Ο καφές δεν είναι απλώς το ρόφημα που μας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια το πρωί. Σύμφωνα με νέα μετά-ανάλυση, η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης! Η ανακάλυψη που θα σε κάνει να λατρέψεις τον καφέ περισσότερο!
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Με περίπου 12,6% του παγκόσμιου πληθυσμού να απολαμβάνει καθημερινά καφέ, οι επιστημονικές έρευνες γύρω από τις ιδιότητές του δεν σταματούν ποτέ. Ήδη έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον, ενώ οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στους κόκκους του φαίνεται να συμβάλλουν και στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Επειδή όμως η καφεΐνη είναι γνωστή για την άμεση τόνωση της διάθεσης, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσο ο καφές θα μπορούσε να επηρεάσει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Τι έδειξαν τα στοιχεία
Η νέα μετά-ανάλυση περιλαμβάνει μελέτες περίπτωσης-ελέγχου και διατομεακές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980 και 2015. Συνολικά, αναλύθηκαν δεδομένα από 11 παρατηρητικές μελέτες και 330.677 συμμετέχοντες, με στόχο να εξεταστεί η σχέση τόσο της κατανάλωσης καφέ όσο και της καφεΐνης με την εμφάνιση κατάθλιψης.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:
• Υψηλότερη κατανάλωση καφέ και καφεΐνης συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
• Στον καφέ παρατηρήθηκε γραμμική σχέση, με περίπου 8% μείωση του κινδύνου για κάθε επιπλέον φλιτζάνι την ημέρα.
• Η καφεΐνη εμφάνισε μη γραμμική σχέση, με τη μεγαλύτερη προστατευτική δράση να εντοπίζεται σε ημερήσια πρόσληψη 68–509 mg.
Με απλά λόγια, όσο περισσότερος καφές –μέχρι ενός σημείου– τόσο μεγαλύτερη η πιθανή προστασία.
Πού χρειάζεται προσοχή
Παρά τα πιθανά οφέλη, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, γι’ αυτό και η μέτρια πρόσληψη παραμένει το «κλειδί».
Επιπλέον, προτείνεται ο καφές να καταναλώνεται περίπου μία ώρα μετά το ξύπνημα, ώστε η κορτιζόλη –η ορμόνη που μας βοηθά να ενεργοποιηθούμε φυσιολογικά– να φτάσει από μόνη της στα φυσιολογικά της επίπεδα. Για όσους δεν πίνουν συστηματικά καφέ, η στοχευμένη κατανάλωση μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ώθηση, ενώ συνιστάται να αποφεύγεται πριν από τον ύπνο, για να μη διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Australian & New Zealand Journal of Psychiatry και προσθέτει μια ακόμη σημαντική ένδειξη πως ο πρωινός μας καφές μπορεί να κάνει… πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε.






