Τι είναι μουσικοθεραπεία και ποιος ο στόχος της για το παιδί;

Με τη μέθοδο της μουσικοθεραπείας θέτουμε ως στόχο βελτίωσης  τη συναισθηματική έκφραση, την επικοινωνία ως εναλλακτική του λόγου. Τι είναι μουσικοθεραπεία και ποιος ο στόχος της για το παιδί; – Γράφει η Γιάνναρη Μαρία Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

Η μουσικοθεραπεία είναι η κλινική και εμπειρικά τεκμηριωμένη χρήση της μουσικής από ειδικευόμενο θεραπευτή, ο οποίος με επιστημονικές μεθόδους αξιοποιεί τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και εκφραστικές ιδιότητες της μουσικής  για θεραπευτικούς σκοπούς. Αποβλέπει στη χρήση των ήχων και της μουσικής στα πλαίσια μιας θεραπευτικής σχέσης, όπου ο θεραπευτής επιδιώκει αλλαγές σε αντιλήψεις και συμπεριφορές, αποσκοπώντας στην επαναφορά, διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας.

Με την ψυχοδυναμική προσέγγιση, στηριζόμαστε στα πρότυπα της  πρώτης σχέσης κάθε ανθρώπου, δηλαδή στην επικοινωνία μητέρας- βρέφους, συνδέοντας έτσι την προ-λεκτική επικοινωνία της βρεφικής ηλικίας με τη μη-λεκτική φύση της μουσικής επικοινωνίας.

Η μουσική είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, του οποίου, τα στοιχεία(ρυθμός, μελωδία, χροιά, τόνος) είναι κοινώς αναγνωρισμένα από λαούς και πολιτισμούς . Μπορεί να προσδιοριστεί ευρύτατα ως οποιοδήποτε φωνητικό, οργανικό ή μηχανικό ήχο που έχει ρυθμό, μελωδία ή αρμονία.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η ψυχολογική, νευρολογική και σωματική μας ανταπόκριση στη μουσική μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη και ανεξάρτητη από οποιαδήποτε αναπηρία ή τραυματισμό.  Με τη χρήση των ήχων ως τρόπου ανθρώπινης έκφρασης η μουσική προϋπάρχει της λεκτικής επικοινωνίας.

Η ελεύθερη , αυτοσχεδιαστική χρήση της φωνής και μουσικών οργάνων παρέχει έναν μη-λεκτικό τρόπο επικοινωνίας και αυτοέκφρασης, ο οποίος εκφράζει εξολοκλήρου παιδί. Μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων, αισθήσεων και σκέψεων μπορεί να έρθει στην επιφάνεια με τη  βοήθεια των μουσικών ήχων, είτε μέσω της μουσικής ακρόασης, είτε μέσω του αυτοσχεδιασμού, ελεύθερου παιξίματος μουσικών οργάνων.

Με τη μέθοδο της μουσικοθεραπείας θέτουμε ως στόχο βελτίωσης  τη συναισθηματική έκφραση, την επικοινωνία ως εναλλακτική του λόγου, κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες, οργανικές και σωματικές παθήσεις ,  διανοητικές και γνωσιακές λειτουργίες  με τελικό αποτέλεσμα την Ποιότητα Ζωής.

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ