η πλύση εγκεφάλου που μας έχει γίνει είναι προς αυτή τη κατεύθυνση, ανελέητο κυνήγι μιας ανύπαρκτης (όπως μας έχουν πλασάρει) ευτυχίας. Η ευτυχία είναι μέσα μας, είναι στις στιγμές…αλλά κυρίως πιστεύω η ευτυχία βρίσκεται στην ικανότητα μας να μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από κάθε τι τοξικό, διατηρώντας την θετική μας διάθεση και την ακεραιότητα του χαρακτήρα μας. Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου και με ενδιαφέρει να ξεθάψεις αυτή την ανάρτηση που αναφέρεις!

  10. Αγαπητή μου Μαρία σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου και θα σου πω ότι για εμένα επιτυχία=κάνω για επάγγελμα αυτό που αγαπώ και ευτυχία=βιώνω την κάθε στιγμή, αποστασιοποίηση από κάθε τι τοξικό και διατήρηση της προσωπικής μου ακεραιότητας! Ζήλος και Αγάπη νομίζω είναι τα κλειδιά της προσωπική μας ευημερίας. Σε φιλώ!

  11. Αυτό και μόνο που αναφέρεις Πέτρα μου πόσο δυνατός παράγοντας επίδρασης στην ψυχολογία μας είναι! Πολλές δεδομένες παρελθοντικές καταστάσεις, έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο… Δυστυχώς… Όμως θα προσθέσω για να ακουστώ και λίγο αισιόδοξη, πως μέσα σε κάθε κρίση και σε κάθε δυσκολία υπάρχει και μία ευκαιρία, θέλει ψυχραιμία και υπομονή για να την ανακαλύψουμε! Σχετικά με τη γραμματοσειρά πιστεύω πως το επόμενο διάστημα θα το έχω διορθώσει χεχεχεχε ξέρεις… δεν είσαι και η μόνη που μου το έχει πει, συνεπώς νιώσε άνετα με αυτό!!! Σε φιλώ και σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!!!

  12. Θα μείνω κι εγώ σε αυτό που λές για το ότι η ευτυχία είναι επιλογή! Ξεκινάμε από αυτό! Εχω στον περίγυρό μου ανθρώπους που λες και θέλουν να αυτομαστιγώνονται, να τους ρωτάς “είσαι καλά;”, “τι έχεις” Ζουν από αυτό! Δεν κοιτάν τι έχουν αλλά τι δεν έχουν! Τ¨ελος πάντων, μεγάλη ιστορία! Τα φιλιά μου Μαρία μου, πολύ ωραίο το κείμενό σου!

  13. Μεγάλη κουβέντα αυτό Κάλλη μου, “δεν κοιτάνε αυτό που έχουν αλλά αυτό που δεν έχουν”! Πόσο δίκιο έχεις! Σε φιλώ και εύχομαι αυτή η θετική σου αύρα να μείνει για πάντα ως έχει!!! Σε ευχαριστώ!

  14. Αυτο με τον διαλογοσμο πρεπει να το κοιταξω πολυ σοβαρα. Επισης τους αρνητικους ανθρωπους και τους απαισιοδοξους να τους αποβαλω απο κοντα μου αλλα να βρω τροπο εγω η ιδια να ειμαι πιο αισιοδοξη! Οσο για τους κακους και ζηλιαριδες ας μην το σχολιασω καλυτερα! Πολυ ωραιο αρθρο…
    Σε φιλω
    Αθανασία ♡ Creations with fantasy

  15. Ναι ναι με τον διαλογισμό πήγα για ένα διάστημα να ξεκινήσω και πραγματικά είδα το μεγαλείο του…θέλει όμως εξάσκηση και χρόνο και εκεί είναι που τα παράτησα! Είσαι αισιόδοξο άτομο και φαίνεται από τις δημιουργίες σου!!! Σε φιλώ και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ