Πηνελόπη Μωραΐτου: μας παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη – Το μυστικό της τροφοπυραμίδας

Πόσο εύκολο είναι να μυήσεις ένα μικρό παιδί στην υγιεινή διατροφή; Πηνελόπη Μωραΐτου: μας παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη – Το μυστικό της τροφοπυραμίδας

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Το μεγαλύτερο βάσανο για τους γονείς είναι να καταφέρουν να πείσουν τα παιδιά τους να τρέφονται υγιεινά. Αρχικά να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά αλλά και να προσέχουν την κατανάλωση των γλυκών. Φυσικά η υγιεινή διατροφή βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στις καλύτερες επιδόσεις του στο σχολείο.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανήκω στην κατηγορία των γονέων όπου δίνω αγώνα ώστε να μάθω την κόρη μου να τρέφεται σωστά. Πίεση ασκώ αλλά πάνω από όλα προσπαθώ να εξηγώ τα οφέλη που έχουμε από μία ισορροπημένη διατροφή. Το εξηγώ με απλό και κατανοητό τρόπο και ειδικά στην ηλικία μας (νηπιαγωγείο) μεγάλη βοήθεια μου δίνουν τα βιβλία που έχουν αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Να εξηγούν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής με ενδιαφέρον αλλά κυρίως διασκεδαστικό τρόπο ώστε να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδιού!

pinelopi-moraitou-mas-paraxorei-apoklistiki-sinenteyksi-to-mistiko-tis-trofopiramidas2

pinelopi-moraitou-mas-paraxorei-apoklistiki-sinenteyksi-to-mistiko-tis-trofopiramidas3

Το συγκεκριμένο λοιπόν βιβλίο “Το μυστικό της τροφοπυραμίδας” είναι ένα από τα βιβλία “σύμμαχος” σε αυτή μου την προσπάθεια! Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει και εκπαιδεύει το παιδί, στο να τρέφεται υγιεινά. Να γνωρίζει τις κατηγορίες των τροφίμων και τι αυτές μας προσφέρουν στον οργανισμό μας.

Οι μικροί αναγνώστες καλούνται να παρακολουθήσουν το ταξίδι των ηρώων στα άδυτα της τροφοπυραμίδας, και παράλληλα να λύσουν γρίφους, να μάθουν παροιμίες, νόστιμες συνταγές, καθώς και να ζωγραφίσουν. Ο στόχος είναι φυσικά η διατροφική ισορροπία και το μεγάλο έπαθλο, η υγεία.


pinelopi-moraitou-mas-paraxorei-apoklistiki-sinenteyksi-to-mistiko-tis-trofopiramidas4

Η συγγραφέας Πηνελόπη Μωραΐτου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για τους αναγνώστες του Mommyjammi! Πάμε να δούμε τι μας είπε!

Χωρίς να μας το αποκαλύψετε, μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το μυστικό,το οποίο θα ανακαλύψουν τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο;

Τρεις ατρόμητοι μικροί ήρωες θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιος απήγαγε την πανέμορφη βασίλισσα Φρουτοπάτρa. Γιατί ερήμωσε η χαρούμενη πολιτεία; Ποιος είναι ο τρομερός Μασαχάψα; Αφού ξεφύγουν από τα πεινασμένα μάφιν, θα πρέπει να ταξιδέψουν στα βάθη της σκοτεινής πυραμίδας. Εκεί θα προσπαθήσουν να μονιάσουν τους Λαχανάκηδες και τουςΦρουτάκηδες και να παντρέψουν το Σηφαλιό το ραπανάκι, το μοναχογιό των Λαχανάκηδων με την ΣπάϊσυΝάνα Μπανάνα την όμορφη μοναχοκόρη των Φρουτάκηδων. Θα παρακολουθήσουν μια παράσταση του διάσημου τενόρου κόκορα σενιόρ Αντρέα Λυριτσέλι που δεν ήθελε να τραγουδήσει γιατί τον είχε παρατήσει η γυναίκα του η Λόλα Κο-κότα για χάρη ενός Ροκά Δρυοκολάπτη. Όμως μέσα από όλες αυτές τις περιπέτειες θα έχουν γίνει σαΐνια και στην υγιεινή διατροφή. Μαζί τους ο μυστικός πράκτορας 00-Φρεσκοσπανάκης!!!

Ποιοι είναι οι κεντρικοί ήρωες του παραμυθιού: «Το μυστικό της Τροφοπυραμίδας»;

Ο δεκάχρονος Οδυσσέας που οι φίλοι του τον φωνάζουν «γλυκοδοντάκη», η πανέξυπνη αδελφή του  Αντιγόνη που τρελαίνεται να λύνει μυστήρια και ο μικρός Πάρις που δεν αποχωρίζεται το αγαπημένο του πάνινο ζωάκι.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να διηγηθείτε μια ιστορία με θέμα την υγιεινή διατροφή σε μικρά παιδιά;

Τα παιδιά μυούνται στην υγιεινή διατροφή, όχι μέσα από διδακτισμούς, αλλά με τη συμμετοχή τους σε μια διασκεδαστική περιπέτεια. Αυτό είχα κατά νου γράφοντας το συγκεκριμένο βιβλίο. Μάλιστα,αφορμή για το θέμα στάθηκε μια επίσκεψη μου σε ένα κατάστημα όπου τυχαία το μάτι μου έπεσε σε μια πάνινη ντοματούλα αγκαλιά με ένα αγγουράκι και ένα μαρούλι δίπλα στην πυραμίδα της διατροφής.Έτσι «γεννήθηκαν» μέσα μου οι χαρακτήρες. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους.

Έχετε γράψει πολλά βιβλία για παιδιά. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το αγαπημένο σας;

Όπως κάθε συγγραφέας αγαπώ όλα μου τα βιβλία και κάθε ένα έχει για μένα κάτι ξεχωριστό. Θα έλεγα όμως ότι το «Μυστικό της Τροφοπυραμίδας» μου αρέσει γιατί έχει περιπέτεια, χιούμορ και δραστηριότητες.

Στην εποχή των τάμπλετ και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τι μπορεί να κάνει ένας γονιός ώστε τα παιδιά του να αγαπήσουν το διάβασμα από μικρή ηλικία;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φιλαναγνωσία χτίζεται με πολύ κόπο και συνεχή προσπάθεια. Έτσι λοιπόν θα έλεγα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο είναι το παράδειγμα των γονιών. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς σε μεγάλο βαθμό,  έτσι παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με γονείς αναγνώστες έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν λάτρεις του βιβλίου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδιά μας όταν είναι μικρά και ιδιαίτερα πριν κοιμηθούν. 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Τίτλος: Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας
Συγγραφέας: Πηνελόπη Μωραΐτου
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις: Πορφύρα
Πρώτη κυκλοφορία: Απρίλιος 2017
Παραμύθι με δραστηριότητες
Σελίδες: 69
Για παιδιά από 6 έως 12 ετών

dav
Βιογραφικό Πηνελόπης Μωραΐτου

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Λογοτεχνίας και το 2004 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Midwestern State University στις ΗΠΑ στην Παιδική Λογοτεχνία και τα Γυναικεία Στερεότυπα. Έχει διδάξει Λογοτεχνία στο MSU- USA και Παιδική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας εργασίας για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ , μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Έχει γράψει πολλά παραμύθια, καθώς και εκπαιδευτικά βιβλία. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών, αποσπασμένη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνίας. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και τα βιβλία της στην ιστοσελίδα της εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ