Αντίστροφη μέτρηση νέου σχολικού έτους

Μπορεί να είναι ακόμα 20 Αυγούστου, όμως όλοι σιγά σιγά επιστρέφουν από τις διακοπές τους και εμείς ξεκινάμε να μπαίνουμε σε mood σχολείου! Φτιάξαμε μια πολύ απλή χειροτεχνία με τη μικρή μου Κωνσταντίνα την Αντίστροφη μέτρηση νέου σχολικού έτους, ώστε να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε. Ο λόγος που το επέλεξα είναι γιατί αυτό το διάστημα ξεκίνησα να κοιτάζω για σχολικές τσάντες και τα λοιπά καλούδια που θα χρειαστεί η μικρούλα μου φέτος στο νηπιαγωγείο και σκέφτηκα πως πρέπει αυτά τα δώρα να τα λάβει με χαρές και ενθουσιασμούς ώστε να ξεκινήσουμε όμορφα την σχολική μας χρονιά.

Επέλεξα να έχει μόνο 5 ημέρες η δική μας αντίστροφη μέτρηση που σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε να μετράμε από 7 Σεπτεμβρίου. (δεν παρέλειψε να το σημειώσει η Νίνα στο ημερολόγιό της – και φυσικά η μανούλα να το φωτογραφίσει). Σίγουρα η κατασκευή μας είναι πολύ απλή και δεν αγγίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αντίστροφης μέτρησης που είχαμε φτιάξει τα Χριστούγεννα, όμως τον σκοπό της τον εξυπηρετεί!

antistrofi-metrhsh-neou-sxolikou-etous-7-mommyjammi

Εκτύπωσα σε σκληρό χαρτόνι μια φωτογραφία/ζωγραφιά όπου θα γινόταν το κεντρικό μέρος της χειροτεχνίας μας καθώς και αριθμούς επάνω σε σχολικές τσάντες. Η μικρή Κωνσταντίνα τις ζωγράφισε και εγώ στην συνέχεια τις κόλλησα σε ξύλινα μικρά μανταλάκια.

antistrofi-metrhsh-neou-sxolikou-etous-2-mommyjammi

Η αρίθμηση στις τσαντούλες μπορεί να σας φανεί χρήσιμη εάν θέλετε να φτιάξετε κάτι ανάλογο!

τσαντούλες με αριθμούςschool3

Αφού κολλήσαμε τις τσαντούλες με τους αριθμούς στα μανταλάκια, στο πίσω μέρος έγραψα τις εκπλήξεις… που φυσικά δεν είδε η Νίνα αλλά και δεν ξέρει…ακόμα…να διαβάζει!antistrofi-metrhsh-neou-sxolikou-etous-5-mommyjammi

Πέντε ημέρες = πέντε εκπλήξεις! 5 ημέρες πριν γίνει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς! Στο νούμερο 5 είναι η σχολική μας τσάντα, στο νούμερο 4 είναι το νέο μας παγουρίνο. Στο νούμερο 3 είναι η νέα μας πετσετούλα με τυπωμένο επάνω το όνομα της μικρούλας μου, στο νούμερο 2 είναι μια ταυτότητα με μεταλλική αλυσίδα για να κρεμάσουμε στην τσαντούλα μας και στο νούμερο 1 είναι μια δραστηριότητα… Θα φτιάξουμε κουλουράκια!

antistrofi-metrhsh-neou-sxolikou-etous-4-mommyjammi

Τα κουλουράκια που θα φτιάξουμε θα τα προσφέρουμε σε μια αυτοσχέδια συσκευασία που σας είχα δείξει παλιότερα ΕΔΩ στη δασκάλα μας! Για να ξεκινήσει γλυκά η νέα μας σχολική χρονιά!

antistrofi-metrhsh-neou-sxolikou-etous-6-mommyjammi

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την σχολική προσαρμογή είναι πολλοί. Πολλά παιδιά βιώνουν έντονο άγχος, τον φόβο του αποχωρισμού και φοβία εγκατάλειψης από τους οικείους τους με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν έντονη άρνηση. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια σωστή προετοιμασία από νωρίς, από τους γονείς σχετικά με το νέο σχολείο του παιδιού, πληροφορίες για το πρόγραμμα, συζήτηση σχετικά με τους δασκάλους κλπ Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να καταφέρουν να περάσουν το μήνυμα στο παιδί ότι πηγαίνοντας στο σχολείο δεν πρόκειται να στερηθεί τίποτα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χιλιάδες πράγματα. Αυτό προϋποθέτει προετοιμασία από τους γονείς και σταθερότητα από μέρους τους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν την αρνητική στάση του παιδιού.

Οι προτάσεις μου είναι:

  • να φτιάξετε μια ανάλογη κατασκευή αντίστροφης μέτρησης που πάντα ξετρελαίνει τα μικρά παιδιά
  • μπορείτε να βάλετε είτε αυτά τα δώρα που πρότεινα εγώ από την στιγμή που θα τα αγοράζατε ή άλλα που κρίνετε εσείς και επιθυμείτε
  • μπορείτε σε διαφορετική περίπτωση να κάνετε βόλτα μαζί στα καταστήματα με σχολικά είδη ώστε να διαλέξουν τα παιδιά αυτά που επιθυμούν
  • δραστηριότητες που ξέρετε ότι αρέσουν στα παιδιά σας και με κάποιο τρόπο να τις “δέσετε” με την έναρξη της σχολικής χρονιάς
  • να επισκεφτείτε το σχολείο 1-2 ημέρες πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά ώστε να έχει το χρόνο να δει τον χώρο πιο ήρεμα. Επίσης και μια πρώτη επαφή και κουβεντούλα με τη δασκάλα θα βοηθούσε.
  • ωραία επίσης ιδέα θα ήταν να περιμένει ένα δώρο στο σπίτι το παιδί μετά την πρώτη του ημέρα στο σχολείο ως επιβράβευση
  • να διαβάσετε βιβλιαράκια μαζί του που έχουν ως αντικείμενο το σχολείο ώστε να το βοηθήσει να κατανοήσει τη μαγεία της γνώσης

28 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν φαντάζεσαι πόσο με βοηθάς αυτή τη στιγμή!!! Εννοείται ότι θα φτιάξουμε και εμείς ημερολόγιο που μάλλον θα έχει πάνω κάτω τις ίδιες εκπλήξεις, ειδικά αυτή με την ταυτότητα ούτε που θα τη σκεφτόμουν. Να ‘σαι καλά!! Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!!!

  2. Εξαιρετική ιδέα Μαράκι μου!
    Βεβαια εμάς δεν θα μας χρειαστει μιας και η Δώρα ήδη ανυπομονεί παρα πολυ.
    Αν και τωρα που το σκέφτομαι ίσως την βοηθήσει να καταλάβει το ποτε ξεκινάει το σχολείο.

  3. Με ενθουσίασε η ιδέα σου! Πολύ όμορφα και έξυπνα υλοποιημένη! Νομίζω πως είναι πολύ καλή πρόταση για τα παιδιά, ειδικά αυτά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων δύο τάξεων του δημοτικού σχολείου.

  4. Πολύ ωραία ιδέα! Είτε πρόκειται για παιδάκι που πάει πρώτη φορά παιδικό είτε για παιδί που ξεκινά σχολείο κάνει την αναμονή γλυκύτερη! Μη σου πω θα φτιάξω κι ένα για μένα 🙂 χεχεχεχεχε

  5. Σε ευχαριστώ Νίκη για τα καλά σου λόγια και ειλικρινά χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα! Καλή επιτυχία και καλή σχολική χρονιά να ευχηθώ!!! Θα αναμένω να δω με χαρά κατασκευές!!!

  6. Αγαπημένο μας Ανθομέλι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, μας τιμά ιδιαιτέρως! Θα συμφωνήσω πως βοηθά πολύ τα μικρουλίνια προσχολικής ηλικίας καθώς και των πρώτων 2-3 τάξεων στο δημοτικό!

  7. Ναι Βέρα μου σκέφτομαι και εγώ ένα για εμένα και στο τέλος μια φωτογραφία με την μαμά ενθουσιασμένη χεχεχε! Σε φιλώ και σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου!

  8. Εμένα μου άρεσε πολυ η ιδέα αλλά τα παιδια δεν ανυπομονουν να ανοιξει το σχολειο. Φοβάμαι οτι κάθε μέρα θα παραποιοουν το ημερολόγιο για να μην μειωθουν οι μέρες!!!!

  9. Λες ε; Ίσως αυτό να κάνει πιο διασκεδαστική τη διαδικασία και να το πάρουν με καλό μάτι, την έναρξη της σχολικής χρονιάς!Εύχομαι καλή επιτυχία αν το επιχειρήσεις και αναμένω εντυπώσεις!

  10. Α! τελεια ιδεα! προλαβαινω…βεβαια σιγα τωρα μη κατσει η δικια μου να παρει τη μια μερα μονο τσαντα κ την επομενη το παγουρινο…δεν παιζει λεμε!

  11. Πάνω στην ώρα! Πολύ όμορφη η ιδέα σου, κοριτσάκι μου και μιας και ξεκινάμε και εμείς φέτος προ-νήπιο θα την εφαρμόσω σίγουρα. Σε γλυκοφιλώ, σμουτςςςς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ