Εξετάσεις και Άγχος. Συμβουλές για μαθητές και γονείς

Την περίοδο της τελικής προετοιμασίας, ο μαθητής αναμετριέται με τον εαυτό του και με τις εναπομείνασες (από την κούραση) δυνάμεις του. Εξετάσεις και Άγχος. Συμβουλές για μαθητές και γονείς
Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Το άγχος βέβαια είναι ένα συναίσθημα, όχι μόνο φυσιολογικό αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού μας κινητοποιεί, μας κρατάει σε εγρήγορση και έτσι μας οδηγεί σε καλύτερη επιδοση. Όταν όμως είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο που μπορούμε να διαχειριστούμε, παύει να είναι βοηθητικό και γίνεται δυσλειτουργικό. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τελικά τη συνολική μας απόδοση, ενώ μπορεί να προκαλέσει και ενοχλητικά συμπτώματα (π.χ. ψυχοσωματικά όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια κ.α., ή συναισθηματικά όπως ευσυγκινησία, ευερεθιστότητα κ.τ.λ.).

Επομένως, ένας πιο ρεαλιστικός στόχος για τη διαδικασία των εξετάσεων θα ήταν, όχι να μην έχουμε καθόλου άγχος αλλά να μπορούμε να το διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά.

Πρακτικές οδηγίες για τους μαθητές:

  • Φροντίδα του εαυτού: να τρώει καλά, να κοιμάται καλά, να δίνει στον εαυτό του μικρά διαλείμματα χαλάρωσης και ξεκούρασης
  • Οργάνωση χρόνου με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου.
  • Αναγνώριση εαυτού: τί σημαίνουν οι εξετάσεις, η επιτυχία ή η αποτυχία
  • Ας πει ο καθένας στους κοντινούς του ανθρώπους, κυρίως στην οικογένεια αλλά και άλλους π.χ. στους καθηγητές και στους φίλους, τι θα μπορούσαν να κάνουν για να τον βοηθήσουν ή τι να σταματήσουν να κάνουν για να μην τον επιβαρύνουν με επιπλέον άγχος.
  • Βοηθάει να ακούει κανείς τις προτροπές και τις συμβουλές των δικών του που είναι έτσι κι αλλιώς καλοπροαίρετες, αλλά τελικά να βρίσκει το δικό του ρυθμό και να προσδιορίζει ο ίδιος τι τον βοηθάει και τι όχι.

Συμβουλές για τους Γονείς

  • Σταθείτε υποστηρικτικά δίπλα στον μαθητή, χωρίς να ασκείτε κριτική.
  • Κερδίστε την εμπιστοσύνη του, πείστε τον να “ανοιχτεί” και να μιλήσει για το άγχος του και τις ανησυχίες του.
  • Μην προβάλετε τις δικές σας φιλοδοξίες και τους δικούς σας στόχους πάνω στα παιδιά σας, τους προκαλείτε επιπλέον άγχος αποτυχίας και αίσθημα απόρριψης.
  • Φροντίστε να υπάρχει οικογενειακή γαληνή και ηρεμία τις μέρες των εξετάσεων στο σπίτι.
  • Βάλτε σε “τάξη” τα υπόλοιπα μελή της οικογενείας (αδέρφια, γιαγιάδες, παππούδες κτλ). Ο θόρυβος πρέπει να εκλείψει παντελώς από το σπίτι κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της τελικής μελέτης του μαθητή.
  • Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η επιτυχία του στις εξετάσεις δεν κρίνει κατ’ ανάγκη την επιτυχία του στον επαγγελματικό στίβο και σίγουρα δεν κρίνει την ευτυχία του στη ζωή.

Οι προσδοκίες της οικογένειας, του σχολείου και της ευρύτερης κοινωνίας για την επιτυχία στις εξετάσεις δημιουργεί συχνά άγχος στον έφηβο, που πολλές φορές νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε αυτές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι εξετάσεις να είναι για το άτομο μια ευκαιρία να αποδείξει στους γύρω του ή στον εαυτό του την ικανότητά και την αξία του.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και καλή δύναμη σε γονείς και εκπαιδευτικούς!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ