Ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς στα τρία πρώτα χρόνια ζωής. Η διατροφή επηρεάζει το Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) των παιδιών; – Γράφει η Ελίνα Ασημακοπούλου

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη «Λόγω Διατροφής», Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
Τηλ.: 22990 49622
Κιν.: 6937 271217
http://www.elina-diatrofi.gr
www.facebook.com/elinadiatrofi.gr

Ο δείκτης νοημοσύνης ή αλλιώς γνωστός ως IQ είναι το μέτρο προσδιορισμού της ευφυΐας ενός ατόμου με βάση συγκεκριμένα τεστ νοημοσύνης. Ο μέσος δείκτης ευφυίας είναι γύρω στο 100, με τον αριθμό να φτάνει ή και να ξεπερνάει το 160 σε ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους.

 

Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει το IQ?

 

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του Δείκτη Νοημοσύνης είναι οι:

  • Προγεννητική ανάπτυξη
  • Διατροφή
  • Οικογένεια και το οικογενειακό περιβάλλον
  • Κληρονομικότητα
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες, όπως η διατροφή, είναι μεταβαλλόμενοι και η βελτίωση τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα νοημοσύνης ενός ατόμου. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως μία δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα IQ σε παιδιά ηλικίας 8-9 ετών.

 

Ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς στα τρία πρώτα χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τα δεδομένα των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ποικιλία και θρεπτικά συστατικά, κατά το διάστημα αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

Συμβουλές Διατροφής για καλή ανάπτυξη του Εγκεφάλου:

 

Οι ακόλουθες συμβουλές συμπεριλαμβάνουν τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, να ενισχύσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση του παιδιού

 

  • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία φρούτα και λαχανικά φαίνεται πως μπορεί να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Tips:

  • Προσθέστε φρούτα σε smoothies
  • Ετοιμάστε σπιτικό παγωτό και κρέμα με την προσθήκη φρέσκων φρούτων
  • Τρίψτε λαχανικά όπως καρότο, κολοκύθι κλπ σε μαγειρευτά και σάλτσες για να γίνουν περισσότερο παχύρευστες (και θρεπτικές!)
  • Ετοιμάστε σούπες βελουτέ με την προσθήκη ποικιλίας λαχανικών
  • Προσφέρετε σπιτικά πατατάκια από γλυκοπατάτα, την οποία θα έχετε κόψει σε πολύ λεπτές φέτες και ψήσει στον φούρνο μέχρι να γίνει τραγανά πατατάκια

 

  • Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες συμβάλλουν σημαντικά στην αρμονική και ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Tips:

  • Προσφέρετε στο παιδιά μακαρονοσαλάτα με μακαρόνια ολικής άλεσης
  • Χρησιμοποιείστε πολύσπορα κριτσίνια σαν συνοδευτικό στο σνακ τους
  • Προτιμήστε ψωμί και αραβικές πίτες ολικής άλεσης
  • Ετοιμάστε σπιτική πίτσα με λαχανικά στη ζύμη της οποίας θα έχετε αντικαταστήσει το μισό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης

 

  • Συχνή κατανάλωση αυγού.

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την εγκεφαλική λειτουργία αφού οι νευροδιαβιβαστές με τους οποίους μεταφέρονται τα διάφορα μηνύματα στον εγκέφαλο αποτελούνται συνήθως από αμινοξέα. Παράλληλα, ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε χολίνη, η οποία αξιοποιείται από τον εγκέφαλο για τη σύνθση ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Tips:

  • Προσθέστε αυγά στο σπιτικό κέικ
  • Αυγοκόψτε σούπες
  • Ετοιμάστε μία λαχταριστή ομελέτα με λαχανικά

 

  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Το 60% του εγκεφάλου είναι λίπος, επομένως είναι λογικό όταν υπάρχει περιορισμένη πρόσληψη συγκεκριμένων λιπαρών να επηρεάζεται αρνητικά η εγκεφαλική λειτουργία.

 

Τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι πλούσιοι στα Ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Tips:

  • Φροντίστε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο του παιδιού να υπάρχει ένα λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλα, σολομό, γαύρο
  • Ετοιμάστε σαντουιτσάκια με πολύπορο ψωμί, σολομό και λαχανικά για το σνακ τους
  • Εμπλουτίστε με σπόρους όπως chia, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο σαλάτες και φαγητά
  • Προσθέστε ξηρούς καρπούς σε smoothies και φρουτόκρεμες
  • Μάθετε στα παιδιά σας το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι, Συνδυάζονται υπέροχα με φρούτα όπως μπανάνες, μήλα κλπ

 

  • Αποφυγή συχνής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης αλλά και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να συνδεθεί με τη γήρανση των κυττάρων καθώς και με γνωστικές ελλείψεις.

Tips:

  • Αποφύγετε το τηγάνισμα. Προτιμήστε να «τηγανίζετε» τις πατάτες στον φούρνο, αφού τις έχετε κόψει, τοποθετήσει σε ένα ταψί και ανακατέψει με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά. Είναι το ίδιο νόστιμες και πολύ περισσότερο θρεπτικές
  • Περιορίστε τα γλυκά στη διατροφή του παιδιού. Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά, στα οποία η προσθήκη ζάχαρης θα είναι περιορισμένη
  • Αποφύγετε να προσφέρετε στα παιδιά αναψυκτικά και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης
  • Σε πολλές συνταγές μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με αβοκάντο. Προσδίδει την ίδια κρεμώδη υφή αλλά παρέχει καλύτερης ποιότητας λιπαρά

 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

unnamed Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

You May Also Like