Πώς να είναι η κουζίνα σου λειτουργική όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι

Η δημιουργία μιας λειτουργικής κουζίνας είναι ούτως ή άλλως περίπλοκη υπόθεση, όμως όταν προστεθούν και τα παιδιά στην εξίσωση, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απαιτητικά! Πώς να είναι η κουζίνα σου λειτουργική όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι

Η κουζίνα είναι από τους χώρους του σπιτιού όπου βρίσκονται πολύ συχνά τα παιδιά και όπου συγκεντρώνεται συνήθως όλη η οικογένεια στην αρχή και το τέλος της ημέρας.

Το να επικρατήσει λοιπόν το απόλυτο χάος σε μια τέλεια τακτοποιημένη κουζίνα είναι θέμα δευτερολέπτων. Από τη μια στιγμή στην άλλη, τα πράγματα δεν είναι εκεί που τα είχες βάλει, το πάτωμα είναι γεμάτο με κουζινικά, και υπάρχει παντού πεταμένο φαγητό.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχτείς ότι από τη στιγμή που έχεις παιδιά, θα έχεις και μια πλήρως αποδιοργανωμένη κουζίνα;

Κάθε άλλο! Με μερικά μόνο απλά tips η κουζίνα σου μπορεί να παραμείνει λειτουργική, ακόμα κι αν τα παιδιά βρίσκονται όλη τη μέρα σε αυτή!

Αξιοποίησε τα χαμηλά συρτάρια

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε χρειάζονται (και επιτρέπεται να πάρουν) μέσα στην κουζίνα, οπότε το να μην βρίσκουν ή να μην φτάνουν αυτά που θέλουν δε βοηθά! Η λύση είναι να μεταφέρεις στα χαμηλά συρτάρια και ντουλάπια κουζίνας όλα εκείνα τα τρόφιμα και αντικείμενα στα οποία θέλεις να έχουν πρόσβαση τα παιδιά, όπως σνακ και παιδικά σερβίτσια.

Αντίστοιχα, μετάφερε στα ψηλά ράφια τα πράγματα στα οποία δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση τα παιδιά, όπως αιχμηρά αντικείμενα και απορρυπαντικά.

Γέμισε ένα συρτάρι με τα παιδικά σερβίτσια

Ένας απλός τρόπος για να μην βρίσκονται τα παιδικά ποτηράκια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα διασκορπισμένα παντού στο χώρο είναι να υπάρχει ένα συρτάρι αποκλειστικά γι’ αυτά. Εκτός του ότι βοηθά στην οργάνωση της κουζίνας, είναι και ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά να βγάζουν μόνα τους τα σερβίτσια που θα χρησιμοποιήσουν στο φαγητό και να τα τοποθετούν πάλι πίσω αφού τελειώσουν. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να σε ρωτούν συνέχεια που είναι το αγαπημένο τους πιάτο!

Συγκέντρωσε όλα τα σνακ σε ένα σημείο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που ζητούν τα παιδιά όταν βρίσκονται στην κουζίνα, είναι κάτι να φάνε. Οπότε, βάζοντας όλα τα υγιεινά σνακ (κράκερ, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, χυμοί) σε ένα συγκεκριμένο ντουλάπι ή ράφι που να είναι εύκολα προσβάσιμο, τα παιδιά μπορούν να παίρνουν μόνα τους αυτό που θέλουν κάθε φορά.

Το αντίθετο φυσικά ισχύει για τα όχι και τόσο υγιεινά σνακ, όπως σοκολάτες, μπισκότα, και κρουασάν, τα οποία καλό είναι να βρίσκονται σε σημείο που δεν μπορούν εύκολα να φτάσουν τα παιδικά χέρια!

Χρησιμοποίησε διαφανή δοχεία

Εκτός του ότι τα διαφανή δοχεία θα κάνουν τα ράφια της κουζίνας σου να δείχνουν υπέροχα στο Instagram, είναι και ένας πολύ καλός τρόπος οργάνωσης. Τοποθετώντας τα διάφορα σνακ και δημητριακά μέσα σε επαναχρησιμοποιούμενα διαφανή δοχεία, θα είναι πιο εύκολο στα παιδιά να σερβιριστούν -βολεύει πολύ περισσότερο από το να πρέπει να ανοίγουν την κάθε συσκευασία κάθε φορά που θέλουν να φάνε.

Επίσης, τα δοχεία είναι πιο ανθεκτικά, σε αντίθεση με τις χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες που είναι πολύ εύκολο να σκιστούν, ρίχνοντας όλο το περιεχόμενο στο πάτωμα!

Όρισε ένα ποτήρι για κάθε παιδί

Το να έχει κάθε παιδί το δικό του ποτήρι όχι μόνο προλαβαίνει πολλούς τσακωμούς, αλλά και επιτρέπει και στα παιδιά να πίνουν νερό χωρίς να σου ζητούν συνεχώς καινούργιο ποτήρι. Τοποθέτησε τα ποτήρια των παιδιών (διαφορετικό χρώμα για το καθένα) κοντά στο νεροχύτη ή σε κάποιο σημείο που υπάρχει μια κανάτα με νερό και άσε τα παιδιά να σερβιριστούν μόνα τους.

Το να δημιουργήσεις μια κουζίνα, η οποία να είναι λειτουργική και ασφαλής για τα παιδιά δεν θέλει κόπο, μόνο μερικές μικρές έξυπνες αλλαγές και προσαρμογές που θα δώσουν ανεξαρτησία στα παιδιά και ηρεμία σε σένα!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

κουζίνα λειτουργική όταν υπάρχουν παιδιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ