Μύθοι και πραγματικότητες για την ακμή των ενηλίκων

Ποιες είναι οι αιτίες της ακμής και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε; Μύθοι και πραγματικότητες για την ακμή των ενηλίκων – Γράφει η Χρύσα Βουλγαρίδου

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

16807461_750821741753970_2434865709878759800_n  Skinatte – Χρύσα Βουλγαρίδου

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ακμή εμφανίζεται κυρίως στις ηλικία της εφηβείας (υπάρχει βέβαια και η παιδική ακμή) αλλά η μεγαλύτερη έξαρση υπάρχει στην προεφηβική και εφηβική ηλικία αλλά υπάρχει και η ακμή των ενηλίκων η οποία ορίζεται ως η ακμή μετά την ηλικία των 25 ετών και προσβάλει ενήλικες γυναίκες σε ποσοστό  14-40% .

Τα αίτια είναι πολλά αλλά κυρίως ευθύνονται:

οι ορμόνες και οι ορμονικές διαταραχές οι οποίες μπορεί να υπάρχουν.

Οι κλιματολογικές συνθήκες και κυρίως το περιβάλλον της εργασίας (θερμό ,υγρό περιβάλλον εργασίας).

Το άγχος και το στρές αυξάνουν τις ορμονικές διαταραχές άρα συμβάλλουν και στην εμφάνιση της ακμής.

Ορισμένα φάρμακα και κυρίως τα ανδρογόνα όπως επίσης πολλά καλλυντικά αμφιβόλου προελεύσεως και αυτά που περιέχουν βαζελίνη και λανολίνη.

Οι βασικοί τύποι ακμής είναι :

Φαγεσωρική: Χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγεσώρων, οι οποίοι μπορεί να είτε «ανοικτοί» (μαύρα κεράτινα στίγματα που αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων), είτε «κλειστοί» (μικρά λευκά κεράτινα στίγματα).

Βλατιδοφλυκταινώδης: Εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων (στίγματα με έντονο κόκκινο χρώμα) ή φλυκταινών (κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον).

Βλατιδοοζώδης: Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό βλατίδων και οζιδίων (σπυράκια κάτω από το δέρμα με όγκο, τα οποία συνήθως προκαλούν πόνο).

Κυστική: Εκδηλώνεται με την εμφάνιση κύστεων, οι οποίες είναι σπυράκια μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με τα οζίδια και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (μέτωπο και γύρω από το στόμα), τη ράχη και το στήθος.

Ουλωτική: Εκδηλώνεται στη φάση αποδρομής των φλεγμονωδών βλαβών, όταν και σχηματίζονται πολλές ουλές, άλλοτε ατροφικές (κυρίως στο πρόσωπο) και άλλοτε υπερτροφικές (κυρίως στη ράχη, το στήθος και τους ώμους).

Μύθοι και πραγματικότητες για την ακμή

Οι λιπαρές τροφές και η σοκολάτα επιδεινώνουν την ακμή

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι λιπαρές τροφές και η σοκολάτα δεν επιτείνουν το πρόβλημα της ακμής. Αυτό που μπορεί να την επιδεινώσει είναι η απότομη αύξηση σωματικού βάρους, λόγω μεταβολής του μεταβολισμού του δέρματος.

Ο ήλιος θεραπεύει την ακμή

Σε καμία περίπτωση ο ήλιος δε θεραπεύει την ακμή. Αντίθετα, διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες και κάνει την επιδερμίδα πιο λιπαρή.

Τα καλλυντικά βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής

Τα καλλυντικά συμπληρώνουν τη φαρμακευτική αγωγή, καλύπτουν τις δερματικές ατέλειες και κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λεία. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να μην περιέχουν λιπαρές ουσίες.

Για την θεραπεία της ακμής εμπιστεύεστε μόνο τον δερματολόγο σας και κανένα άλλο και αποφεύγεται οποιοδήποτε μαντζούνι το οποίο σας τάζει θεραπεία.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ