Δυσλεξία – πως να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και πως να επέμβουμε;

Η δυσλεξία αντιμετωπίζεται, πολλές φορές, σαν μια σοβαρή κοινωνική και γνωστική αναπηρία. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη ενός εγχειριδίου. Δυσλεξία – πως να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και πως να επέμβουμε;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Αυτό το διάστημα έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις GEMA της Eva Benso. Ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο για τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς για ένα θέμα – μία ειδική διαταραχή της μάθησης (ΕΔΜ) – την δυσλεξία.

Το βιβλίο αυτό το διάβασα με αρκετή προσοχή γιατί αρχικά βοηθά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι η δυσλεξία, εξηγώντας τη λειτουργία της ανάγνωσης στις υποδεέστερες διαδικασίες: της γλώσσας, της οπτικής αντίληψης και της προσοχής (και την αλληλεπίδρασή τους). Η λέξη – κλειδί της μεθόδου που προτείνεται είναι “εκγύμναση”, ένα πλήρες και ειδικό “γυμναστήριο” για τη νόηση.

Το μέρος που είναι αφιερωμένο στις παιγνιώδεις – ψυχαγωγικές ασκήσεις, δίνει τη δυνατότητα να εκγυμνάσουμε το παιδί διασκεδάζοντάς το και κινώντας του το ενδιαφέρον για την ανάγνωση με εικόνες, παραμύθια ή χειρωναντικές δραστηριότητες.

dysleksia-pws-na-anagnwrisoume-ta-dhmadia-kai-pws-na-epemvoume-mommyjammi3

dysleksia-pws-na-anagnwrisoume-ta-dhmadia-kai-pws-na-epemvoume-mommyjammi2

Δυστυχώς είναι ένα περιστατικό, η δυσλεξία, που συχνά υπερεκτιμάται ή υποεκτικάται. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ειδική αντιμετώπιση ώστε το παιδί να το αποδεχτεί αλλά και να το αντιμετωπίσει. Το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται να καταρρίψει ετικέτες και κοινοτοπίες.

“Όποιος δεν ξέρει να διαβάζει δεν είναι έξυπνος”, αυτό δεν είναι αλήθεια! Αυτή η διαταραχή δεν συνδέεται με τις νοητικές δεξιότητες. Ωστόσο αυτή η πεποίθηση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αυτοεκτίμηση. Στην πραγματικότητα “οι δυσλεξικοί είναι πιο έξυπνοι από τους φυσιολογικούς αναγνώστες”. Αυτό αληθεύει με την έννοια, ότι αφού διαγνωστεί, ένα δυσλεξικό άτομο ανήκει σε προνομιούχα ομάδα, στην οποία πράγματι δεν υπάρχουν περιπτώσεις νοητικής στέρησης.

dysleksia-pws-na-anagnwrisoume-ta-dhmadia-kai-pws-na-epemvoume-mommyjammi4

Η Eva Benso (1980), απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Τορίνου και της δημιουργικής γραφιστικής, είναι ειδικευμένη επιστήμων στη γνωστική απόκτηση δεξιοτήτων σε άτομα με ΕΔΜ (Ειδικές Διαταραχές της Μάθησης).

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε από τις Εκδόσεις GEMA ΕΔΩ

Δυσλεξία

Eva Benso

Μετάφραση: Βαγγέλης Κατσιφός 

Σελ: 194

ISBN: 978-960-6893-34-6

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ