Ακρυλικά vs Χρώματα λαδιού: Τι σας ταιριάζει;

Όποιος ασχολείται με τη ζωγραφική, θα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά είδη χρωμάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, για να απογειώσει τα καλλιτεχνικά του έργα. Ακρυλικά vs Χρώματα λαδιού: Τι σας ταιριάζει;

Από τα πιο δημοφιλή είδη χρωμάτων είναι τα χρώματα λαδιού και τα ακρυλικά. Τα δύο αυτά είδη φαινομενικά έχουν παρόμοια αποτελέσματα και δύσκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει διαφορές, ειδικά αν δεν είναι επαγγελματίας ζωγράφος. Ωστόσο, διαφορές υπάρχουν!

Ας δούμε για τι ακριβώς πρόκειται!

Χρώματα λαδιού

Τα χρώματα λαδιού έχουν γυαλιστερή επιφάνεια και μπορούν να εφαρμοστούν πολλές στρώσεις, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στο αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται χάρη στη μεμβράνη που σχηματίζεται στην επιφάνεια και ουσιαστικά δημιουργεί ένα “φράγμα” μεταξύ των στρώσεων βαφής.

Είναι μία από τις αγαπημένες επιλογές των διάσημων ζωγράφων και αρκετά δημοφιλή έργα έχουν δημιουργηθεί από χρώματα λαδιού.

Επίσης, λόγω της γυαλιστερής επιφάνειας αποδίδουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη ζωγραφική και ιδιαίτερους τόνους και χρώματα που θα ενθουσιάσουν όποιον τα αντικρίσει.

Όσον αφορά την επεξεργασία του χρώματος, είναι ιδιαίτερα εύκολη η διαχείριση του και επιτρέπει ακόμα και την πολύ λεπτομερή επεξεργασία.

Ακρυλικά χρώματα

Τα χρώματα αυτά είναι φτιαγμένα από ακρυλικό οξύ και είναι ιδιαίτερα γνωστά για την ιδιότητά τους να στεγνώνουν γρήγορα, οπότε και απαιτεί γρήγορη εφαρμογή.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε επιφάνεια, κάτι που διευκολύνει αρκετά τους καλλιτέχνες που τα χρησιμοποιούν.Υπάρχουν διάφορα ακρυλικά χρώματα όπως αυτά εδώ: https://www.hartorama.gr/el/arts-crafts-diy/zografiki/chromata-akrylika/.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζει όποιος χρησιμοποιήσει τέτοια χρώματα είναι ότι δεν είναι αδιάβροχα. Οπότε, τα έργα μετά την εφαρμογή των ακρυλικών χρωμάτων χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Ακρυλικά Χρώματα vs Χρώματα Λαδιού

Από τις κυριότερες διαφορές των ακρυλικών και των χρωμάτων λαδιού είναι η σύσταση. Τα ακρυλικά χρώματα βασίζονται στο νερό, ενώ τα χρώματα λαδιού φτιάχνονται από έλαια ξήρανσης, λιναρέ και συνθετικό πολυμερές.

Ακόμη, στις διαφορές τους εντάσσεται και ο χρόνος που απαιτείται για να στεγνώσουν. Τα ακρυλικά χρώματα στεγνώνουν αρκετά γρήγορα και θεωρούνται ιδανικά για τη χρήση τους από παιδιά.

Αντίθετα, τα χρώματα λαδιού θέλουν παραπάνω χρόνο για να στεγνώσουν. Συνήθως προτιμούνται από επαγγελματίες ζωγράφους, ώστε να μπορούν να κάνουν διάφορες αλλαγές και προσμίξεις μέχρι να στεγνώσουν. Επίσης, επιλέγονται λόγω της λεπτομερούς επεξεργασίας που επιτρέπουν στο έργο που εφαρμόζονται.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι καλλιτέχνες θεωρούν καλύτερα τα ακρυλικά χρώματα. Αυτό συμβαίνει, διότι δε χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα και αρκεί μόνο νερό και σαπούνι.

Επίσης, τα ακρυλικά, λόγω του ότι στεγνώνουν εξαιρετικά γρήγορα, δεν απαιτούν πολύ χρόνο από τον καλλιτέχνη και το έργο ολοκληρώνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ακόμη, στα σημαντικά πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα χρώματα λαδιού είναι ότι είναι αρκετά οικονομικότερα και έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Τέλος, στα πλεονεκτήματα των χρωμάτων λαδιού, πρέπει να αναφερθεί ότι έχουν περισσότερη αντοχή στο χρόνο. Το “φράγμα” που διατηρείται στην επιφάνεια θωρακίζει το χρώμα και μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν διατηρηθεί σε κατάλληλες συνθήκες, όπως σκιερό και δροσερό μέρος.

Φυσικά, όποιο είδος χρώματος και αν επιλεχθεί, ακρυλικά ή χρώματα λαδιού, το σίγουρο είναι ότι θα έχουν άρτιο αποτέλεσμα και θα δώσουν ζωντάνια και ένταση στο έργο σας.

Οποιοδήποτε υλικό και να χρησιμοποιηθεί, ακριβό ή πιο οικονομικό, το έργο σας θεωρείται ανεκτίμητης αξίας, γιατί περιέχει προσωπικό χρόνο και προσπάθεια.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Αφήστε τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες ελεύθερες και θα δείτε ότι θα ανακαλύψετε πολλές πτυχές του εαυτού σας. Ίσως μάλιστα να γίνει η ζωγραφική ένα από τα αγαπημένα σας χόμπι.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ