Η υπέροχη φίλη μου με το ψευδώνυμο Ελενα Φερράντε

Υπογράφει με το ψευδώνυμο Ελενα Φερράντε αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα… Η υπέροχη φίλη μου με το ψευδώνυμο Ελενα Φερράντε -Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Η δημοφιλέστερη συγγραφέας αυτήν τη στιγμή στην Ιταλία είναι μια γυναίκα φάντασμα. Υπογράφει με το ψευδώνυμο Ελενα Φερράντε αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα, την οποία και δεν σκοπεύει να φανερώσει, όπως μαθαίνουμε.

Τα δύο πρώτα της μυθιστορήματα ”Βάναυση αγάπη” και ” Μέρες εγκατάληψης” έγιναν ταινίες.

Εγώ τη γνώρισα με το ”Η υπέροχη φίλη μου” που είναι το πρώτο βιβλίο μιας τετραλογίας με το γενικό τίτλο ” Η τετραλογία της Νάπολης” από τις εκδόσεις Πατάκη, όπου μια σχέση ζωής, μια γειτονιά, μια χώρα εξελίσσονται στο χρόνο.

Ενα βιβλίο δυνατό, αληθινό, σκληρό όσο  η πραγματικότητα. Σ`αυτό το πρώτο βιβλίο που ξεκινά τη δεκαετία του 1950, με καμβά τον σκληρό αγώνα επιβίωσης εννέα οικογενειών, η Λενού και η Λίλα είναι οι ηρωίδες μας.

Γνωρίστηκαν σε μια φτωχική αυλή. Μικρά κοριτσάκια. Επαιξαν πλάι-πλάι. Αντάλλαξαν βλέμματα. Αντάλλαξαν τις κούκλες τους. Πιάστηκαν χέρι-χέρι και δέθηκαν με μιά φιλία βαθειά και ουσιαστική χωρίς καν να την έχουν συνειδητοποιήσει. Ρίχτηκαν στην περιπέτεια της ζωής σε συνθήκες δύσκολες, άγριες κάποιες φορές.

Αφηγείται η Λενού.  Δεν νοσταλγώ την παιδική μας ηλικία, ήταν γεμάτη βία. Ζούσαμε λογιών λογιών καταστάσεις μέσα κι έξω από τα σπίτια μας……………… Έτσι ήταν η ζωή τελεία και παύλα.

Μεγαλώναμε με το καθήκον να την κάνουμε δύσκολη στους άλλους, προτού οι άλλοι την κάνουν δύσκολη σε μας

Η Λενού και η Λίλα πήγαν σχολείο, έπαιξαν πόλεμο, μάτωσαν. Μπροστά αρχηγός η Λίλα η ”κακιά” η δυναμική , ατρόμητη και περίφανη Λίλα και πίσω η Λενού, η ”γλυκιά”, διστακτική αλλά πιστή ακόλουθος. Η Λίλα η έξυπνη, η μοναδική που διάβαζε πριν πάει σχολείο, που μελέτησε μόνη της Λατινικά και Ελληνικά,  που μπορούσε να κατανοήσει ένα αίσθημα και να δώσει συμβουλές ενώ την ίδια στιγμή μπορούσε να χαράξει ένα πρόσωπο με τη φαλτσέτα ψυχρά και ψύχραιμα.

Και η Λενού να μελετά και να μελετά γιά να σταθεί ισάξια πλάι της, για να νοιώθει ότι της αξίζει μια τέτοια ” υπέροχη” φίλη. Και τα κοριτσάκια μεγάλωναν και οι ρόλοι εναλλάσσονταν και οι δρόμοι τους καμιά φορά απομακρύνονταν για να σμίξουν και πάλι. Και δίπλα τους προχωρούσε κι ο κόσμος, η γειτονιά οι παιδικοί φίλοι και οι  εχθροί.

Η σχέση δοκιμάστηκε στα δύσκολα και περίποκα χρόνια της εφηβείας για να θεμελιωθεί ακόμα πιο γερά. Μία φιλία ζωής δυνατή κι ακλόνητη που όλοι θα επιθυμούσαμε.

Η Φερράντα αφήνει τη Λενού και τη Λίλα, νεαρές γυναίκες, να ετοιμάζονται να βαδίσουν νεοχαραγμένους δρόμους, για να τις ξαναβρεί στο δεύτερο βιβλίο της το ” Νέο όνομα ” μαζί μ`εμένα και ίσως και με σας.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ