Μη ρωτάτε τα παιδιά που πήγαν φέτος διακοπές!

Αγαπημένη μας δασκάλα και αγαπημένε μας δάσκαλε… Μη ρωτάτε τα παιδιά που πήγαν φέτος διακοπές! Οι διακοπές δεν είναι μόνο το ταξίδι, είναι ένα συναίσθημα στην καρδιά μας! Διδάξετε τη μαγεία του καλοκαιριού στην καρδιά των παιδιών και βοηθήστε τα να το κρατήσουν για πάντα μέσα τους…

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

“Αννούλα μου που πήγες φέτος εσύ διακοπές;”

“Αθήνα μείναμε κυρία δεν πήγαμε κάπου διακοπές”

“α δεν πήγατε λοιπόν διακοπές”

πάμε σε επόμενο παιδί

“εσύ Γιωργάκι μου που πήγατε διακοπές φέτος το καλοκαίρι;”

“κυρία εμείς πήγαμε στο χωρίο της μαμάς και στο νησί τάδε”

“αα τέλεια Γιωργάκι έκανες πολλές διακοπές φέτος ε;”

Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω συνομιλία; Εμένα πολλά … και εγώ ως παιδί την έχω ακούσει αλλά και τα σημερινά παιδιά συνήθως είναι το πρώτο που θα ακούσουν με το που ανοίξουν τα σχολεία. Η πρώτη συζήτηση που θα γίνει στη τάξη παράλληλα με την γνωριμία των παιδιών είναι και το που πήγαν διακοπές.

Γράφω την σημερινή μου ανάρτηση γιατί ήθελα να μοιραστώ μαζί σας με όλο το σεβαστό και με όση διακριτικότητα μπορώ αυτό τον προβληματισμό μου. Είχα τις προάλλες μια συζήτηση με μια εξαιρετική γυναίκα, την κα Κατερίνα η οποία έθιξε πολύ σωστά το θέμα και με προέτρεψε να το αναπτύξω από την στιγμή που και εγώ η ίδια νιώθω έντονα προβληματισμένη.

Μη ρωτάτε τα παιδιά που πήγαν φέτος διακοπές… Να θυμάστε εμείς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουμε τον ρόλο να μάθουμε στα παιδιά να ζουν ελεύθερα, ευτυχισμένα, να νιώθουν ευγνωμοσύνη με αυτό που έχουν και να απελευθερώνονται από κάθε είδους ταμπέλα! Η κόρη μου είναι 8 ετών και έχουν υπάρξει καλοκαίρια που παραμείναμε στην Αθήνα. Οι παράγοντες αρκετοί και διάφοροι, οικονομικά θέματα, επαγγελματικές υποχρεώσεις και θέματα υγείας αλλά… πάνω από όλα μία χρονιά το θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν θέμα καθαρά ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Περάσαμε τότε ένα υπέροχο καλοκαίρι με άπειρες βόλτες, άπειρο παιχνίδι, άπειρο γέλιο, άπειρα παγωτά, άπειρες αγκαλιές στην άδεια και πανέμορφη Αθήνα! Φέτος οι διακοπές μας ήταν 6 ημέρες συνολικά και πραγματικά νιώθω ευγνώμων για αυτές τις ημέρες εν καιρώ κρίσης… Όταν δεν έχεις χωριό ή εξοχικό ή κάποιον για να σε φιλοξενήσει, οι διακοπές αγγίζουν ένα πραγματικά υψηλό ποσό.

Μη ρωτάτε τα παιδιά που πήγαν φέτος διακοπές… Δεν υπάρχει λόγος να φέρνετε σε δύσκολη θέση τα παιδιά που δεν πήγαν κάποια εκδρομή, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείτε ταμπέλες και στερεότυπα. Διακοπές δεν είναι ένα ταξίδι. Διακοπές είναι αποχή από την καθημερινότητά μας, αποχή από τη δουλειά, αποχή από το διάβασμα, αποχή από το πρωινό ξύπνημα και ότι μας αγχώνει, σημαίνει ύπνος, φαγητό, επαφή… ανθρώπινη ουσιαστική επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μέσα στην τρελή μας καθημερινότητα ζορίζεται. Διακοπές είναι ένα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ μαζί με το καλοκαίρι.

Αγαπημένη μου δασκάλα και δάσκαλε… δίδαξε το “καλοκαίρι” στην ψυχή των παιδιών… δώσε τους κίνητρο να το κουβαλάνε όλο το χρόνο μέσα στην καρδούλα τους. Η ουσία της παιδείας να θυμάσαι δεν είναι να παραγεμίζεις με πληροφορίες το κεφάλι τους αλλά να βοηθήσετε τα παιδιά να ανακαλύψουν την μοναδικότητά τους! Να ανακαλύψουν την ομορφιά της ζωής!

Διδάξετε στα παιδιά πως να είναι ο εαυτός τους… πως να γίνουν οι πιο όμορφοι και συναρπαστικοί άνθρωποι του κόσμου γεμάτοι ευγνωμοσύνη για το θαύμα της ζωής και όλα όσα μας φέρνει καθημερινά η ζωή… Διδάξετέ τους ότι σκοπός της ζωής δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά το να αντιπροσωπεύεις αυτό που πιστεύεις, να ζεις απελευθερωμένος από ετικέτες και στο τέλος της ημέρας; Να έχει πραγματική ουσιαστική αξία το γεγονός ότι έζησες… η ίδια σου η ύπαρξη.

Μη ρωτάτε τα παιδιά που πήγαν φέτος διακοπές… 

Ρωτήστε τα πως πέρασαν φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές τους.

Τι τους άρεσε περισσότερο φέτος το καλοκαίρι;

Ποια εποχή του χρόνου αγαπούν περισσότερο;

Ποιο βιβλίο διάβασαν φέτος στις διακοπές τους;

Και επειδή μίλησα μόνο για τους εκπαιδευτικούς θα τονίσω και την σημασία την στάσης και των ίδιων των γονέων. Η δική μας στάση, η δική μας φιλοσοφία καθορίζει και καθοδηγεί τα συναισθήματα των παιδιών μας. Άρα… και εμείς οι ίδιοι ας αλλάξουμε τον τύπο της ερώτησης!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η αγάπη μαθαίνεται, ο φόβος μαθαίνεται, το μίσος μαθαίνεται, το ενδιαφέρον μαθαίνεται, η υπευθυνότητα μαθαίνεται, η αφοσίωση μαθαίνεται, ο σεβασμός μαθαίνεται, η ευγένεια και καλοσύνη μαθαίνονται…Όλα αυτά εξαρτώνται από εμάς, να τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας, στην κοινωνία ολόκληρη… . .Αν είσαι ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη φρόντισε να κυβερνάς εσύ τις λέξεις που χρησιμοποιείς αντί να σε κυβερνάνε αυτές και να γνωρίζεις την πραγματική τους αξία και να μην πιστεύεις απλά αυτό που σου λένε οι άλλοι… Απελευθερώσου από τις ετικέτες σήκωσε ανάστημα και πες δυνατά “Όχι άλλο πια!” … . .Σε Αγαπώ κόρη μου…. . . . #mommyjammi #mombloggergr #momblogger #motherhood #mommy #family #moments #life #love #summer #sea #myfamily

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MommyJammi.gr® ᗰᗩᖇY ᒪIOᗪOᑌ (@mommyjammi.gr) στις

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μαρία μου συμφωνώ σε πολλά σημεία με το post σου. Θέλω να τονίσω ακόμα πιο πολύ όμως αυτό το “υποχρεωτικό ” του θέματος “διακοπές “. Είναι κάτι που επιβάλλεται πια και καταντά βάσανο και πίεση σε γονείς που για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατούν να πηγαίνουν σε κάποιο μέρος κάθε καλοκαίρι. Είναι ακόμα ταμπού και Δυστυχώς “ντροπή ” για κάποιο παιδί να παραδεχτεί στη σχολική τάξη πως δεν πήγε διακοπές και ας έκανε 100 μπάνια και ας έφαγε αλλά τόσα παγωτά και ας έτρεχε το ζουμί από τα καρπούζια στα χτυπημένα από το παιχνίδι γόνατα. Και ας ήταν όλο το καλοκαίρι του γεμάτο τζιτζίκια βιβλία στο καταμεσήμερο και ταινίες με ποπ κορν. Φέτος δεν πήγαμε διακοπές. Είμαστε 6 σε αυτή την οικογένειά και δεν τα καταφέραμε. Δεν αντέχω να ακούω το επιβεβλημένο από τους υπόλοιπους γονείς στο δικό μου τουλάχιστον περιβάλλον “μα καλά δεν πήγατε κάπου?” Η να μάθω στο παιδί μου πως για να περάσει καλά πρέπει να αποδράσει κάπου. Σαφώς μιλάμε για εμπειρίες και αναμνήσεις. Μα τι όμορφη όμως και ξεχωριστή εμπειρία για το κάθε παιδί να μάθει να ζει με αυτάρκεια με όσα μπορεί να έχει κάθε φορά. Υπέροχο το άρθρο σου. Εξέφρασε πολλών τι σκέψεις..

  2. Σε ευχαριστώ πολύ Βέρα μου. Να σου πω ότι έχουν υπάρξει καλοκαίρια που δεν φύγαμε και εμείς και δεν ντρέπομαι να πω ότι ήταν και λόγο οικονομικών παραγόντων. Όταν δεν έχεις κάπου εξοχικό ή χωριό η λέξη διακοπές σημαίνει ένα αρκετά υψηλό κόστος. Εμείς έχουμε ένα παιδί… φαντάζομαι τις οικογένειες που έχουν 2, 3 κλπ Εν καιρω κρίσης δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά.

  3. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Φέτος το καλοκαίρι δεν πήγαμε διακοπές. Δόξα το Θεό πηγαίναμε οικογενειακές εξορμήσεις για μπάνιο στη θάλασσα, που δεν είναι δεδομένο για πολλές οικογένειες. Όλοι δεν έχουμε νησί, χωριό, εξοχικό, χρήματα κλπ. Για τα παιδιά όμως σημασία έχει το να βιώνουν την καλοκαιρινή περίοδο ανέμελα. Και όχι το που πήγαν 5 μέρες ή ένα μήνα!

    Η κόρη μου λοιπόν, όταν διαπίστωσε ότι οι διακοπές που ήταν να πάμε ακυρώθηκαν, μου είπε με παράπονο “μαμά όλες οι φίλες μου με ρωτάνε που πήγα διακοπές”!
    Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το ότι δεν πήγαμε αλλά η δύσκολη θέση που την έφεραν οι ερωτήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ