Μαμά, μπαμπά θα πάμε διακοπές; Τι παραμένει ίδιο και τι αλλάζει φέτος το καλοκαίρι;

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα περιοριστικών μέτρων και παρότι πολλές οικογένειες έμειναν στο σπίτι τελικά φαίνεται όχι μόνο να μην ξεκουράστηκαν, αλλά να επιβαρύνθηκαν σωματικά και ψυχολογικά. Μαμά, μπαμπά θα πάμε διακοπές; Τι παραμένει ίδιο και τι αλλάζει φέτος το καλοκαίρι;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!  

Και αφού η άνοιξη πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, έφτασε το καλοκαίρι. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να είναι ακόμα μουδιασμένο, αλλά από την άλλη να επιθυμεί πολύ αυτές τις διακοπές.

Η απάντηση στο τι διακοπές θα επιλέξει φέτος να περάσει η κάθε οικογένεια είναι πολύ ιδιαίτερη. Εξαιτίας του covid η επιλογή φέτος θα γίνει βάσει πολλών παραμέτρων, που άλλες χρονιές ίσως και να μην είχαμε καθόλου στο μυαλό μας. Ευπαθείς ομάδες, τρόποι μεταφοράς, αποφυγή πολλών επαφών είναι καταστάσεις που δεν συνυπολογίζαμε σχετικά με τις διακοπές μας.

Οι γονείς έχουν να επιλέξουν τον προορισμό τους βασισμένοι στις ανάγκες και τις δυνατότητες των μελών της οικογένειας τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό μέσα σε όλους τους περιορισμούς και τα όρια που έχουν να τεθούν να μη ξεχάσουμε και την ανεμελιά.

Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά εκ των προτέρων για τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν αναλόγως και τον τρόπο που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν. Είναι σημαντικό να μην προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν τα παιδιά, ούτε όμως να τα αφήσουν απροετοίμαστα.  Μπορούν λοιπόν, να ενισχύσουν συζητήσεις σχετικές με καταστάσεις που η οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη το διάστημα των διακοπών, όπως επίσης να διευκολύνουν τα παιδιά να ρωτήσουν πράγματα που μπορεί να τα προβληματίζουν σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Φυσικά, είναι πιθανό να προκύψουν και αρνητικά συναισθήματα ή αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα με τη χρήση της μάσκας στα μέσα μεταφοράς προς τον τελικό προορισμό ή την κοινωνική απόσταση κ.α.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ δύσκολο να περιορίσει κανείς την επιθυμία του για ξενοιασιά, είτε είναι ενήλικας, είτε έφηβος, είτε παιδί.

Επομένως, οι γονείς δε θα πρέπει να χάσουν την ψυχραιμία τους, αλλά να κατανοήσουν ακόμα και να συμφωνήσουν με το πόσο κουραστικό είναι κάτι τέτοιο, πόσο και οι ίδιοι το βιώνουν με αντίστοιχο τρόπο, αλλά να υπενθυμίσουν τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο.

Το καλοκαίρι θα είναι αρκετά διαφορετικό για όλους μας και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε όλα τα συναισθήματα με σεβασμό και φροντίδα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην ενοχοποιήσουμε τις επιθυμίες, τόσο τις δικές μας όσο και των παιδιών μας, φροντίζοντας όμως τόσο την ψυχική όσο και την σωματική μας υγεία.

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00.

Δεν είστε μόνοι. Σηκώστε ακουστικό σας!

Δείτε το βίντεο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής 115-25: 


Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
  • Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
  • Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ