Μητέρα – ποια ήταν η επιρροή της στην blogging καριέρα μου;

Την έβλεπα να γράφει άρθρα στο blog της και απορούσα, “μα πως είναι δυνατόν να της αρέσει να γράφει;” Μητέρα – ποια ήταν η επιρροή της στην blogging καριέρα μου; – Γράφει ο Πάνος Σακαλάκης / Inkstory

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Όταν ήμουν μικρός (ακόμα είμαι) έτεινα να συνδυάζω το blogging με το σχολείο. Έβλεπα την μητέρα μου να γράφει καθημερινά νέα άρθρα στο blog της και απορούσα, “μα πως είναι δυνατόν να της αρέσει να γράφει;” Φυσικά, δεν είχα την παραμικρή ιδέα τότε πως το μελλοντικό μου επαγγελματικά θα ήταν αυτό και, φυσικά, δεν μου ‘χε περάσει καν από το μυαλό πως το blogging είναι μια αγάπη που δύσκολα αφήνεις.

 Όπως και κάθε άλλος νεαρός της ηλικίας μου, συνδύαζα το γράψιμο με το σχολείο. Και σε ποιον αρέσει το σχολείο; Σίγουρα όχι σε ένα φυσιολογικό παιδί! Από την άλλη πλευρά, ήμουν συνεχώς πίσω από μια οθόνη και η αθώα γλυκιά μητέρα μου πίστευε πως γνώριζα από υπολογιστές, κάτι το οποίο της έδωσε την εντύπωση πως μπορώ να απαντήσω σε κάθε ερώτηση τύπου: “Πως να αλλάξω αυτό στο blog μου;” Στη πραγματικότητα, το μόνο που γνώριζα ήταν πως να εγκαταστήσω και να παίξω ένα παιχνίδι.

 Όλα άλλαξαν ένα βράδυ του 2008, όταν μου ζήτησε να της αφιερώσω λίγο χρόνο και να προσπαθήσω να της κάνω το blog της καλύτερο. Εκείνο το βράδυ, ξεκίνησα από μια πεντάλεπτη αγκαρία σε μια 15ωρη (χωρίς υπερβολές παρακαλώ) μελέτη για το blogging. Μέσα σε ένα βράδυ, ένα πρωί, ένα μεσημέρι (έχασα το μέτρημα) κατάφερα όχι απλά να της αλλάξω ολόκληρο το blog, αλλά να ξεκινήσω και το δικό μου.
Σχεδόν εννιά χρόνια πέρασαν από τότε και σήμερα, ποιος να το πίστευε, είμαι full-time blogger με ένα προσωπικό blog από το οποίο έχω ως στόχο να βοηθήσω άλλους bloggers να βελτιώσουν το γράψιμο τους, να βρουν νέες ιδέες και να χτίσουν ένα επιτυχημένο blog.

Τι στο καλό κάνω όμως σε ένα μαμαδίστικο blog; Καταρχάς, γράφω για ένα μαμαδίστικο θέμα, και με ειλικρίνεια μπορώ να πω πως το MammyJammi είναι το καλύτερο μέρος για να το δημοσιεύσω. Κατά δεύτερον, λατρεύω την Μαρία και την υπέροχη κοινότητα που έχει χτίσει γύρο από το blog της. Τρίτον, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικά φρέσκα backlinks προς το blog μου τα οποία οδηγούν σε αύξηση του search ranking. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις το search ranking του blog σου; Μα το guest blogging φυσικά! Αχμ… εννοώ να βοηθήσω άλλους bloggers με φρέσκο περιεχόμενο χωρίς αντάλλαγμα. Τίποτε άλλο.

Διάβασε επίσης: DIY bookmark – φτιάξε έναν εναλλακτικό σελιδοδείκτη!

Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού που διαβάζει το MommyJammi είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες είναι μητέρες, θεωρώ πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αναφέρω το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το blogging ταξίδι της μητέρας μου στην ζωή μου. Με άλλα λόγια, να σου παρουσιάσω τα πιο βασικά οφέλη που μπορεί να παρέχει το blogging στο παιδί σου.  Γιατί αυτά παρείχε – και συνεχίζει να παρέχει – σε εμένα, και όλα αυτά χάρη στην μητέρα μου, είτε το γνωρίζει, είτε όχι.
Μπλογκάρωντας έρχονται οι γνώσεις
Με τα σημερινά δεδομένα, το να δημιουργήσεις ένα blog μέσω μιας blogging πλατφόρμας όπως το WordPress, είναι υπόθεση μερικών ωρών. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται να έχεις καθόλου γνώσεις από προγραμματισμό για να κατασκευάσεις μια εντυπωσιακή ιστοσελίδα, ένα blog, ένα forum, ή ακόμα και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.
Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του blogging, αν είσαι νεαρός και έχεις όρεξη για μάθηση, θα χρειαστεί να διδαχθείς μερικά επιπλέον πραγματάκια για να κάνεις το blog σου ακόμα καλύτερο. Η HTML και η CSS είναι οι πρώτες γλώσσες προγραμματισμού που θα σου χτυπήσουν την πόρτα, καθώς με αυτές μπορείς να κάνεις εντυπωσιακές τροποποιήσεις σε κάθε πρότυπο ενός blog. Αυτά φυσικά είναι καταπληκτικά νέα καθώς οι γλώσσες προγραμματισμού για το web design αποτελούν πολύτιμες δεξιότητες που, κυρίως στο εξωτερικό, ζητούνται από εκατοντάδες εταιρείες που παρέχουν υψηλούς μισθούς.
 Καθ’ όλη τη διάρκεια, άλλες δεξιότητες όπως το graphic design, το SEO, το content marketing και το social media marketing θα γίνουν στόχοι εκμάθησης. Με άλλα λόγια, μέχρι το παιδί σου να ενηλικιωθεί, θα είναι αστέρι στους πιο γνωστούς τεχνολογικούς τομείς. Αυτό, τουλάχιστον, βλέπω σε όλα τα νεαρά παιδιά που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το blogging και αυτό συνέβη και σε εμένα.
Δεν θα σταματήσει να μαθαίνει ποτέ
Με κύριο στόχο να γράφει σχεδόν καθημερινά για θέματα που αφορούν την θεματολογία του blog του, θα αναζητάει, θα μελετάει και θα γίνεται ολοένα και καλύτερος στο πεδίο του. Το ένα θα φέρει το άλλο και, όπως συμβαίνει με όλους μας, θα προσθέσει επιπλέον θεματολογίες για τις οποίες θα μάθει ένα σωρό άλλα καινούργια πράγματα.
Με αυτόν το τρόπο, όχι μόνο θα ενημερώνεται συνεχώς για θέματα που του αρέσουν, αλλά θα παραμένει συνεχώς δραστήριος και κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα, είτε τη δει γραμμένη σε ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα, είτε την ακούσει στην τηλεόραση. Γιατί, εδώ που τα λέμε, όλοι έχουμε μάθει λίγο-πολύ να ξεχωρίζουμε τα fake news από τα υψηλής ποιότητας περιεχόμενα.
Θα μάθει να εκφράζεται και να βοηθάει άλλους ανθρώπους
Τα πράγματα είναι αρκετά απλά: το blogging είναι το καλύτερο εκφραστικό μέσο που υπάρχει, είτε περιλαμβάνει λέξεις, είτε εικόνες, είτε βίντεο, είτε ακόμα και ηχογραφήσεις ή podcasts. Είτε το blog του παιδιού θα κινηθεί προς το ενημερωτικό πεδίο, είτε ως προσωπικό ημερολόγιο τύπου “τι έφαγα σήμερα το πρωί προτού πάω στο σχολείο”, το blogging παραμένει μια ισχυρή μορφή έκφρασης.
 Από την άλλη πλευρά, κάθε καλό blog βοηθάει τους αναγνώστες του. Από το πως να βγάλεις χρήματα online, πως να χάσεις βάρος, πως να μεγαλώσεις τα παιδιά σου σωστά, μέχρι και ολόκληρα γκρουπάκια που μαζεύουν χρήματα για σημαντικούς σκοπούς, το blogging μόνο καλό κάνει. Το συναίσθημα που νιώθω κάθε φορά που λαμβάνω μηνύματα από αναγνώστες λέγοντας μου πόσο τους βοήθησα είναι πραγματικά ανεκτίμητο.
Η δύναμη ενός blog για να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να φέρει κοντά ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα, κάνει το blogging έναν πολύ καλό τρόπο για να βοηθήσει τον κόσμο να γίνει καλύτερος. Με όλα αυτά κατά νου, θεωρώ πως είναι καλύτερο για ένα παιδί να ασχολείται με αυτό, παρά με βίντεο παιχνίδια που θα του αποσπούν την προσοχή.
Θα γίνει καλύτερος μαθητής
Δεν γνωρίζω γιατί, αλλά όταν ένα παιδί ασχολείται με το blogging, ξαφνικά γίνεται και καλύτερος μαθητής στο σχολείο. Κοιτώντας τον εαυτό μου στο παρελθόν, θυμάμαι πως ήθελα να δώσω περισσότερο προσοχή στα μαθήματα γιατί έτσι έπαιρνα περισσότερες γνώσεις για τις οποίες είτε θα μπορούσα να γράψω, είτε να σχολιάσω σε ένα άλλο blog παρόμοιας θεματολογίας. Ξαφνικά, με έπιασε μια δίψα για εκμάθηση. Ποιον, εμένα, που ήμουν πάντα στο τελευταίο θρανίο και μιλούσα με τους συμμαθητές μου μέσω σημειώσεων που γράφαμε σε χαρτάκια.
 Ένας φίλος μου, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του ξεκίνησε να ασχολείται με το blogging περίπου την ίδια χρονική περίοδο με εμένα, είχε μεγάλο πρόβλημα στα γραπτά. Δύο χρόνια αργότερα, έγραφε καλύτερα στα διαγωνίσματα και στα τεστ και από τα πιο έξυπνα παιδιά της τάξης. Το blogging είναι επίσης εξαιρετικό για παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δυσγραφία, κάτι για το οποίο είχα ξανά αναφερθεί στο παρελθόν.
Κι αν είσαι γονιός που ασχολείται εξίσου με το blogging, μια εξαιρετική ιδέα ενός παιχνιδιού που θα μπορούσες να παίζεις με το παιδί σου είναι η εξής: Κάνετε διαγωνισμό για το ποιος θα επιστρέψει σπίτι με την καλύτερη ιδέα άρθρου. Μόλις επιστρέψει από το σχολείο, θα περνάτε χρόνο μαζί – αφότου τελειώσει με το διάβασμα φυσικά – γράφοντας άρθρα με τις ιδέες που σας ήρθαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν πόντοι φυσικά, παίζεται στα 5. Αν καταφέρει μέσα στις επόμενες πέντε (σχολικές για το παιδί) ημέρες να γράψει πολύ καλά άρθρα και ταυτόχρονα τα πάει καλά με τα μαθήματα του στο σχολείο, υπάρχει δωράκι. Προσωπικά ήμουν ευχαριστημένος με μερικά DVDs με τα αγαπημένα μου παιδιά/ταινίες, ή με μια βόλτα στα Goody’s, αλλά ότι προτιμά κάθε παιδί.
Οργανώνοντας τις σκέψεις του
Από τη πρώτη γουλιά του καφέ… εε χυμό ήθελα να πω.. μέχρι και την στιγμή όπου το κεφάλι του θα ακουμπήσει το μαξιλάρι για να κοιμηθεί, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο εγκέφαλος του θα σκέφτεται, θα σκέφτεται και θα σκέφτεται. Παρόλο που είναι αδύνατο να επεξεργαστεί κάθε ιδέα που του περνάει από το μυαλό, είναι πιο εύκολο όταν έχει ένα μέρος να τις αποθηκεύσει, να τις οργανώσει και να τις μοιραστεί.
Η διαδικασία του να γράφεις τις σκέψεις σου κάπου σε αναγκάζει επίσης να “σκάβεις” βαθύτερα στο μυαλό σου και στις ιδέες που σου έρχονται. Η ανάλυση που απαιτείτε για να μπορέσεις να πάρεις μια ιδέα ή μια σκέψη και να την μετατρέψεις σε μια πρόταση ή μια παράγραφο, την κάνει κάτι περισσότερο από μια απλή σκέψη, την μετατρέπει σε μια θεωρεία, μια πίστη ή σε μια διασκεδαστική διαδικασία.
Εκτός από τη δυνατότητα που θα παρέχει το blogging στο παιδί σου για να μοιράζεται όλες τις σκέψεις και τις ιδέες του, το blog του μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως ένα ψηφιακό αρχείο των ιδεών του. Θέλει να θυμηθεί τι συνέβαινε στο μυαλό του τον περασμένο Οκτώβρη; Μπαίνει στο αρχείο του blog του, βρίσκει τον συγκεκριμένο μήνα και βλέπει τι έχει δημοσιεύσει.
Το blogging μπορεί να παρέχει εκατοντάδες καλά πράγματα στη ζωή ενός παιδιού. Φυσικά, χωρίς αναμφισβήτητη, το ίντερνετ όσο ωραίο είναι, άλλα τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει. Αλλά μάντεψε ποιος θα είναι ο πιο συχνός του αναγνώστης. 😉

Εσύ σκέφτηκες ποτέ να μιλήσεις στα παιδιά σου για το blogging; Πως θα τους το παρουσίαζες και κατά πόσο πιστεύεις ότι θα τα βοηθούσε; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Hey! Είμαι ο Παναγιώτης, ένας νεαρός παθιασμένος με τη δημιουργικότητα, το blogging και τη μουσική. Τα τελευταία εννιά χρόνια είμαι full-time blogger σε ιστοσελίδες, περιοδικά και εφημερίδες. Μέσα από το Inkstory έχω ως κύριο στόχο να σε βοηθήσω να ανακαλύψεις τη τέχνη του blogging και να επιτύχεις πάνω σε αυτό που αγαπάς.
Θα χαρώ να κάνεις μια βόλτα και να ρίξεις μια ματιά:

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα παιδιά μου είναι τόσο περήφανα που είμαι blogger! Δεν μπορούν ακόμη να μου εξηγήσουν το γιατί (δεν είναι μόνο τα δωράκια που απολαμβάνουν λόγω του blogging). Υπάρχει κάτι άλλο. Θέλουν συνεχώς να μου προσφέρουν ερεθίσματα, ανακαλύπτουν πράγματα και φτιάχνουν πράγματα μόνο για το blog, απολαμβάνουν μαζί μου όλη αυτή την διαδικτυακή κοινότητα που χτίστηκε γύρω από το blog. Μα πάνω από όλα δείχνουν τεράστια χαρά που είναι κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Υπέροχο κείμενο! Μπράβο και στους δυο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ