Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ήλιου στην επιδερμίδα μας; Πως θα επιλέξουμε αντηλιακό;

Ζούμε σε μία χώρα όπου χαιρόμαστε τον ήλιο σχεδόν όλο τον χρόνο. Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ήλιου στην επιδερμίδα μας; Πως θα επιλέξουμε αντηλιακό; – γράφει η Χρύσα Βουλγαρίδου

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Skinatte – Χρύσα Βουλγαρίδου

Τα οφέλη του ήλιου πολλά ειδικά στο κομμάτι τις ψυχολογίας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος έχει τους δικούς του κανόνες στους οποίους πρέπει να είμαστε συνεπείς. To μαύρισμα θεωρείτε μόδα από την δεκαετία 1930 όταν προτάθηκε από την Coco Chanel και σκοπό είχε να καταδείξει ότι και η πλούσια αστική τάξη είχε δικαίωμα να χαίρεται την θάλασσα και τον ήλιο, μιας και μέχρι τότε το μαύρισμα θεωρείτο χαρακτηριστικό αυτών που ασχολούνταν με τις γεωργικές εργασίες.

Τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας στον οργανισμό μας είναι πολλά αλλά ο ήλιος είναι υπεύθυνος και για πληθώρα προβλημάτων στο δέρμα μας όπως η φωτογήρανση (ρυτίδες),φακίδες, πανάδες, αιμαγγειώματα (κόκκινες ελιές) γι’αυτό δεν πρέπει να αμελούμε ποτέ τ ην κατάλληλη αντιηλιακή προστασία ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας.

Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας:

UVA: Eίναι η ακτινοβολία που μας μαυρίζει. Δεν προκαλεί εγκαύματα, με αποτέλεσμα να την θεωρούμε ακίνδυνη, στην πραγματικότητα όμως, προκαλεί έμμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

UVB: Είναι η ακτινοβολία που ευθύνεται για τα εγκαύματα.

Η UVA και η UVB είναι εξίσου επικίνδυνες, καθώς ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος και τη φωτογήρανση.

UVC: Είναι το πιο επικίνδυνο είδος, αλλά απορροφάται από το όζον της ατμόσφαιρας και δεν φτάνει ως την επιφάνεια της γης. Αυτός είναι ο λόγος που η τρύπα του όζοντος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα που υφίστανται τη μεγαλύτερη επίδραση από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αν και τα μαλλιά και τα νύχια είναι περισσότερο εκτεθειμένα, είναι λιγότερο σημαντικά από ιατρικής άποψης. Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να καταλήξει σε άμεσα και σε χρόνια προβλήματα υγείας του δέρματος, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και σε βλάβες στο DNA. Τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πρόκληση εγκαύματος στο δέρμα και φωτοκερατίτιδας στα μάτια.

Η UVB προκαλεί έγκαυμα και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Η UVA επιδρά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να αλλάξει η δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης του δέρματος, επιταχύνοντας έτσι τη γήρανσή του. Οι αρνητικές συνέπειες των εγκαυμάτων είναι αθροιστικές. Δηλαδή, όσο περισσότερη έκθεση έχουμε στη διάρκεια της ζωής, τόσο πιο σημαντικές οι επιπτώσεις.

Στην ετικέτα των αντηλιακών, υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δε μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση, στις ακτινοβολίες UVA και UVB.

Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο μικρότερος δείκτης, ο οποίος προσφέρει κάποια προστασία. Αντηλιακά, με μικρότερους δείκτες δεν πρέπει να προτιμώνται.

1. Δείκτες 6-10 προσφέρουν χαμηλή προστασία

2. Δείκτες 15-25 προσφέρουν μέτρια προστασία.

3. Δείκτες 30-50 προσφέρουν υψηλή προστασία.

Όταν κάνετε κάποια θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, γιατί κάποια φάρμακα γίνονται επικίνδυνα, σε συνδυασμό, με την έκθεση στο ήλιο.

1. Παρασκευάσματα για την ακμή

2. Αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυλίνη

3. Αντισταμινικά

4. Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο

5. Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα

6. Ηρεμιστικά ή παρασκευάσματα για την ναυτία

7. Φάρμακα, που περιέχουν σουλφαμιδίνη Αγχολυτικά (οδηγίες από Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.)

Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση, στον ήλιο, γίνεται, σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα γι’αύτο πρέπει να να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ