Όντως οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο από τους άντρες;

Μελέτη αποκαλύπτει την αλήθεια και καταρρίπτει εν μέρη το στερεότυπο. Όντως οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο από τους άντρες;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέγραψαν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν οι άνδρες ή οι γυναίκες είναι πιο ομιλητικές. Οι άνδρες μιλούσαν κατά μέσο όρο 11.950 λέξεις την ημέρα – αλλά οι γυναίκες το ξεπέρασαν αυτό με μέσο όρο 13.349 λέξεις την ημέρα, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρότερη από ό,τι είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών. Επιπλέον, παρά τα ευρήματα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η υπόθεση ότι οι γυναίκες μιλούν περισσότερο από τους άνδρες είναι ένα στερεότυπο που συχνά έχει αρνητικές συνέπειες.

Πάμε να δούμε την μελέτη πιο αναλυτικά:

Για τη μελέτη, συνολικά 2.197 συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή που κατέγραφε κατά διαστήματα αποσπάσματα ήχου. Αφού συνέλεξαν περισσότερες από 600.000 ηχογραφήσεις, οι μεταγραφείς μέτρησαν τον αριθμό των λέξεων που είπε κάθε συμμετέχων. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά επεξεργάστηκαν για να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός των λέξεων που ειπώθηκαν ανά ημέρα. Συνολικά, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες μιλούσαν ελαφρώς περισσότερες λέξεις ανά ημέρα από τους άνδρες, αλλά η διαφορά ήταν μικρή – 1.073 λέξεις κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μεγάλες ατομικές διαφορές στην ομιλητικότητα, γεγονός που προσθέτει «στατιστική αβεβαιότητα» στα ευρήματα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αρκετό χάσμα για να μπορέσουμε να πούμε αν αυτή η παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είχε νόημα ή ήταν αξιόπιστη. Ο λιγότερο ομιλητικός συμμετέχων μιλούσε λιγότερες από 100 λέξεις την ημέρα, ενώ ο πιο ομιλητικός μιλούσε περισσότερες από τις απίστευτες 120.000 λέξεις την ημέρα.

Από κοινωνική σκοπιά:

Οι γυναίκες γίνονται πιο ομιλητικές κατά τη διάρκεια της πρώιμης και μέσης ενήλικης ζωής τους και υπάρχει μια πιθανή εξήγηση: ευθύνες γονικής μέριμνας και φροντίδας. Αυτά τα χρόνια τείνουν να είναι η περίοδος ανατροφής των παιδιών και οι γυναίκες συχνά αναλαμβάνουν το ρόλο του κύριου φροντιστή.

Είναι σημαντικό επίσης να αναγνωρίσουμε πως οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές στο να μιλήσουν ή να αυτοπροβληθούν όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα που συνήθως κυριαρχούνται από άνδρες. Αν και βαθιά ριζωμένα στην ιστορία μας, τα στερεότυπα για τον λόγο των γυναικών όχι μόνο δεν είναι καθόλου ακριβή, αλλά έχουν και αρκετό κόστος.

Με τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών σε θέσεις εξουσίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, έχουμε τώρα την ευκαιρία να ενσωματώσουμε τις φωνές τους και να κατανοήσουμε την αξία όλων των ομιλιών σε βαθμό που δεν είχαμε ποτέ πριν.

Επιπλέον η μελέτη αποκάλυψε μια άλλη ενδιαφέρουσα τάση: οι άνθρωποι μπορεί να μιλούν λιγότερο συνολικά. Σε μια εποχή που κυριαρχείται από τα γραπτά μηνύματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψηφιακή επικοινωνία, οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να μειώνονται. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι καθώς βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στην τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε, ο τεράστιος αριθμός των λέξεων που ακούγονται κάθε μέρα μπορεί να συρρικνώνεται σε όλους τους τομείς.

Τροφή για σκέψη λοιπόν…

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ