Βιβλία για τη ξαπλώστρα!

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Μπήκε το καλοκαιράκι και μια δροσερή βουτιά στα γαλανά νερά μας έχει αρχίσει να γίνεται ανάγκη επιτακτική. Ένα απογευματινό καφεδάκι πλάι στο κύμα με τη συντροφιά ενός βιβλίου συμπληρώνει, νομίζω, την απόλαυση.
Προλαβαίνω τις μικρομαμάδες. Ναι εγώ έχω αυτήν τη πολυτέλεια μιας και ο γιός μου είναι αρκετά μεγάλος ώστε να προσέχει το δικό του το παιδί πια. Έτσι μπορώ να απολαύσω λίγο διάβασμα στην παραλία, κάτι που αγαπώ πολύ.
Προετοιμάζω πάντα με μεγάλη χαρά και κρυφή προσμονή τα βιβλία που θα με συντροφεύσουν στην… ξαπλώστρα! Έχω κάνει τους πιο απίθανους συνδυασμούς. Από Πλάτωνα και Γιούνγκ μέχρι Αγκάθα Κρίστι και Νίκο Τσιφόρο. Από Χoρχε Μπουκάι μέχρι Μάρα Μειμαρίδη. Ότι φανταστείτε!
Σήμερα, πάντως, θα μοιραστώ μαζί σας  κάποια φυσιολογικά μου αναγνώσματα.

Ας πούμε «Τα 39 σκαλοπάτια» του Τζων Μπιούκαν. Ευχάριστο και με αρκετό σασπένς. Αναφέρεται σε μια ιστορία συνωμοσίας που έχει εξυφανθεί για να προκαλέσει ένα παγκόσμιο πόλεμο. Είναι από τις πρώτες περιπέτειες κατασκοπίας που έχουν γραφτεί -1914- αλλά καταγράφει πολύ ωραία και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της εποχής εκείνης.

Συνεχίζω με το «Ανθρώπινη Δουλεία» του Σόμερσετ Μώμ. Το μυθιστόρημα που έκανε τον πιο διάσημο,  θεατρικό, έως τότε,  συγγραφέα της Αγγλίας γνωστό σε όλον τον κόσμο. Συχνά συγκαταλέγεται στις λίστες με τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών.
Ο Μώμ χαρακτηρίζεται από βαθειά γνώση της ανθρώπινης φύσης κι εδώ μας δίνει μια σοκαριστική εικόνα της τεράστιας εξουσίας που μπορεί να ασκήσει ένας άνθρωπος! Μια απλή αλλά σκληρή και δολοπλόκα σερβιτόρα – πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο – ένα φοιτητή ιατρικής με ελαφρά αναπηρία.
Κάτι που μου φαινόταν τόσο παράξενο όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο, αλλά που, περνώντας τα χρόνια διαπίστωσα το πόσο συχνά συμβαίνει.
Αν το βρείτε κάπου, γιατί ίσως δυσκολευτείτε, διαβάστε το. Αξίζει τον κόπο.

Θα τελειώσω για σήμερα με το «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το πασίγνωστο βιβλίο του νομπελίστα συγγραφέα. Μια τοιχογραφία ενός λαού μιας εποχής, μιας οικογένειας, ενός ανθρώπου.
Η μοίρα αδυσώπητη κι αδίστακτη έχει κυρίαρχο ρόλο. Φαντασία και πραγματικότητα αναμιγνύονται. Η τραγική ιστορία ενός ήρωα που πεθαίνει τη στιγμή που κατάλαβε ότι η μοναξιά του κρυβόταν στην
αμαρτωλή περηφάνια του…
Ένα δραματικό ταξίδι εκατό χρόνων. Φοβερό βιβλίο.

Σταματώ εδώ και,

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι.

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ καλες προτασεις!!! Σιγουρα θα ερθουν στο μυαλο μου οταν ερθει η ωρα της επιλογης!!! Περιμενουμε και συνεχεια!!!

  2. εχω ξεχασει τη φαση αυτη. παλαιοτερα ημουν βιβλιο και καφεδακι κατω απο την ξαπλωστρα και τωρα ειμαι μονιμα στον ηλιο να κυνηγαω! κραταω τις προτασεις σου και βλεπουμε!

  3. Δεν εχω διαβασει κανενα απο τα 3. Και φετος το καλοκαιρι δεν εχω ξεκινησει να διαβαζω. Ευκαιρια να δω τις προτασςις σου.

  4. Για αυτό οι προτάσεις Ζήνα μου προέρχονται από την κα Διακαντώνη (αρθρογράφο) η οποία πλέον δεν έχει να κυνηγάει παιδιά στην παραλία! Είναι βασικό για να μπορέσεις να καθίσεις να διαβάσεις! Σε φιλώ!

  5. Ενδιαφέρον οι προτάσεις σου Μαρία! Όσες φορές βρέθηκα στην παραλία φέτος κατάφερα να διαβάσω το Under the Dome από τον Stephen King και το The Art of Work από τον Jeff Goins (το οποίο θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα). Ποιο από τα βιβλία που ανέφερες παραπάνω θα μου πρότεινες περισσότερο να διαβάσω την επόμενη φορά που θα πάω παραλία;

  6. Αγαπητέ Παναγιώτη…Stephen King…βαδίζεις στα δικά μου αναγνώσματα και επιλογές. Οι παραπάνω επιλογές είναι της αρθρογράφου κας Διακαντώνη και εγώ θα επέλεγα τα 39 σκαλοπάτια. Αν και κάποια στιγμή λογικά θα επανέλθω με δικές μου προτάσεις που είμαι σίγουρη θα είναι του γούστου σου! Σε ευχαριστώ και σε φιλώ!

  7. Τα γούστα μου είναι ολίγον περίεργα, δηλαδή θα σου πω αγαπημένα βιβλία που εστιάζουν σε θέματα ψυχοθεραπείας (Alice Miler) μέχρι και Tolkien (the fellowship of the ring), Stephen king και Clive Barker… Είμαι ολίγον περίπτωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ