Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει – η αλληγορική παρουσίαση μιας κοινωνίας

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γραμμένο απλά σαν ένα τρυφερό και συγκινητικό παραμύθι. Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει – η αλληγορική παρουσίαση μιας κοινωνίας – γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Ειλικρινά, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι η ιστορία της ζωής μιας απλής και ταπεινής κοτούλας θα μπορούσε να γίνει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Θα μπορούσε να γίνει ένα παραμύθι ίσως, αλλά μυθιστόρημα; Κι όμως, η Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας Sun-Mi-Hwang κατάφερε τον μαγικό συνδυασμό.

Με το βιβλίο της  Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει από τις εκδόσεις Διόπτρα, δημιούργησε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γράφοντάς το απλά και άμεσα σαν ένα τρυφερό και συγκινητικό παραμύθι. Είναι η ιστορία μιας κότας που ονειρεύτηκε μια ζωή έξω από τα ασφυκτικά συρματοπλέγματα του κοτετσιού της φάρμας όπου ζούσε. Που ονειρευόταν να τρέξει ελεύθερη εδώ κι εκεί στην αυλή και στο λιβάδι και να ξαπλώσει κάτω από τη δροσερή φυλλωσιά της ακακίας που τόσο θαύμαζε μέσα από τη φυλακή της. Η ιστορία μιας κότας που τόλμησε να αμφισβητήσει και να αρνηθεί το το ρόλο που της επέβαλε η κοινωνία της φάρμας.

Δεν θα γεννήσω ποτέ άλλο αβγό

Που έκανε δώρο στον εαυτό της το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού βαφτίζοντάς τον Μπουμπουκίτσα.

“Το μπουμπούκι είναι η αρχή της δημιουργίας των λουλουδιών” εξήγησε η Μπουμπουκίτσα. “Αναπνέει, αντιστέκεται στη βροχή και τον άνεμο, μαζεύει το φως του ήλιου και ανθίζει με εκθαμβωτικά λευκά λουλουδάκια! Αν δεν υπήρχαν τα μπουμπούκια δεν θα υπήρχαν τα λουλούδια. Το μπουμπούκι είναι πολύ ουσιώδες”

Η ιστορία μιας κοτούλας που λαχταρούσε πέρα και πάνω απ`όλα να κλωσήσει ένα αβγό και να αποκτήσει ένα δικό της κοτοπουλάκι. Που δεν δίστασε ούτε στιγμή να κλωσήσει το αβγό μιας άλλης κακότυχης μάνας, να αφιερωθεί σ` ένα μωρό που δεν ήταν δικό της και να του δώσει όλο το περίσσευμα αγάπης και φροντίδας μιας πραγματικής μάνας.

Είναι η αλληγορική παρουσίαση μιας κοινωνίας, με τα ζώα σε χαρακτηριστικούς ρόλους σύμβολα. Την εξουσία, το φύλακα τοποτηρητή θωρακισμένο πίσω από το γράμμα του Νόμου. Τον  επιβλητικό, αγέρωχο και αδιαμφισβήτητο αρχηγό με την  πλουμιστή και ακατάδεχτη βασίλισσά του. Τους βολεμένους, αδιάφορους, απαθείς και ξενοφοβικούς ενοίκους που με διατυμπανισμένη ανοχή παραχωρούν στον γενναίο, ανοιχτόμυαλο, συγκαταβατικό αλλά διαφορετικό και παρείσακτο περιπλανώμενο, το ελάχιστο δικαίωμα να τους ακολουθεί σαν παρατρεχάμμενος. Τον άγριο, δυνατό και αμείλικτο κυνηγό, τον ορκισμένο εχθρό που μας επιφυλάσσει την έκπληξη. Και φυσικά την επαναστάτρια κότα που αντιστέκεται, αμφισβητεί και διεκδικεί το όνειρο.

Μια αλληγορία όμως, με ξεκάθαρους χαρακτήρες – ξεκάθαρα μηνύματα – ξεκάθαρα συναισθήματα.

Που μιλά για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, για τη φιλία και την αλληλεγγύη, για το θάρρος και την γενναιότητα, για την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, κόντρα στην απάθεια και την αδιαφορία. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη γυναίκα και την ανάγκη της για σεβασμό, αυτοδιάθεση κι ελευθερία. Για τον πηγαίο πόθο της να γίνει μητέρα και να δώσει αγάπη. Αγάπη απλόχερη και ανιδιοτελή χωρίς όρια και περιορισμούς που φθάνει στη θυσία.

Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από συναίσθημα.

Ένα βιβλίο τρυφερό και συγκινητικό που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.

Μια αφήγηση και μια εικονογράφηση απλές και λιτές αλλά τόσο δυνατές όσο και οι αλήθειες της ζωής.

Νομίζω πως  Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει θα συναντήσει το Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον κάπου στο δρόμο της  και θα συνεχίσουν μαζί το δρόμο τους προς την αθανασία.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο αυτό, αλλά μου άρεσε το θεμα που πραγματευεται. μπήκε στη λίστα μου. Ευχαριστω!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ