Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά και η αδυναμία ανταπόκρισης για τους γονείς

Christmasy vintage christmas holly decoration

Πλησιάζει η περίοδος των Χριστουγέννων που όλοι με χαρά προσμένουμε. Όμως το άγχος για το πως θα ανταποκριθούμε στις κοινωνικές υποχρεώσεις αλλά κυρίως στις απαιτήσεις των παιδιών μας, είναι κρυμμένο μέσα μας. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και ξεκάθαρα είναι η γιορτή των παιδιών. Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά και η αδυναμία ανταπόκρισης για τους γονείς

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!!!

Οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής περιορίζουν την δυνατότητα των γονιών στο να καλύψουν τις επιθυμίες των παιδιών τους. Ο θεσμός του Άη Βασίλη για τα μικρότερα παιδάκια πολλές φορές προκαλεί πονοκέφαλο στους γονείς και τροφή για σχολιασμό και συγκρίσεις ανάμεσα στα παιδιά. “Μαμά εμένα γιατί δεν μου έφερε το δώρο που του ζήτησα ο Άη Βασίλης;” – “Γιατί ο Γιάννης πήρε τόσο καλό δώρο και εμένα μου έφερε αυτό ο Άη Βασίλης;”. Συνήθεις ερωτήσεις των μικρών παιδιών για όσο τουλάχιστον υπάρχει στο μυαλό τους και πιστεύουν σε αυτό το Χριστουγεννιάτικο παραμυθάκι που εμείς τους παρουσιάσαμε. Το αν είναι σωστό ή όχι αυτό το παραμύθι είναι μια άλλη κουβέντα. Προσωπικά επέλεξα να το παρουσιάσω στη κόρη μου γιατί θέλω να ζήσει αυτή τη μαγεία. Μια μαγεία που εγώ ποτέ δεν έζησα στα παιδικά μου χρόνια…

Θα σας δώσω κάποιες συμβουλές παρακάτω που σκοπό έχουν να διατηρήσετε αυτό το όμορφο γιορταστικό κλίμα αλλά ταυτόχρονα να περιορίσετε τα έξοδα:

Μη κάνετε συγκρίσεις με άλλες οικογένειες. Η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Έχει διαφορετική οικονομική δυνατότητα αλλά και απόψεις. Η επιλογή των δώρων για τα παιδιά αποτελεί και βασικό κομμάτι της ανατροφής του παιδιού. Ένα κομμάτι για το οποίο κάθε οικογένεια έχει τις δικές της κατευθύνσεις. Υπολογίστε αυτά που θεωρείτε ότι μπορείτε να διαθέσετε και αφήστε κατά μέρος αυτά που διαθέτουν άλλες οικογένειες. Μη κοιτάμε μόνο το “παραπάνω” να μη ξεχνάμε υπάρχει και το “παρακάτω”… οικογένειες που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα, πόσο μάλλον για δώρα…

Πετάξτε τον τίτλο της τελειότητας από πάνω σας. Οι διαφημιστικές καμπάνιες οργιάζουν στις ημέρες των Χριστουγέννων και οι απαιτήσεις των παιδιών χτυπάνε κόκκινο. Δεν είμαι τέλειος γονιός με το να αγοράσω πολλά δώρα ή το πιο ακριβό δώρο στο παιδί μου. Τελειότητα δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο αγάπη και ανιδιοτέλεια. Ένα μήνυμα που πρώτα από όλα πρέπει εμείς ως γονείς να εμπεδώσουμε και στην πορεία να περάσουμε στα παιδιά μας. Σε μια εποχή που τα υλικά αγαθά πολλές φορές καλύπτουν συναισθηματικά κενά και τύψεις…

Συζητήστε με τα παιδιά σας για το πνεύμα των Χριστουγέννων. Η αγάπη, η ανταλλαγή, η γενναιοδωρία, η ευγένεια, η προσφορά είναι αξίες που μέσα από την συζήτηση και το παράδειγμα πρέπει να τυπωθούν στα παιδιά. Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει όλα τα νοικοκυριά. Δεν σημαίνει ότι θα καταστρέψουμε την χαρούμενη προσμονή των παιδιών, σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε να καταλάβουν την αξία της κίνησης.

Να συμμετέχετε σε εθελοντικές κινήσεις μαζί με τα παιδιά σας. Για να καταφέρετε να τους περάσετε τα παραπάνω μηνύματα, καλό θα ήταν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν για την έννοια του εθελοντισμού. Μην αναλώσετε όλο σας το χρόνο σε βόλτες στα εμπορικά κέντα και στα πολυκαταστήματα. Βρείτε κάποια εθελοντική δράση στην οποία θα μπορούσατε να πάτε μαζί με τα παιδιά σας.

Κάνετε έρευνα αγοράς. Φέρτε στο μυαλό σας τα δώρα που έχετε αγοράσει για τα Χριστούγεννα στα παιδιά σας. Πόσο σας κόστισαν και ποια ήταν η χρήση τους μέσα στο έτος. Με αυτό το τρόπο θα βγάλετε πολλά συμπεράσματα. Επίσης ανάλογα με το τι θα σας ζητήσει το παιδί αρχικά κάνετε μια έρευνα αγοράς και αν το κόστος είναι υψηλό προσπαθήστε να κατευθύνετε την επιλογή του παιδιού σας. ΠΡΟΣΟΧΗ, μη χρησιμοποιήσετε την αιτιολογία “αν φέρει ένα τόσο ακριβό δώρο σε εσένα δεν θα έχει να δώσει δώρα στα άλλα παιδάκια”! Διότι όταν επιστρέψει σχολείο το παιδί και μάθει ότι άλλα παιδιά έλαβαν ακριβότερα δώρα από το δικό του… θα υπάρξει πλήρης απογοήτευση!

Εγώ προσωπικά λέω, πως ο Αη Βασίλης κρίνει τελικά τι δώρο θα δώσει. Θα μου πεις… ρίχνω αλλού το φταίξιμο και δημιουργώ ερωτηματικά;! Ας το ρίξω και ας το κάνω. Άλλωστε πόσα χρόνια νομίζεις θα είναι αληθινό αυτό το παραμύθι;!

Χριστούγεννα στην οικονομική κρίση

mommyjammi

 

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να προσθέσω πάντως πως το θέμα είναι ο Άγιος Βασίλης να φέρει ένα μικρό δώρο στο παιδί! Σαν παιδί δεν πήρα ποτέ οτι ζήτησα! Αυτό όμως δεν εμπόδισε να έχω τις πιο χαρούμενες Χριστουγεννιάτικες παιδικές αναμνήσεις και ο Άγιος Βασίλης να ζει μέσα μου για τα καλά! Και ναι εγώ ακόμα και σήμερα πιστεύω στην μαγεία των Χριστουγέννων!!!

  2. Θα συμφωνήσω μαζί σου! Επίσης πιστεύω στη μαγεία των Χριστουγέννων επιπλέον και ως ανάγκη λόγω της έλλειψης χριστουγεννιάτικων παιδικών αναμνήσεων.

  3. Η αλήθεια είναι ο΄τι εγώ ως παιδί δεν με θυμάμαι να ζητάω συγκεκριμένο δώρο. Το έχουμε κι εμείς λίγο παρακάνει με το γράμμα στον αγιο βασίλη. Εγώ πάντως είμαι λιγο αυστηρή στο θέμα δώρο. Επίσης δεν κάνω αυτό που κάνουν πολλοί, δηλαδή άλλο δώρο ο γονιός και άλλο δώρο ο άγιος βασίλης (δηλαδή το ίδιο άτομο!) την Πρωτοχρονιά. Εμείς έχουμε τη συνήθεια ένα δώρο την πρωτοχρονιά από τον άγιο βασίλη και ένα μικρό δώρο τα Χριστούγεννα οι γονείς. Οπότε κατεβαίνει το μπάτζετ. Αλλωστε παίρνουν τόσα από συγγενείς που νομίζω ότι φτάνουν δύο δώρα από τους γονείς! Αυτά προς το παρόν. Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου… ειδικά στο θέμα των συγκρίσεων! Κάλη

  4. Εγώ φέτος σκέφτηκα να στο γράμμα μας στον άγιο Βασίλη να μη ζητήσουμε δώρα! για πρώτη φορά να το αφήσουμε στη κρίση του άγιου Βασίλη!!
    Πάντως Μαρία σε όσα είπες συμφωνώ!!!
    Έχουμε βάλει σε όλα τιμές…. καιρός να απαλλαγούμε!!
    Τα φιλιά μου!!!

  5. Εγώ που έζησα το παραμύθι μικρή, θυμάμαι τη μαμά μου που μας έλεγε ότι δε μπορούμε να ζητάμε ακριβά δώρα γιατί υπάρχουν και άλλα παιδιά και συνήθως οι επιλογές μας ήταν πιο οικονομικές. Εμείς γράφαμε βέβαια και το ακριβό και η απάντηση της ήταν πως αν μπορούσαν και είχαν και η μαμά με το μπαμπά θα τον βοηθούσαν να το αγοράσει όμως δε θα παίρναμε άλλο δώρο από εκείνους. Αν συμφωνούσαμε.. προχωρούσε το σχέδιο!! 😀 Ήμασταν και 3 παιδιά.. Τότε όμως παίρναμε δώρα στις γιορτές και στα γενέθλια σπάνια στο ενδιάμεσο, μόνο αν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Της φίλης μου που είναι 5χρ τώρα ζητάει ταμπλετ..

  6. Σημασία δεν έχει η οικονομική κρίση, αλλά ο τρόπος που μια οικογένεια μεγαλώνει τα παιδιά της. Παν μέτρον άριστον θα έλεγα -και- για τα δώρα. Αν τα παιδιά ξέρουν ότι τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό, δεν θα ζητούν και..ουρανοκατέβατα δώρα. Ωραίο θέμα 🙂 Καλό σ/κ! Υ.Γ Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για τους πρόσφυγες..

  7. Πάντως τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες είναι σχεδόν πάντα και πιο καλόβολα.
    Μπράβο σου Μαρία μου που αναδεικνύεις γενικά τέτοια θέματα. Γιατί ο κόσμος γύρω μας δεν είναι μόνο αστεράκια και χρυσόσκονες, υπάρχουν και αληθινά προβλήματα.

  8. Ζούσαμε και ζούμε τον απόλυτο καταναλωτισμό! Αν και μεγάλωσα σε μια οικογένεια που δεν είχε οικονομικό πρόβλημα εν τούτοις υπήρχε μέτρο σε όλα και η χαρά ήταν μεγαλύτερη όταν παίρναμε δώρα. Το ίδιο ίσχυε και με τα δικά μου παιδιά… τα παιχνίδια δεν αγοράζονταν ανεξέλεγκτα και χωρίς λόγο. Τις γιορτές κάναμε κάποιες λίγες υπερβολές αλλά υπήρχαν γιαγιάδες, παππούδες και ένα στόλος από θείους και θείες! Είμαι κι εγώ της άποψης είτε υπάρχει οικονομικό θέμα είτε όχι όλα να γίνονται με μέτρο!

  9. Στα δικά μου χρόνια επίσης δεν υπήρχε αυτή η σημερινή αφθονία. Ήταν και επιλογή των γονιών μου.Σχετικά με τις συγκρίσεις ναι…νομίζω εκεί γίνεται το μεγάλο λάθος…

  10. Έδειχνα εικόνες στην κόρη μου και της εξηγούσα για τους πρόσφυγες που άφησαν τη χώρα τους που είχε πόλεμο…Τονίζοντας το πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που ζούμε σε μια χώρα χωρίς πόλεμο. Οκ… πόλεμο έχουμε…οικονομικό…αλλά by the way τι να πω στο μικρό παιδάκι…

  11. Αυτό για τα παιδιά που έχουν καλύτερη ικανότητα να εκτιμούν αυτά που έχουν που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες είναι αληθινό… Τι περίεργο είδος είμαστε όμως οι άνθρωποι ε; Εκτιμούμε όταν δεν έχουμε, όταν μας τα στερούν.

  12. Έτσι ακριβώς, συμφωνώ στο μέτρο και στην προσπάθεια να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε!

  13. Υπέροχο άρθρο Μαρία. Ειδικά στο θέμα της τελειομανίας, νομίζω ότι την πατάμε όλοι οι γονείς. Με την σκέψη να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά, πέφτουμε σε πολλές υπερβολές. Ακόμη πχ κι όταν δεν έχουμε για να ξοδέψουμε, γεμίζουμε τύψεις που δεν το κάναμε και είμαστε στεναχωρεμένοι γύρω από τα παιδιά, οπότε την έχουμε πατήσει. Καλά Χριστούγεννα σε εσένα και την οικογένεια σου!

  14. Σκέψεις που έχω κάνει και εγώ και συμφωνώ σε όλα μαζί σου!! Βέβαια πέφτουμε στην παγίδα ότι μιας και το ζήτησα από τον Άγιο, έπρεπε οπωσδήποτε να μου το φέρει, άρα μιας και δεν μου φέρνει ό,τι ζητάω, γιατί να το ζητήσω. Πλέον τους ζητάω εναλλακτικές να έχουν για τον Άγιο… έτσι έχουν περισσότερες επιλογές και λιγότερες απογοητεύσεις! Και επιπλέον, βολεύει κι εμένα από θέμα οικονομικό! Συμφωνώ και για την μαγεία που είπες! Τα παιδιά έχουν ανάγκη από λίγη μαγεία!

  15. Νομιζω πως στοχος ολων των γονεων ειναι να διδαξουμε στα παιδια την σημασια της πραξης και οχι το ιδιο το δωρο. Το γεγονος οτι καποιος μας σκεφτηκε γιατι ενδιαφέρεται για εμας. Πολυ καλο αρθρο Μαιρη μου. Μπραβο για ακομα μια φορα!

  16. Τελειομανία, ενοχές, ζήλια, συγκρίσεις, υπερκαταναλωτισμός, συναισθηματικά κενά…. όλα αυτά μαζί μας θολώνουν! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο και την τοποθέτησή σου στο θέμα! Φιλιά πολλά! Καλές γιορτές με Υγεία και Αγάπη!

  17. Σε ευχαριστώ καλή μου για την τοποθέτηση σου στο θέμα. Συμφωνώ με όσα λες και ναι πλέον παίξαμε και εμείς με εναλλακτικές επιλογές! Καλές Γιορτές να έχουμε!

  18. Σε ευχαριστώ καλή μου Αθανασία για το σχόλιο και την τοποθέτησή σου! Φέτος με απασχόλησε έντονα το θέμα δεν σου κρύβω… Κάθε χρόνο βλέπεις δυσκολεύουν οι καταστάσεις… Σε φιλώ και εύχομαι καλές γιορτές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ