Βιβλία για τη ξαπλώστρα μέρος 2ο!

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Συνεχίζω με τις καλοκαιρινές μου  αναγνωστικές εμπειρίες.

Richard Bach . «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λιβινγκστον». Από τα βιβλία που δεν περνούν απαρατήρητα. Ένας γλάρος αλλιώτικος, επαναστάτης, που δεν δέχεται όρια και περιορισμούς. Που τα βάζει με την ίδια του τη φύση, που υποτίθεται, ότι δεν του επιτρέπει να πετάξει τόσο ψηλά και τόσο μακριά όσο εκείνος θα ήθελε. Που υποτίθεται ότι πρέπει να πετάει τόσο όσο χρειάζεται για να βρει την τροφή του ενώ εκείνος θέλει να πετάξει για τη χαρά της πτήσης, για το όραμα, για την ελευθερία. Μια αλληγορία αφιερωμένη σε εκείνους που τολμούν να κάνουν την υπέρβαση και να ανοίξουν τα φτερά τους στην ευτυχία και το όνειρο. Που ξεπερνούν τα όρια του σώματος με τη δύναμη του μυαλού.
Πουλιά που νικάνε το χώρο και το χρόνο. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της δύναμης του μυαλού.

Ένα άλλο βιβλίο, ιδανικό για παραλία. Αποτελείται από μικρά κείμενα, από…σταγόνες ιστορίας. Ναι είναι το «Μια σταγόνα Ιστορία» του Δημ. Καμπουράκη. Με μια γραφή στην οποία κυριαρχεί το χιούμορ και όπου θα μάθετε απίστευτα πράγματα. Παραλειπόμενα της ιστορίας  από ξεκαρδιστικά έως πολύ πολύ σοβαρά. Πέρασα πολύ ωραία διαβάζοντάς το κι έμαθα ένα σωρό πράγματα για τα ελληνικά δρώμενα.

H επόμενη πρότασή μου είναι τα δύο τελευταία και κατά γενική ομολογία, καλύτερα βιβλία του Τζωρτζ Οργουελ. «Η Φάρμα των Ζώων» και το «1984».
Αμφιταλαντεύτηκα αρκετά για αυτά τα βιβλία. Όχι όσον αφορά την ποιότητά τους, είναι και τα δύο καταπληκτικά, αλλά το περιεχόμενο τους. Ανατριχιαστικά προφητικό. Βέβαια την ωμή αλληγορία της Φάρμας των Ζώων την έχουμε ,νομίζω, ήδη βιώσει. Σε μια φάρμα τα ζώα μετά από πολλά χρόνια καταπίεσης από τούς ανθρώπους, επαναστατούν και με  αρχηγό ένα έξυπνο και φιλόδοξο γουρούνι αναλαμβάνουν την εξουσία, για να καταλήξουν, λίγα χρόνια αργότερα να είναι πάλι καταπιεσμένοι δούλοι, απλώς, διαφορετικού αφεντικού. Διορατική φαντασία, καυστική σάτιρα και η πιθανή απεικόνιση της Οκτωβριανής  Επανάστασης. Πάντως το σενάριο το έχουμε δει να υλοποιείται πολλάκις.
Το «1984» όμως;  Πραγματικός εφιάλτης. Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού που βλέπει και παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα.
Το …..Υπουργείο Ειρήνης που καταστρώνει συνεχείς πολέμους.
Το …..Υπουργείο της Αλήθειας που αλλάζει και προσαρμόζει καθημερινά την Ιστορία.
Το μεγαλύτερο έγκλημα Η ΣΚΕΨΗ  που τιμωρείται με βασανιστικό θάνατο.
Τρομοκρατία. Μια προειδοποίηση του Οργουελ.
Είμαστε μακριά νομίζετε; Η  Β. Κορέα  όχι. Ο Μεγάλος Αδελφός δεν μας βλέπει ήδη;

Ευελπιστώ ότι το καλοκαιράκι με την ελαφράδα του και τον παφλασμό των κυμάτων είναι η καλύτερη εποχή για να το αντέξετε.

Σας χαιρετώ και

Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. λατρευω τα βιβλια αν και τελευταια δεν τα προλαβαινω και ντροπη μου! κραταω το 1984 γτ ειναι ενα βιβλιο που δεν πρεπει να λειπει απο τη συλλογη μου

  2. Εγω φετος καταφερα να διαβασω ενα μεσα σε μια εβδομαδα me before you και τωρα διαβαζω το δευτερο την Φωτια. Ειχα 3 χρονια να διαβασω λογοτεχνικο βιβλιο και το καταχαρηκα και συνεχιζω να το χαιρομαι. Εμενα με επεσαν λιγακι βαριά αυτα που προτεινετε εδώ. Κατι σε πιο λαιτ να παρω μαζι μου στην Σουηδία?

  3. Είναι γεγονός πως η αρθρογράφος μας έχει αγάπη σε λίγο πιο βαριά αναγνώσματα! Εγώ θα πρότεινα και οτιδήποτε από Μπουσκάλια που λατρεύω και μου φτιάχνει τη διάθεση! Με πρώτο και καλύτερο το να Ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις ή σαν δεύτερο η Αγάπη!

  4. Το 1984 λείπει από τη βιβλιοθήκη μου και πρέπει να προστεθεί άμεσα, ακόμη κι αν δεν καταφέρω να το διαβάσω στην ξαπλώστρα.

  5. Σε αντίθεση με την κα Διακαντώνη που μας το προτείνει για την ξαπλώστρα εγώ θα έλεγα να το διαβάσουμε κάπου αλλού, πιο ήρεμα και ήσυχα και κυρίως να είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι… Δύσκολο βιβλίο… συνταρακτικό…μάλλον τρομακτικό πιο σωστά θα έλεγα! Μετά αγαπητή μου θέλουμε τρελό Positive junkie από την evi για να επανέλθουμε… Σε φιλώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ