Σχολικά βοηθήματα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες; Ποιες μορφές υπάρχουν και πως τις διακρίνουμε; Πως τις αντιμετωπίζουμε; Τα σχολικά βοηθήματα μπορούν να βοηθήσουν; Σχολικά βοηθήματα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Οι μαθησιακές δυσκολίες, συχνά γνωστές ως μαθησιακές διαταραχές, αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα μαθησιακών προβλημάτων. Δεν προκαλούνται από έλλειψη νοημοσύνης ούτε συνεπάγονται χαμηλότερη ευφυΐα για τα παιδιά που τις έχουν. Το φαινόμενο βέβαια αποτελεί καθημερινότητα για χιλιάδες μαθητές και τα βοηθήματα με δυνατότητα να προσαρμόζουν το μάθημα στις ανάγκες του παιδιού είναι απαραίτητα!

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες

Όταν σε έναν μαθητή είναι αντιληπτή κάποια δυσκολία στην κατανόηση των μαθημάτων και πληροφοριών, σε βαθμό μεγαλύτερο από συνομηλίκους, τότε συνήθως μιλάμε για κάποια μαθησιακή δυσκολία, θέτοντάς το απλοϊκά. Δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια ή κάποιο πρόβλημα. Σε αυτά τα παιδιά, είναι απλώς διαφορετική η σύνθεση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να γίνεται με διαφορετικό τρόπο η αντίληψη του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του μαθησιακού περιβάλλοντος.

Τι είδους μορφών Μαθησιακές Δυσκολίες υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλών ειδών μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από αυτά:

Δυσλεξία 

Κάτω από την ομπρέλα των μαθησιακών δυσκολιών, μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι η δυσλεξία. Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ανάγνωση, τη γραφή και την κατανόηση.

Οι δυσλεξικοί μαθητές μπορεί να έχουν πρόβλημα στην αποκωδικοποίηση λέξεων ή την φωνημική επίγνωση, η οποία είναι η ικανότητα να αναγνώρισης συγκεκριμένων ήχων μέσα στις λέξεις. Η παγίδα της δυσλεξίας είναι η παραμέληση που μπορεί να υπάρξει πολλές φορές, συνήθως από τον γονέα, η οποία και οδηγεί αργότερα σε σημαντικότερες δυσκολίες – όπως η αδυναμία ανταπόκρισης του μαθητή σε επίσημες εξετάσεις της δευτεροβάθμιας του εκπαίδευσης.

Δυσγραφία

Η δυσγραφία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποτυπώσουν γραπτώς τις σκέψεις τους. Η δυσγραφία χαρακτηρίζεται από κακή γραφή, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα.

Οι πάσχοντες μαθητές δυσκολεύονται να εκφραστούν γραπτώς, είτε μέσω της ορθογραφίας, είτε της γραμματικής, είτε του λεξιλογίου, είτε της κριτικής σκέψης, είτε της μνήμης. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εμπλέκεται στη μεταφορά της σκέψης στο χαρτί, μπορεί να υστερεί.

Δυσαριθμησία

Αυτό το είδος αναφέρεται σε δυσκολίες μαθηματικών υπολογισμών. Η δυσαριθμησία επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να κατανοεί αριθμητικές ιδέες, αριθμούς, συλλογισμούς και μαθηματικές έννοιες (πρόβλημα, λύση, πράξη, μέθοδος).

Μαθητές με τη δυσκολία αυτή μπορεί να έχουν επίσης πρόβλημα στο να διαβάσουν ένα ρολόι για να μεταφέρουν σε κάποιον την ώρα, να ολοκληρώσουν νοητικά μαθηματικά προβλήματα, να ανακαλέσουν αριθμητικές πληροφορίες και να μετρήσουν χρήματα.

Διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας

Τα άτομα με αυτήν τη μορφή δυσκολίας, έχουν πρόβλημα στην επεξεργασία των ήχων. Παρατηρείται πως αδυνατούν να φιλτράρουν ήχους, όπως την ομιλία του δασκάλου και μια ανακοίνωση από το μεγάφωνο, ενώ μπορεί να υπάρχει και σύγχυση στην κατανόηση της σειρά ακουσμάτων.

Διαταραχή γλωσσικής επεξεργασίας

Η διαταραχή γλωσσικής επεξεργασίας είναι μια υποομάδα της διαταραχής ακουστικής επεξεργασίας που εμφανίζεται όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επεξεργασία του προφορικού λόγου, επηρεάζοντας τόσο τη δεκτική όσο και την εκφραστική του γλώσσα.

Πώς αντιμετωπίζω Μαθησιακές Δυσκολίες;

Καθώς οι μαθησιακές δυσκολίες δεν θεραπεύονται αλλά αντιμετωπίζονται, ο γονέας θα πρέπει να παρέχει στο παιδί την καλύτερη δυνατή υποστήριξη, η οποία υπόκειται στο:

Να γίνει μια σωστή αξιολόγηση

Για να διαγνωστεί μια μαθησιακή δυσκολία, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει από έναν ειδικό παιδαγωγό. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα βοηθήσει τόσο τους γονείς στο να διαμορφώσουν εικόνα όσο και το παιδί στο να έχει κατάλληλη αντιμετώπιση.

Εκπαιδευτικό σύμβουλο

Ένας εκπαιδευτικός σύμβουλος είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τον μαθητή και τους γονείς στη αποτελεσματική διαχείριση της δυσκολίας.

Ειδικά εκπαιδευτικά βοηθήματα

Κάθε μαθητής χρειάζεται βοήθεια στα σχολικά μαθήματα, πόσο μάλλον ένας μαθητής αντιμέτωπος με κάποια μαθησιακή δυσκολία.

Αυτό το τρίτο στάδιο είναι και εκεί που η τεχνογνωσία της Upbility, της δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζει ειδικά σχεδιασμένα σχολικά βοηθήματα τα οποία να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Πολλές φορές τα σχολικά βιβλία είναι πολύ σύνθετα και δυσνόητα, ειδικά για τους μαθητές με αδυναμίες. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε και αυτή η νέα σειρά υλικού βασισμένο στην σχολική ύλη.

Το υλικό είναι ταξινομημένο ανά τάξη και περιλαμβάνει τα κείμενα των σχολικών βιβλίων με απλουστευμένα τρόπο, ειδικό οπτικό υλικό κατανόησης, πλούσιες δραστηριότητες και ερωτήσεις που καθοδηγούν τον μαθητή.

Με απλά παραδείγματα και θεματολογίες στα βοηθήματα της Upbility, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με έναν πιο απλό τρόπο πάνω στα σχολικά μαθήματα.

Βοηθήματα όλων των τάξεων αλλά οδηγούς σωστών αρθρώσεων και ανάπτυξης προφορικού λόγου, με παραδείγματα και θεωρία, αποτελούν κάποια βοηθήματα της σειράς. Τα βοηθήματα Upbility αφορούν όλες τις ηλικίες και σχολικές τάξεις και με την σωστή καθοδήγηση από τους γονείς, οι μαθητές θα καταφέρουν να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη ευκολία στις σχολικές απαιτήσεις.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ