Οδηγός για την σωστή Νονά και Νονό απέναντι στο βαφτιστήρι!

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Νονού/Νονάς; Τι συμβολίζουν τα πασχαλινά δώρα; Πότε δίνουμε τα δώρα στο βαφτιστήρι; Οδηγός για την σωστή Νονά και Νονό απέναντι στο βαφτιστήρι!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Το να επιλέξετε να γίνετε ο Νονός/α σε ένα παιδάκι είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να του προσφέρετε τα καθιερωμένα δώρα Χριστούγεννα, Πάσχα, Γιορτή και Γενέθλια. Ο ρόλος του νονού ή αναδόχου καθίσταται αγαπητικός, πνευματικός και ουσιαστικός. Σύμφωνα με την Εκκλησία και τη Βίβλο νονός είναι ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει να γίνει πνευματικός πατέρας ή μητέρα ενός παιδιού. Αυτό σύμφωνα με την εκκλησία μας σημαίνει δύο πράγματα. Η πνευματική καθοδήγηση του παιδιού αλλά και φροντίδα του παιδιού σε περίπτωση που συμβεί κάτι στους γονείς.

Βέβαια στις ημέρες μας και με την πάροδο του χρόνου ο ρόλος του νονού και της νονάς έχει γίνει λίγο πιο γενικός και τελικά εστιάζεται στην παράδοση των δώρων. Αν όμως θέλετε να είσαστε σωστοί νονοί, θα πρέπει να είσαστε κοντά στο παιδί, να το συμβουλεύετε και με την παρουσία σας να του δίνετε την αγάπη και την υποστήριξη που θα χρειαστεί κατά την πάροδο των χρόνων.

Λίγη ιστορία

Το έθιμο του νονού ξεκίνησε από τη Ρώμη και αρχικά οι νονοί ονομάζονταν patronus που στα λατινικά σημαίνει προστάτης. Αρχικά ο νονός ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο απευθυνόταν ένα παιδί μεγαλώνοντας σε κάθε πρόβλημα που είχε σχετικό με την πνευματική του εξέλιξη και την πίστη του.

Ποιος μπορεί να γίνει νονός

Σύμφωνα με την Καθολική και Ορθόδοξη εκκλησία νονός μπορεί να γίνει κάποιος που έχει συμπληρώσει το 16ο χρόνο της ηλικίας του, έχει βαφτιστεί ο ίδιος, δεν έχει ποινικά αδικήματα στο ιστορικό του και δεν είναι ο βιολογικός πατέρας ή μητέρα του παιδιού. Σύμφωνα με την παράδοση ένα παιδί μπορεί να έχει μέχρι τρεις νονούς. Συγκεκριμένα το κορίτσι πρέπει να έχει δύο νονές και έναν νονό ενώ το αγόρι μπορεί να έχει δύο νονούς και μια νονά.

Ειδικά το Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας, ο νονός ή νονά πρέπει να είναι κοντά στο παιδί και τα δώρα που έχουν υποχρέωση (κατά την παράδοση) να κάνουν είναι η λαμπάδα, το τσουρέκι και ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια.

Είδες τις νέες ανοιξιάτικες παραλαβές στο www.kokorikoshoes.gr ?

banner for mommyjammi_gif_2

Η λαμπάδα

Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή,  τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ Πασχαλινή λαμπάδα με διακοσμητική ξύλινη νεράιδα

lampada 1 mommyjammi

Το πασχαλινό τσουρέκι

Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Παπούτσια

Δεν συμβολίζουν κάτι, είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια. Πριν πάτε να τα αγοράσετε καλό είναι να ρωτήσετε την μαμά για το νούμερο (ΔΕΣ ΕΔΩ ΠΟΔΟΜΕΤΡΗΤΗ!). Ακόμη καλύτερα βέβαια είναι, αν μπορείτε, να πάρετε μαζί το βαφτιστήρι σας που σίγουρα θα του αρέσει και πολύ!

Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα ο νονός ή η νονά προσφέρουν και ένα σοκολατένιο αυγό που πλέον είναι μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των παιδιών!

Επίσης, κατά την παράδοση τα δώρα τα παραδίδει ο νονός την Μ.Πέμπτη και ποτέ την Μ. Παρασκευή! Βέβαια λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δεν χρειάζεται να σας πιάνει άγχος. Δώστε τα δώρα στο βαφτιστήρι σας και αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας αφού η ανυπομονησία των παιδιών είναι πάντα τεράστια!

Τέλος οι νονοί / νονές που για τον Α ή Β λόγο δεν έχουν καλή σχέση με τους γονείς του παιδιού, δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους! Διατηρήστε τυπικές σχέσεις με τους γονείς και τις καλύτερες αν είναι εφικτό με το βαφτιστήρι σας!

Μην ξεχνάτε, τα παιδιά όσο χρονών και αν είναι, πάντα περιμένουν την λαμπάδα από τον Νονό ή τη Νονά.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάνω στην ώρα ήρθε η ανάρτηση σου που ήδη ψάχνω ιδέες για τη βαφτιστήρα μου! Μάλιστα σκέφτομαι φέτος η λαμπάδα της να είναι από τα χεράκια μας (είμαστε 2 νονές)!

  2. Νομίζω πως η χειροποίητη λαμπάδα είναι must! Πέρσι την είχα φτιάξει και εγώ για την βαφτιστήρα μου και την λάτρεψε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ