Η συναισθηματική εξάντληση είναι κάτι που εκδηλώνεται φυσικά και δεν λύνεται με την ξεκούραση, τις περισσότερες ώρες ύπνου ή τις διακοπές. Γι’ αυτό πρόκειται και για κάτι πιο βαθύ. Συναισθηματική εξάντληση. Πως την αντιμετωπίζουμε;
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Ο καθένας από εμάς είναι σαν ένα καλειδοσκόπιο συναισθημάτων. Η καθημερινότητα μας πλημμυρίζει από υποχρεώσεις, επιθυμητές ή όχι, χαρά, δημιουργία, εξέλιξη, αλλά και γεγονότα απρόβλεπτα, εντάσεις, ματαιώσεις, στεναχώρια, θυμό, αίσθημα αδυναμίας. Κάθε κατάσταση δημιουργεί συναισθηματικές αντιδράσεις κι όταν το ισοζύγιο δεν είναι θετικό επέρχεται η συναισθηματική εξουθένωση.
Είναι μια κατάσταση στενά συνδεδεμένη με το άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση – «ένα από τα στοιχεία της είναι η ψυχική κόπωση, που μαζί με άλλα συναισθήματα, δυσκολεύει την καθαρή σκέψη, την προσοχή και τη μνήμη», λέει η Isabel Aranda, TherapyChat Chief Content Officer
Η συναισθηματική εξάντληση αποτελεί την κατάσταση της συναισθηματικής εξουθένωσης κατά την οποία στερεύουμε από ψυχικά αποθέματα λόγω του συσσωρευμένου στρες από την προσωπική μας ζωή ή τη δουλειά μας ή το συνδυασμό αυτών των δύο.
Άνθρωποι που αισθάνονται συναισθηματικά εξαντλημένοι συνηθίζουν να νιώθουν ότι πλέον δεν έχουν καθόλου δύναμη ή έλεγχο σε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή τους. Μπορεί να νιώθουν ότι έχουν «κολλήσει» σε μια κατάσταση, κι αυτό γιατί τα καταπιεσμένα συναισθήματά μας δεν εξαφανίζονται, περνούν στο ασυνείδητο μας και από εκεί συνεχίζουν να ασκούν την επιρροή τους, καθορίζοντας τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις μας.
Τα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ανησυχία
- Απάθεια
- Κατάθλιψη
- Αίσθημα απελπισίας
- Αίσθημα ότι είστε ανίσχυροι ή παγιδευμένοι
- Ευερεθιστότητα
- Ξεχνάτε εύκολα και δυσκολεύεστε να εστιάσετε τον νου σας σε κάτι
- Έλλειψη κινήτρου
- Αρνητικές σκέψεις
- Νευρικότητα
Τα σωματικά συμπτώματα είναι:
- Κούραση
- Πονοκέφαλοι
- Έλλειψη όρεξης
- Ναυτία ή στομαχικές διαταραχές
- Κακός ύπνος
- Μυϊκοί πόνοι ή μυϊκή ένταση
Αντιμετώπισης συναισθηματικής εξάντλησης
Για να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική εξάντληση μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν, αλλά θα γίνουν ευκολότερες όσο θα σχηματίζετε πιο υγιείς συνήθειες.
Από τη στιγμή που αναγνωρίζετε σημάδια της συναισθηματικής εξάντλησης, δοκιμάστε τα ακόλουθα:
Περιορίστε ό,τι σας πιέζει και στεναχωρεί
Αν και δεν είναι πάντα εφικτό, ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία του άγχους είναι να περιορίσετε τους ψυχοπιεστικούς παράγοντες. Αν το περιβάλλον εργασίας είναι η αιτία της συναισθηματικής εξάντλησης, σκεφτείτε να αλλάξετε δουλειά ή εταιρεία. Αν ο διευθυντής ή ο εργοδότης σας προκαλεί στρες, μπορείτε επίσης να συζητήσετε την μετάθεσή σας σε ένα νέο τμήμα της επιχείρησης ή να ζητήσετε να έχετε άλλο διευθυντή.
Υγιεινή διατροφή
Η υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι επιλέγετε να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχο κρέας, ενώ αποφεύγετε την ζάχαρη, τα τηγανητά ή τις επεξεργασμένες τροφές.
Συνεχώς ακούτε ότι είναι ανάγκη να τρώτε υγιεινά αλλά αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά όταν είστε αγχωμένοι. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να παίρνετε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που έχετε ανάγκη, αλλά θα βελτιώσει την πέψη σας, τον ύπνο σας, τα επίπεδα της ενέργειας, και όλα αυτά να έχουν αλυσιδωτή επίδραση στη συναισθηματική σας κατάσταση.
Άσκηση
Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης. Έτσι βελτιώνεται η συναισθηματική σας κατάσταση. Η άσκηση επίσης βοηθά να ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματά σας. Προσπαθήστε να κάνετε άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ένα περίπατο.
Περιορίστε το αλκοόλ
Το αλκοόλ ίσως προσωρινά να τονώνει τη διάθεσή σας, αλλά το συναίσθημα αυτό γρήγορα υποχωρεί, και έτσι είστε περισσότερο αγχωμένοι και καταθλιπτικοί από πριν. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει τον ύπνο σας.
Κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη συναισθηματική υγεία. Είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό αν ξαπλώνετε κάθε βράδυ την ίδια ώρα για να κοιμηθείτε. Κοιμηθείτε 8-9 ώρες κάθε βράδυ. Η ρουτίνα ύπνου σας βοηθά να χαλαρώσετε και προάγει τον καλύτερο ποιοτικό ύπνο. Περιορίστε την καφεΐνη η οποία επηρεάζει τον ύπνο σας.
Ενσυνειδητότητα
Η ενσυνειδητότητα είναι ένας όρος που σίγουρα θα έχετε ακούσει, αλλά οι τεχνικές της είναι πολλά περισσότερα από μία τάση της εποχής. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μειώνει το στρες και την ανησυχία και μπορεί να είναι το κλειδί για την ισορροπία των συναισθημάτων.
Η ενσυνειδητότητα είναι η τεχνική του εστιασμού στην παρούσα στιγμή. Αυτό βοηθά στην κατεύθυνση της προσοχής σας μακριά από τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Υπάρχουν πολλές τεχνικές ενσυνειδητότητας που περιλαμβάνουν:
- Διαλογισμό
- Γιόγκα
- Ασκήσεις αναπνοών
- Περίπατο, ιδιαίτερα στη φύση
- Ημερολόγιο καταγραφής των συναισθημάτων και των σκέψεων
Μιλήστε με έναν έμπιστο φίλο σας
Η συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με ένα φίλο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανακουφιστείτε από το στρες. Το άτομο που ακούει δεν είναι απαραίτητο να λύνει τα θέματα σας. Μπορεί να είναι ένας καλός ακροατής. Ένας έμπιστος φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να σας ακούσει χωρίς να σας κρίνει.
Κάντε ένα διάλειμμα
Ο καθένας χρειάζεται ένα διάλειμμα κάποια στιγμή. Είτε θέλετε να πάτε διακοπές ή απλά να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας για να δείτε ταινίες, αυτά τα μικρά πράγματα βοηθούν πολύ.
Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία
Καθώς θα προχωράτε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή για να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική εξάντληση. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας δώσει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Συναισθηματική εξάντληση. Πως την αντιμετωπίζουμε;