Κάθε μανούλα που στέλνει το παιδί της στο σχολείο θέλει να μαθαίνει τα πάντα. Αν όχι τα πάντα έστω τα βασικότερα. Αυτά ακριβώς που επηρέασαν την ψυχολογία του και τους έδωσαν κάποια συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, απογοήτευση κλπ. Πως θα μάθω αν περνάει καλά στο σχολείο το παιδί μου; Είναι ένα ερώτημα που όλες οι μανούλες έχουμε στο κεφάλι μας και καθημερινά βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις τα παιδιά μας. Ένα έκδηλο άγχος να μάθουμε πως περάσανε την ημέρα τους. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες το άγχος μας είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η μικρή μου Κωνσταντίνα φέτος θα πάει νηπιαγωγείο. Νιώθω μεγάλη χαρά που επίσημα ξεκινάμε το σχολείο όμως ταυτόχρονα έχω μέσα μου αγωνία και άγχος. Πως θα περνάει τις ώρες της εκεί; Θα κάνει παρέες; Θα την ενοχλήσει κάποιο παιδί; Θα μπορέσει να κάνει τις εργασίες και να τις προσφέρουν χαρά; Σίγουρα έχουμε μια εμπειρία από πρόπερσι και ως προ-προ-νηπιάκια αλλά και από πέρσι ως προνηπιάκια στο ίδιο δημόσιο νηπιαγωγείο. Με ανακουφίζει το γεγονός ότι θα βρίσκεται στο ίδιο σχολικό περιβάλλον που σημαίνει δεν θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προσαρμογής για το θέμα του χώρου. Όμως με ανησυχεί για το πως θα νιώσει. Αν περνάει καλά.

Έκανα αρκετά λάθη πέρσι, το αναγνωρίζω. Την βομβάρδιζα με ένα σωρό ερωτήσεις, ήταν βλέπεις το άγχος μου γιατί ήμασταν πρώτη φορά σε δημόσιο σχολείο. Όμως δεν μπορούσα να εκμαιεύσω όλα όσα ήθελα εκείνη την στιγμή και κάποιες φορές προκαλούσα εκνευρισμό στην ίδια με τον καταιγισμό των ερωτήσεων μου.

Φέτος λοιπόν πιο έμπειρη και πιο ψύχραιμη θα έχω διαφορετική προσέγγιση!

  • θα κάνω πιο έμμεσες ερωτήσεις του τύπου: Τι σου άρεσε πάρα πολύ σήμερα στο σχολείο; Ποια περίεργη λέξη άκουσες σήμερα; Με ποιον συμμαθητή/τρια σου θέλεις να τρως μαζί και να παίζεις; Ποιο μέρος του σχολείου σου αρέσει πολύ; Η δασκάλα σε βοήθησε στις εργασίες σου; Τι βαριέσαι φοβερά στο σχολείο; Θα ήθελες να γίνεις δασκάλα/ος εσύ; Και αν ναι για πες μου τι θα έκανες εσύ στην τάξη; Τι έμαθες σήμερα στο σχολείο που σε ενθουσίασε; Σου αρέσει η ώρα του φαγητού;

Οι παραπάνω ερωτήσεις πιστεύω καλύπτουν ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι πληροφοριών που σίγουρα κάθε μητέρα θα ήθελε να έχει στη διάθεσή της. Βέβαια με το να κάνω όλες αυτές τις ερωτήσεις ή στον δρόμο του γυρισμού για το σπίτι ή σαν καταιγίδα εντός μερικών λεπτών…απλώς θα αποτύχω. Αυτές οι ερωτήσεις θα γίνουν από εμένα προς την κόρη μου μέσα στο παιχνίδι. Το απόγευμα εκεί που απλώνουμε τα παιχνίδια θα ξεκινήσουμε να παίζουμε και να μιλάμε ταυτόχρονα.

Πιστεύω πως θα την εντυπωσιάσει να παίξουμε παιχνίδι ρόλων. Εκείνη να γίνει η δασκάλα και εγώ το παιδί. Άλλες φορές θα είμαι υπάκουο παιδί να δω πως θα αντιδρά και άλλες φορές άτακτο για να δω σε αυτή την περίπτωση επίσης πως αντιδρά. Θεωρώ πως θα δω έναν καθρέφτη της δασκάλας της.

Ένας άλλος ρόλος θα είναι να γίνουμε συμμαθητές/τριες και να “κάνουμε” ότι παίζουμε και κουβεντιάζουμε μαζί στο σχολείο. Νομίζω πως με αυτό το τρόπο θα μάθω τις σχέσεις που έχει με τα άλλα παιδάκια.

Τελικά η μυστική συνταγή δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε με απόλυτη ασφάλεια να καταλάβουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας. Μπορούμε όμως να έχουμε κάποια σημαντικά δείγματα ώστε να τα βοηθήσουμε. Ο ρόλος των γονιών είναι διαρκώς σε ανάπτυξη, μεγαλώνουν και μαθαίνουν μαζί με τα παιδιά τους!

Εύχομαι σε όλα τα παιδάκια να έχουν μια όμορφη σχολική χρονιά και στους γονείς δύναμη και υπομονή!

Σας γλυκοφιλώ!

You May Also Like

8 comments

Avatar

Πολύ σωστά τα λες Mairy! Εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά στην κορούλα σου κι ελπίζω να αριστέψει σε όλα τα μαθήματα! Κι αυτός είναι ένας από τους πάμπολλους τρόπους για να μάθουμε την ψυχολογία του παιδιού, νομίζω επίσης ότι είναι και ο πιο εύκολος από όλους και ταυτόχρονα διασκεδαστικός και ειλικρινά δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου!

Avatar

Μαρία μου πολύ καλή η προσέγγιση σου! Θα το δοκιμάσω γιατί ούτε μένα μου ακούγεται καλό να τον βομβαρδίζω με χίλιες δυο ερωτήσεις μόλις τον βάζω ατο αυτοκίνητο.

Avatar

Μαράκι καλή σχολική χρονιά στην Κωνσταντίνα σου, εύχομαι όλα να κυλήσουν ομαλά και η μικρούλα να χαίρεται την κάθε στιγμή! Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν πρέπει να βομβαρδίζουμε το παιδί με ερωτήσεις ειδικά αμέσως μετά το σχολείο! Όλα θέλουν τον τρόπο τους, για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα! φιλάκια

Avatar

Αυτά σκέφτομαι κι εγώ… ο καημός μου κάθε χρόνο είναι αν τα παιδιά μου περνάνε καλά στο σχολείο…
Ευχαριστούμε γα τις συμβουλές!!!!

Μαρία Λιόντου

Να είσαι καλά Μίλτο! Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια και καλή δύναμη στους γονείς.

Μαρία Λιόντου

Και δεν είναι καλό και τελικά δεν είναι και αποτελεσματικό όπως διαπίστωσα και η ίδια θέλοντας και μη… Σε φιλώ!

Μαρία Λιόντου

Καλή σχολική χρονιά Μαράκι μου με Υγεία και Δύναμη σε μικρούς και μεγάλους!

Μαρία Λιόντου

Ο καημός κάθε μάνας τελικά… Όλα καλά θα πάνε, με διάλογο και με παιχνίδι θα μαθαίνουμε αυτά που πρέπει! Σε φιλώ! Καλή σχολική χρονιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.