Ο ερωτευμένος Πολωνός της Μάρως Βαμβουνάκη

Η αγάπη ενός άνδρα, απλή, λιτή και γνήσια ήρθε να δώσει νόημα στη ζωή της… Ο ερωτευμένος Πολωνός της Μάρως Βαμβουνάκη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Φίλοι μου αγαπημένοι. Υπάρχουν μυθιστορήματα με υπόθεση και πλοκή συναρπαστική και γρήγορη που παρασύρει τον αναγνώστη να καταβροχθίσει τις σελίδες την μία μετά την άλλη, κυνηγώντας την εξέλιξη και το λυτρωτικό τέλος. Υπάρχουν και άλλα που ζητούν διαφορετική ανάγνωση, πιο ήρεμη, πιο βαθιά. Να ακουμπήσεις πίσω στην πολυθρόνα και να απολαύσεις λεπτές περιγραφές τόπων και ανθρώπων,διεισδυτικές αναλύσεις χαρακτήρων και καταστάσεων, ψυχολογικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Το βιβλίο που διάβασα πρόσφατα ανήκει σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Ο ερωτευμένος Πολωνός της Μάρως Βαμβουνάκη είναι ένα μυθιστόρημα μικρό σε εύρος όσον αφορά την υπόθεση, μεγάλο όμως όσον αφορά την ψυχολογική προσέγγιση, την παρατήρηση και περιγραφή ανθρώπινων συμπεριφορών σκέψεων και συναισθημάτων. Η υπόθεση δωρική.

Η αναπάντεχη και χωρίς κανένα ίχνος εξαφάνιση μιας διάσημης ηθοποιού, δοσμένη με διτή προσέγγιση. Απ`έξω, όπως την παρακολουθεί ο κόσμος –φανερή ιστορία — και από μέσα δείχνοντας τι ακριβώς συμβαίνει – κρυφή ιστορία -. Η ιστορία μιας γυναίκας προικισμένης με σπάνιο υποκριτικό ταλέντο, ”αθόρυβης και απλής” αλλά και με έναν ”απόκρυφο ηφαιστειώδη ψυχισμό”, που γνώρισε τόσο την απόλυτη δόξα και την καταξίωση όσο και την απόλυτη οδύνη και σπαραγμό.

Κι όταν όλα μέσα της είχαν απαξιωθεί και η ύπαρξή της και η τέχνη της, η αγάπη ενός άνδρα, απλή, λιτή και γνήσια ήλθε να δώσει νόημα στη ζωή της, την στιγμή ακριβώς που είχε αποφασίσει να την εγκαταλείψει. Απόλαυσα την εξαιρετική περιγραφή του χαρακτήρα των σκέψεων και των συναισθημάτων της πρωταγωνίστριας, όπως και το θαυμάσιο κείμενο που αφορά τη θέση της ”ευτυχίας” στα λογοτεχνικά έργα. Είναι, όντως, δύσκολο να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη η περιγραφή μιας ευτυχισμένης κατάστασης.

Πολύ καλή και η ανάλυση της θέσης και ταύτισης  των θεατών με τις ”ξένες συμφορές”, όπως και ο προβληματισμός σχετικά με το δικαίωμα που έχει κάποιος ενήλικας να εξαφανιστεί. Γενικά  υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες … παράλληλες σελίδες, τροφή για  το μυαλό και την ψυχή.

Ένα πραγματικά καλό βιβλίο.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Εκδότης: Ψυχογιός Λογοτεχνία
Κατηγορία : Λογοτεχνία
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 20/06/2011
Σελίδες : 224
Χιλιάδα Κυκλ.: 30η
ISBN: 978-960-496-076-7

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα και στο τέλος του βιβλίου αυτό λέει η συγγραφέας: πως θα μπορούσαν αν συμβούν ένα σωρό πράγματα, συμφορές, καυγάδες, επανασυνδέσεις.,… αλλά δε συνέβη τίποτα! Το ζευγάρι “κρύφτηκε” κι έζησε ευτυχισμένο!
    Κι αν ποτέ κάποιος αναγνώριζε την ηθοποιό που κάποτε εξαφανίστηκε οι συγχωριανοί θα έλεγαν πως αυτή η γυναίκα ήταν απλά η γυναίκα του γιατρού! (γιατρός δεν ήταν τελικά ο Πολωνός;;)

    Πολύ καλή πρόταση βιβλίου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ