Παιδικά όνειρα…τι βλέπουν στον ύπνο τους τα παιδιά;

Όταν ονειρεύονται τα παιδιά, φαντασιώνονται ότι έχουν όλα όσα αγαπούν πιο πολύ. Παιδικά όνειρα…τι βλέπουν στον ύπνο τους τα παιδιά;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά απολαμβάνουν τα όνειρά τους και τους αρέσει να μιλούν γι’αυτά, ακόμη και αν πρόκειται για τραυματικά όνειρα. Βλέπουν όνειρα με νεράιδες, δράκους, τα αγαπημένα τους παιχνίδια που μόλις ξυπνήσουν αναζητούν!

Τα όνειρά τους πολλές φορές είναι τόσο αληθινά που απαιτείται χρόνος ώστε τα ίδια τα παιδιά να τα αποδεχτούν ως όνειρα και όχι ως μέρος της πραγματικότητας τους. Οι γονείς πρέπει να έχουν υπομονή ακούγοντας όλα όσα έχουν να τους διηγηθούν αλλά και να τα ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας που θα ξυπνήσουν τρομαγμένα.

Οι φάσεις του ονείρου

Στα παιδιά, όπως ακριβώς και στους μεγάλους, εναλλάσσονται δύο διαφορετικές φάσεις ύπνου:

α) Η φάση REM (από το αγγλικό «rapid eye movement», δηλαδή γρήγορη κίνηση των ματιών), στη διάρκεια της οποίας τα παιδιά βλέπουν όνειρα.

β) Η φάση του ύπνου χωρίς όνειρα, στη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος των παιδιών δεν φαντάζεται εικόνες.

Στη διάρκεια των 10 ωρών του ύπνου ενός μωρού, η φάση REM παρατηρείται από τις 11.00 έως τα μεσάνυχτα, γύρω στη 1.00, στις 3.00 και ακόμα μετά τις 4.00 και έως τις 6.00 το πρωί.

Σχεδιάστε ήρεμες βραδινές δραστηριότητες. Μη του διαβάζετε βιβλία με τρομακτικές εικόνες και μην του επιτρέπετε να βλέπει τρομακτικές ταινίες στην τηλεόραση πριν πάει για ύπνο.

Αφήστε ένα φως ανοιχτό και την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, αν το θέλει το παιδί.

Αν το παιδί σας ξυπνήσει κλαίγοντας, κατανοήστε τους φόβους του. Μια ζεστή αγκαλιά γεμάτη θαλπωρή είναι ό,τι έχει περισσότερη ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Αφήστε το να μιλήσει λίγο για το όνειρό του, αν θέλει, αλλά μην το πιέσετε γι’ αυτό αν δεν το θέλει το ίδιο. Μείνετε δίπλα του μέχρι να ηρεμήσει.

Αν το παιδί δεν ησυχάζει, μιλήστε του για κάτι ευχάριστο που το περιμένει πώς και πώς, όπως ένα παιδικό πάρτι ή μια επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο με φίλους, οτιδήποτε που θα τραβήξει την προσοχή του μακριά από το άσχημο όνειρο.

Είναι προτιμότερο να μείνετε εσείς στο δωμάτιο του παιδιού σας, παρά να το φωνάξετε να έρθει στο δικό σας. Αφήνοντας το παιδί σας να ανακτήσει την ψυχραιμία του στο δικό του δωμάτιο, το βοηθάτε να δει ότι ο χώρος του είναι τελικά ασφαλής.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ