Δημιουργική απασχόληση στο σπίτι…και όχι μόνο!

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να απασχολήσετε τα παιδιά σας τον επόμενο μήνα και μέχρι να αρχίσουν ξανά τα σχολεία. Δημιουργική απασχόληση στο σπίτι…και όχι μόνο!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Με το κλείσιμο των σχολείων τις περασμένες δύο εβδομάδες και τα παιδιά στο σπίτι όλη μέρα όλοι νιώθουμε σαν να ήρθε πιο νωρίς το καλοκαίρι για φέτος. Σίγουρα τα μικρά μας τερατάκια έχουν αρχίσει ήδη να βαριούνται, η τηλεόραση δεν είναι πάντα λύση και το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα! Πολλοί μάλιστα ανάμεσά μας πρέπει να εργαστούμε από το σπίτι και η επιλογή της γιαγιάς- μπέιμπι σίτερ δεν υπάρχει τώρα με την καραντίνα του κορονοϊού.

Τι θα κάνουμε λοιπόν ώστε να περάσουν ευχάριστα οι ώρες και οι μέρες μέσα στην απομόνωση τόσο για εμάς όσο και για τους μικρούς μας φίλους; Δε χρειάζεται να αγχωνόμαστε! Το μόνο που χρειάζεται είναι να  εφαρμόσουμε ένα είδος καθημερινής ρουτίνας, ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να μείνουμε δραστήριοι και δημιουργικοί ακόμα και μέσα στο σπίτι. Δημιουργική απασχόληση στο σπίτι.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει για εσάς ιδέες προκειμένου να σχεδιάσετε το δικό σας πρόγραμμα:

➢πρόγραμμα μαθημάτων -επανάληψη

Για όλους όσους έχουν παιδιά στο σχολείο είναι σημαντικό να μη χάνουν την επαφή με τα μαθήματα. Μπορείτε να καθιερώσετε 2 ώρες την ημέρα κατά τις οποίες θα κάνετε μια μικρή επανάληψη σε κάποια μαθήματα τα οποία επίσης θα έχετε συμφωνήσει εκ των προτέρων (π.χ. τη Δευτέρα μπορείτε να κάνετε επανάληψη στη Γλώσσα, την Τρίτη στα Μαθηματικά κ.τ.λ.). Για τους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων που διαβάζουν για τις πανελλήνιες είναι εξίσου σημαντικό ένα πρόγραμμα μελέτης καθώς και η επικοινωνία με τους καθηγητές τους για μαθήματα εξ’ αποστάσεως.

➢   Βραδιές με επιτραπέζια ή ταινίες

Ας μην ξεχνάμε τη διασκέδαση! Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν επίσης κομμάτι της νέας καθημερινότητας. Θα διαπιστώσετε ότι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας θα διασκεδάσετε πολύ παίζοντας κάποιο αγαπημένο επιτραπέζιο. Τα περισσότερα μάλιστα έχουν και παιδαγωγικό περιεχόμενο. Από την άλλη τώρα που έχουν κλείσει οι κινηματογράφοι μπορείτε να οργανώσετε τις δικές σας βραδιές πρεμιέρας στο σαλόνι σας με άφθονο σπιτικό ποπ κορν και σνακ! Ό,τι χρειάζεστε μπορείτε να το προμηθευτείτε στην επόμενη βόλτα σας στο σουπερμάρκετ. Απλά φροντίστε να είστε οργανωμένοι και να πάτε με λίστα όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί. Θα μπορούσατε επίσης πριν βγείτε έξω να συμβουλευτείτε τα online φυλλάδια προσφορών όπως το My Market φυλλαδιο ή τις προσφορές του Lidl.

 

➢   καθημερινές ρουτίνες

Σε κάθε σπιτικό ανεξαρτήτως καραντίνας είναι καλό να υπάρχουν κάποιες ρουτίνες όπως η ώρα του φαγητού, της μεσημεριανής χαλάρωσης, του μπάνιου και του ύπνου. Καλό είναι να διατηρήσουμε τις ρουτίνες αυτές και να προσθέσουμε κάποιες νέες. Εφόσον τα παιδιά μας τώρα δεν έχουν σχολείο θα μπορούσαν, ανάλογα με την ηλικία τους να βοηθήσουν σε κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να στρώνουν το κρεβάτι τους, να συγυρίζουν το δωμάτιό τους και να βοηθούν στο στρώσιμο και το μάζεμα του τραπεζιού, στο πλύσιμο των πιάτων, τη μπουγάδα και ένα σωρό άλλες δουλειές. Είναι σημαντικό να γίνει επιμερισμός των εργασιών ώστε να γνωρίζουν για ποια δουλειά είναι υπεύθυνα κάθε μέρα και να αποφύγετε την γκρίνια.

 

➢   ώρα χαλάρωσης

Όπως είπαμε και παραπάνω η ώρα της χαλάρωσης είναι εξίσου σημαντική όπως και η ώρα των δραστηριοτήτων/ χόμπι του κάθε παιδιού. Πρέπει να προνοήσουμε ώστε στην καθημερινότητα να υπάρχει αρκετός χρόνος να “ξεδώσουν” τα παιδιά μας και στη συνέχεια να ξεκουραστούν. Μπορείτε για παράδειγμα να καθορίσετε κάποιες ώρες και ημέρες που θα κάνετε όλοι μαζί γυμναστική είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι με έναν ωραίο περίπατο στην εξοχή, πάντα όμως λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις!

Σε κάθε περίπτωση όπως κι αν διαμορφώσετε το πρόγραμμα των εβδομάδων που ακολουθούν καλό είναι να το συζητήσετε όλοι μαζί ως οικογένεια αφού έτσι είναι και πιο πιθανό να το τηρήσετε. Μια καλή λύση επίσης είναι να το γράψετε σε χαρτί και να το κολλήσετε στο ψυγείο σας ώστε να μπορεί όλη η οικογένεια να το συμβουλεύεται!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ