Τα κινητά στα χέρια της Γενιάς Ζ είναι ίσως το μεγαλύτερο ανεξέλεγκτο πείραμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα στα ίδια της τα παιδιά. Άγχος και κατάθλιψη των εφήβων στην εποχή των social media
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Η απαγόρευση του κινητού στο σχολείο ήταν από τα τελευταία επεισόδια μιας μεγάλης υπόθεσης της εποχής μας, όχι άλλης από τη χρήση των smarphones και των social media στα σημερινά παιδιά και εφήβους, «την πρώτη γενιά στην ιστορία που πέρασε την εφηβεία της στον εικονικό κόσμο» όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Η Αγχωμένη Γενιά: Πώς ο Μεγάλος Επαναπρογραμματισμός της Παιδικής Ηλικίας Προκαλεί μια Επιδημία Ψυχικών Νοσημάτων» ο κοινωνικός ψυχολόγος Jonathan Haidt, περιγράφοντας τα κινητά στα χέρια της Γενιάς Ζ ως «το μεγαλύτερο ανεξέλεγκτο πείραμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα στα ίδια της τα παιδιά».
Ψυχική Υγεία
Αναμφίβολα, η κοινωνική δικτύωση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διεύρυνση των κοινωνικών σχέσεων των εφήβων και στην εκμάθηση πολύτιμων δεξιοτήτων. Αλλά τι αντίκτυπο έχει στο μυαλό τους; Όχι μόνο ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των εφήβων είναι ευάλωτος στην υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο, αλλά επειδή συχνά δυσκολεύονται να ελέγξουν τον χρόνο επί οθόνης, οι κίνδυνοι αυξάνονται. Επιπλέον, είναι πιο επιρρεπείς στην πίεση των συνομηλίκων, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και το sexting, καθιστώντας συχνά την πλοήγηση στον διαδικτυακό κόσμο επικίνδυνη.
Κατάθλιψη
Αν και δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη μια απόλυτης σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης, η χρήση τους μπορεί να συσχετιστεί με επιδείνωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης και της μείωσης της κοινωνικής δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior, η χρήση πολλών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται περισσότερο με την κατάθλιψη από ότι ο συνολικός χρόνος που περνά κανείς στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν πάνω από επτά πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με άτομα που χρησιμοποιούσαν δύο ή λιγότερους ιστότοπους.
Άγχος
Οι έφηβοι συχνά επενδύουν συναισθηματικά στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αισθάνονται πίεση να απαντούν γρήγορα στα μηνύματα που λαμβάνουν online, να έχουν τέλειες φωτογραφίες και άρτιες αναρτήσεις. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο διαδικτυακός κοινωνικός κύκλος ενός εφήβου, τόσο περισσότερο άγχος αισθάνεται για να συμβαδίζει με τις νέες τάσεις κι όλα όσα συμβαίνουν διαδικτυακά.
Επιπλέον, ακραία πηγή άγχους αποτελεί η πιθανότητα να υποπέσουν σε κάποιο διαδικτυακό σφάλμα. Πολλοί έφηβοι, ειδικά τα κορίτσια, είναι επιρρεπείς στο να ανησυχούν για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς. Αν λάβουμε υπόψη τον διαδικτυακό εκφοβισμό, το slut-shaming και άλλες ακραίες διαδικτυακές συμπεριφορές, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι τοξική πηγή άγχους για πολλούς εφήβους.
Στέρηση Ύπνου
Μερικές φορές οι έφηβοι περνούν τόσες πολλές ώρες στα social media που κοιμούνται όλο και λιγότερο. Κατά συνέπεια, αυτή η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κυκλοθυμία, έκπτωση της σχολικής επίδοσης, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και υπερφαγία, καθώς και να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Έρευνες αποκαλύπτουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του αυξημένου χρόνου επί οθόνης και της ανάπτυξης συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΠ-Υ, όπως δυσκολία εστίασης, συναισθηματική ρύθμιση και ελλειμματική προσοχή.
Επικοινωνιακές δυσκολίες
Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρούμε επαφές με φίλους και οικογένεια, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Για παράδειγμα, ένας έφηβος δεν μπορεί να δει τις εκφράσεις του προσώπου ενός ατόμου ή να ακούσει τον τόνο της φωνής του στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ εύκολο να συμβούν παρεξηγήσεις, ειδικά όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι αστείοι ή σαρκαστικοί.
Πολλοί έφηβοι περνούν τόσο πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, ξεχνώντας να αλληλεπιδράσουν με τους πραγματικούς ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο, οι φιλίες και οι σχέσεις μπορεί να πληγούν ανεπανόρθωτα όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής ενός ατόμου. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι κινδυνεύουν να έχουν σχέσεις επιφανειακές και παροδικές.
Άγχος και κατάθλιψη των εφήβων στην εποχή των social media
Πηγή: verywellfamily.com