#Μένουμεσπίτι και κάνουμε Μάθημα Μουσικής!

Συχνά αναφερόμαστε στη μουσική ως μία ευχάριστη δραστηριότητα, ως ψυχαγωγία, ως κάτι που μας συνοδεύει σε ώρα χαλάρωσης, ακόμα και ως τρόπο ζωής. #Μένουμεσπίτι και κάνουμε Μάθημα Μουσικής! – Γράφει η Γιάνναρη Μαρία Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

 

 

 


Η Μουσική έχει ιδιαίτερη θέση στην καθημερινότητα του σχολείου ,ευνοεί και ενισχύει την ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων και της μουσικής αντίληψης των παιδιών, αλλά και τη γενικότερη αισθητική καλλιέργεια και ευαισθητοποίησή τους. Ας μη ξεχνάμε ότι η μουσική είναι η τέχνη αλλά και η επιστήμη που ασχολείται με τους ήχους και έχει έναν σκοπό, την έκφραση ανθρώπινων ιδεών και συναισθημάτων με τους  κατάλληλους συνδυασμούς ήχων. Συχνά αναφερόμαστε στη μουσική ως μία ευχάριστη δραστηριότητα, ως ψυχαγωγία, ως κάτι που μας συνοδεύει σε ώρα χαλάρωσης, ακόμα και ως τρόπο ζωής.

 

Τι είναι θεωρία της μουσικής;

Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει προοδευτικά το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής., αρχίζοντας από τη στοιχειώδη θεωρία.                                                                     Η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί  το πλέον πρόσφορο έδαφος για να κρατήσουν οι μαθητές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διδασκαλία.  Όπως κάθε γλώσσα έτσι τα γράμματα και τους κανόνες της, έτσι και η μουσική, με τη διαφορά ότι στη μουσική αντί για γράμματα χρησιμοποιούμε επτά διαφορετικούς μουσικούς ήχους με τις παρακάτω ονομασίες :

 

ΝΤΟ, ΡΕ , ΜΙ, ΦΑ, ΣΟΛ,  ΛΑ , ΣΙ.

Οι μουσικοί αυτοί ήχοι παράγονται από τα διάφορα μουσικά όργανα ή από τη φωνή του ανθρώπου, όταν αυτός τραγουδάει και έχουν ένα ορισμένο ύψος. Τους ήχους αυτούς τους ονομάζουμε μουσικούς φθόγγους και γράφονται στο πεντάγραμμο με ειδικά σχήματα που εκφράζουν τη διάρκεια τους.

Πεντάγραμμο είναι το σύνολο από 5 οριζόντιες και παράλληλες γραμμές που απέχουν η μια από την άλλη το ίδιο. Αυτές οι 5 γραμμές του πενταγράμμου σχηματίζουν 4 διαστήματα.  Διάστημα λέγεται η απόσταση που χωρίζει τη μια γραμμή από την άλλη.

Η ονομασία των μουσικών φθόγγων εξαρτάται από τη θέση που είναι γραμμένοι στο πεντάγραμμο και από το όνομα και τη θέση του κλειδιού.

Κλειδί(Γνώμονας) της μουσικής είναι ένα σύμβολο που γράφεται στην αρχή κάθε πενταγράμμου και ανάλογα με θέση που βρίσκεται, μας προσδιορίζει το ύψος αλλά και το όνομα ενός συγκεκριμένου φθόγγου και συμφώνα με αυτόν ονομάζουμε και τους άλλους. Τα κλειδιά της μουσικής είναι: Δυο κλειδιά του ΣΟΛ(στη 2η και στην 1η γραμμή), Δυο κλειδιά του ΦΑ(στην 4η και στην 3η γραμμή) και Τέσσερα κλειδιά του ΝΤΟ(στην 1η, 2η, 3η, και 4η γραμμή).

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ