Το τέλος της ιστορίας – Ένα βιβλίο διείσδυσης και επεξεργασίας συναισθημάτων

Αρχίζει με το τέλος της ιστορίας και τελειώνει μ`ένα φλιτζάνι πικρό τσάι. Σαν την πικρή γεύση της ανάμνησης. Αλλά πως μπορεί να τελειώσει μια ιστορία όσο ζει μέσα από τις λέξεις; Το τέλος της ιστορίας – Ένα βιβλίο διείσδυσης και επεξεργασίας συναισθημάτων

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Θα μπορούσε το τέλος μιας ιστορίας να είναι συγχρόνως και η αρχή της, η συνέχειά της  ή η ετεροχρονισμένη αναβίωσή της; Στο Το τέλος της ιστορίας από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, στο ένα και μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε η βραβευμένη διηγηματογράφος Lydia Davis  όλα αυτά μπορούν να συμβούν όταν μια σχέση φτάνει στο τέλος της.

Μια σχέση ανάμεσα σε μια 35άχρονη επιτυχημένη μεταφράστρια και συγγραφέα και σ`ένα 23άχρονο άστατο νεαρό. Μια σχέση βραχύβια, στη  διάρκεια της οποίας η ηρωίδα δεν έδωσε ότι θα μπορούσε να δώσει, δεν φέρθηκε όσο καλά θα μπορούσε να φερθεί, δεν είπε τίποτα από όσα θα μπορούσε να πει. Μια σχέση που κουράστηκε και κούρασε θα έφθανε αναπόφευκτα σ`ένα τέλος.

Ο νεαρός ήταν που έδωσε αυτό το τέλος. Αλλά ήταν αυτό το τέλος που πυροδότησε στο μυαλό, στη ψυχή και στο σώμα της ηρωίδας ένα απρόσμενο κύμα έρωτα πόνου και στέρησης. Την αφόρητη ανάγκη να τον δει, να τον αγγίξει, να του μιλήσει. Ήταν το τέλος που έγινε η αρχή μιας εσωτερικής αναζήτησης του πότε, του πως και του γιατί. Κι ήταν αυτό το τέλος που την ώθησε, αρκετά χρόνια αργότερα να κάνει μια βουτιά στο βυθό του χρόνου και ν`ανεβάσει εικόνες και μνήμες απ`αυτήν τη σχέση και να τις μεταφέρει στο χαρτί σ`ένα μυθιστόρημα  λύτρωσης και απολογισμού.

“Στην αρχή υπήρχε η οργή, ύστερα μια απελπισία ολοένα και πιo μεγάλη, και τότε καταλάβαινα πως ένα μέρος απ`όλα αυτά έπρεπε να γίνει λέξεις στο χαρτί. Δεν είχα εκείνον αλλά είχα τις λέξεις μου κι αυτές δεν μπορούσε να μου τις πάρει.” 

”Η γραφή είχε γίνει ο μόνος τρόπος για να τον κατέχω, τότε έκανα ότι μπορούσα.”

Η συγγραφή αυτής της ερωτικής ιστορίας κράτησε αρκετά χρόνια και είναι μια ξεχωριστή περιπέτεια που παρακολουθούμε ταυτόχρονα και παράλληλα με τη διήγηση της. Ένα μπρος-πίσω πέρασμα στο χωροχρόνο, σ`ένα αβέβαιο και αγωνιώδες ταξίδι μέσα στις ομίχλες των αναμνήσεων, σε μια προσπάθεια αναβίωσης των εικόνων με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Έρχονται στην επιφάνεια η ψυχική κατάσταση και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των ημερών εκείνων του τέλους και περιγράφονται μ`ένα γλυκό άρωμα από Μαρσέλ Προύστ.

“Τα άψυχα πράγματα γίνονταν έμψυχα, γίνονταν σύντροφοι. Με την άκρη του ματιού μου έπιανα τη στάχτη του τσιγάρου που ένα ελαφρύ αεράκι την έσπρωχνε πάνω στο τραπέζι και τη μεταμόρφωνε σε αράχνη που έτρεχε και σταματούσε, ξανάτρεχε και ξανασταματούσε. Ενα και μόνο γράμμα σ`ένα λευκό περιθώριο γινόταν ένα μικροσκοπικό ζωάκι που ανηφόριζε στη σελίδα. ‘Η μια μπούκλα που είχε ξεφύγει από τα μαλλιά μου γινόταν κάποιο άλλο πλασματάκι που άνοιγε το δρόμο του προς το κρανίο μου”

Όλο το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Η ηρωίδα είναι και η αφηγήτρια της ιστορίας της συγγραφής του. Αυτό μας δημιουργεί την εντύπωση ενός αυτοβιογραφικού κειμένου από τη L.DAVIS. Οι ήρωες δεν έχουν όνομα, ούτε ο τόπος που ζουν, οι πόλεις που διάβηκαν. Τι σημασία θα είχαν τα ονόματα. Αυτό είναι ένα βιβλίο εσωτερικών διαδρομών. Ένα βιβλίο διείσδυσης, διύλισης και επεξεργασίας συναισθημάτων.

Αρχίζει με το τέλος της ιστορίας και τελειώνει μ`ένα φλιτζάνι πικρό τσάι. Σαν την πικρή γεύση της ανάμνησης. Αλλά πως μπορεί να τελειώσει μια ιστορία όσο ζει μέσα από τις λέξεις;

Καλή ανάγνωση.

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Εκδόσεις Παπαδόπουλος – Βρείτε ΕΔΩ το βιβλίο

  • Κατηγορία: Λογοτεχνία
  • ISBN: 978-960-569-198-1
  • Ηλικία: 18+
  • Μεταφραστής: Ρίτα Κολαΐτη
  • Ημερομηνία έκδοσης: 23/10/2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ