Διαβάσαμε το δέκατο πέμπτο λεπτό από τις εκδόσεις Μινωας

Ένα απολαυστικό, αυθεντικό βιβλίο μυστηρίου. Ένα εγκεφαλικό μυθιστόρημα, εκλεπτυσμένο και κομψό, δυνατό και συγκινητικό, γραμμένο με συνέπεια, με ρυθμό και φαντασία. Διαβάσαμε το δέκατο πέμπτο λεπτό από τις εκδόσεις Μινωας – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ τα αστυνομικά μυθιστορήματα που μας έρχονται από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ιδίως αυτά από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως της Αγκαθα Κρίστι με τον δαιμόνιο Πουαρό και την απολαυστική μις Μάρπλ, ή της Μάρτζερι Αλινγκχαμ με τον φοβερό Αλμπερτ Κάμπιον. Είναι πιό εγκεφαλικά κι έχουν μια λεπτότητα και μια φινέτσα. Δημιουργούν ένταση και μυστήριο χωρίς σοκαριστικές σκηνές εντυπωσιασμού και χωρίς ιδιαίτερη σκληρότητα ή  βία.

‘Το δέκατο πέμπτο λεπτό” της Μάρτζερι Αλινγκχαμ είναι ένα δείγμα χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου. Γράφτηκε κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μια ταραγμένη περίοδο που αποτελεί και το φόντο της υπόθεσης του έργου. Μιας υπόθεσης με πολύ-πολύ μυστήριο από την αρχή ως το τέλος.
Ο ντετέκτιβ Αλμπερτ Κάμπιον,στον οποίον έχει ανατεθεί μια μυστική αποστολή τεράστιας εθνικής σημασίας, ξυπνά στο θάλαμο ενός νοσοκομείου. Δεν θυμάται ποιος είναι. Δεν ξέρει καν σε ποια πόλη βρίσκεται και για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί. Από κάτι ψιθυρίσματα αντιλαμβάνεται ότι κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό και κινδυνεύει να εκτελεστεί καθώς η χώρα βρίσκεται σε περίοδο πολέμου. Φεύγει κρυφά από το νοσοκομείο.
Υπάρχει μέσα του μια επιτακτική αίσθηση του κατεπείγοντος. Ότι πρέπει να προλάβει μια καταστροφή. Και μετά ένα τεράστιο κενό μνήμης. Είναι σαν να βαδίζει ψηλαφιστά σε βαθιά ομίχλη απ`όπου ξεπηδούν πρόσωπα που τον γνωρίζουν, αλλά γι αυτόν είναι εντελώς άγνωστα. Κανείς δεν έχει αντιληφθεί την κατάστασή του. Δρα και κινείται στα τυφλά  από ένστικτο, σαν να ξέρει τι κάνει, προσπαθώντας να μαζέψει στοιχεία που θα γεμίσουν το κενό του μυαλού του. Ο αριθμός δεκαπέντε στοιχειώνει τη σκέψη του και εμφανίζεται επίμονα και βασανιστικά στην αγωνιώδη έρευνά του, ενώ κακοποιοί και αστυνομία εναλλάσσονται στον ρόλο των διωκτών του.
Συναισθήματα αναδύονται ξαφνικά και τον κατακλύζουν. Ο έρωτας για την Αμάντα, η αγάπη για μια πατρίδα που κινδυνεύει και περιμένει απ`αυτόν να την σώσει από την καταστροφή. Αλλά από ποια καταστροφή;
Από τα δύο μοναδικά πρόσωπα που είχαν γνώση της αποστολής, το ένα βρέθηκε δολοφονημένο και το άλλο έχει εξαφανιστεί.
Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, ήρωας και αναγνώστες βαδίζουν σε μια ατμόσφαιρα έντασης, μυστηρίου και συγκίνησης, προσπαθώντας να συνδυάσουν διάσπαρτες εικόνες και πληροφορίες για να καταφέρουν να συμπληρώσουν το κενό και να φτάσουν στη λύτρωση.
Ένα απολαυστικό, αυθεντικό βιβλίο μυστηρίου. Ένα εγκεφαλικό μυθιστόρημα, εκλεπτυσμένο και κομψό, δυνατό και συγκινητικό, γραμμένο με συνέπεια, με ρυθμό και φαντασία. Η άψογα σχεδιασμένη πλοκή του αναφέρεται σε μια υπόθεση που αν και επινοημένη, βρισκόταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Το θεωρώ από τα καλύτερα του είδους.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
 
Καλή ανάγνωση.
Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ