Γνωρίστε τα οφέλη και τις χρήσεις της μπανανόφλουδας!

Υπάρχουν αμέτρητες χρήσεις για τις φλούδες μπανάνας, από την κομποστοποίηση έως την περιποίηση του δέρματος και την παρασκευή τσαγιού. Γνωρίστε τα οφέλη και τις χρήσεις της μπανανόφλουδας!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Οι μπανάνες είναι κάτι περισσότερο από ένα υγιεινό σνακ. Μέχρι και οι φλούδες τους έχουν εκπληκτικά οφέλη!

Στις μέρες μας, όλοι προσπαθούμε να μειώσουμε,επαναχρησιμοποιήσουμε ή να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματά μας και η Chiquita δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας για το Μπλε Αυτοκόλλητο και της δέσμευσής μας για βιωσιμότητα, λαμβάνουμε ειδικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι καμία από τις μπανάνες μας δεν πάει χαμένη. Αν κάποια δεν είναι αρκετά καλή για να τοποθετηθεί στα ράφια των καταστημάτων, τότε γίνεται πουρές ή αλεύρι μπανάνας. Γνωρίστε τα οφέλη της μπανανόφλουδας.

Στο πλαίσιο των βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας που εφαρμόζουμε, χρησιμοποιούμε τα φύλλα, τον κορμό και τους μίσχους για να δημιουργήσουμε ένα εκπληκτικό οργανικό εδαφοκάλυμμα, που οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα και να προστατεύσουν το έδαφος από τη διάβρωση. Ταυτόχρονα, στις εγκαταστάσεις μας στην Κόστα Ρίκα τοποθετήσαμε ένα σύστημα βιοζύμωσης, που χρησιμοποιεί απόβλητα φρούτων για την παραγωγή ενέργειας.

Τι μπορείτε και εσείς όμως να κάνετε με τις φλούδες στο σπίτι σας; Δείτε παρακάτω μερικές διασκεδαστικές(και τρελές) ιδέες για όλα τιςεκπληκτικές χρήσεις της μπανανόφλουδας:

Τσάι με φλούδα μπανάνας

Και όμως, υπάρχει και είναι πολύ γευστικό! Για να φτιάξετε τσάι με φλούδα μπανάνας, απλώς βάλτε τη φλούδα μπανάνας σε μια κατσαρόλα με νερό και σιγοβράστεγια δέκα λεπτά. Αφαιρέστε τη φλούδα με λαβίδες και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη. Δεν είναι μόνο γευστικό, αλλά και εξαιρετικά καταπραϋντικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Smoothie με φλούδα μπανάνας 

Είναι γνωστό ότι μπορείτε να φτιάξετε γευστικότατα και υγιεινά smoothies με μπανάνες Chiquita, αλλά γνωρίζατε ότι μπορείτε να βάλετε μέσα και τη φλούδα; Προσθέστε τη φλούδα μαζί με τα άλλα φρούτα και συστατικά και ένα καλό μπλέντερ θα κάνει τη δουλειά. Μπορείτε να βρείτε μερικές τέλειες συνταγές για smoothieμπανάνας εδώ. Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί με λίγο πάγο στο μπλέντερ, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και απολαύστε το!

Βάση για ζουμερό κρέας

Μην απορρίψετε αυτήν την ιδέα χωρίς να τη δοκιμάσετε πρώτα, λειτουργεί πραγματικά! Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε ψητό κρέας και για να είστε σίγουροι ότι θα παραμείνει μαλακό και τρυφερό στον φούρνο, βάλτε μερικές φλούδες μπανάνας από κάτω και αφήστε τις όσο ψήνεται. Οι φλούδες έχουν υγρασία, οπότε θα απελευθερώσουν υδρατμούς στον φούρνο σας, ώστε το κρέας να μη στεγνώσει και να κρατήσει τους χυμούς του.

Καραμελωμένες μπουκιές ή πίκλες μπανανόφλουδας

Κι όμως, μπορείτε να καραμελώσετε τις μπανανόφλουδες ή ακόμη και να τις κάνετε τουρσί.

Για το τουρσί κόψτε τις φλούδες μπανάνας σε μικρά κομματάκια. Ανακατέψτε δύο κούπες λευκό ξύδι, δύο τρίτα της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας σπόρους μουστάρδας και δύο κουταλάκια του γλυκού σπόρους σέλινου και βράστε για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και αφότου κρυώσει φυλάξτε το στο ψυγείο. Θα απολαμβάνετε ένα υπέροχο, ξινό σνακ μπανάνας για καιρό!

Για τις καραμελωμένες φλούδες μπανάνας, ανακατέψτε μισή κούπα ζάχαρη με μισή κούπα νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρουν βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε δύο φλούδες μπανάνας κομμένες σε φέτες (κομμένα οριζόντια ανά δυόμισι εκατοστά) και σιγοβράστε για περίπου δέκα λεπτά. Όταν δείτε ότι η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει, μεταφέρετε τις φλούδες σε ένα ταψί και αφήστε τις να κρυώσουν. Μόλις σκληρύνουν, σπάστε τις σε λωρίδες και απολαύστε!

Ξύδι από φλούδα μπανάνας

Ξύδι με γεύση μπανάνας, ποιος θα το περίμενε; Για να φτιάξετε αυτό το ξύδι, προσθέστε απλώς ζάχαρη και ξύδι σε ίσα μέρη σε ένα βάζο με φλούδες μπανάνας και αφήστε το μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, για μία με δύο εβδομάδες, προτού στραγγίξετε τις φλούδες. Καλύψτε το βάζο με τουλπάνι και τοποθετήστε το σε ένα καθαρό και ασφαλές σημείο για όσο καιρό διαρκεί η ζύμωση. Μην κλείσετε όμως το βάζο με καπάκι, γιατί μπορεί να εκραγεί!

Απαλύνετε τις ρυτίδες

Ακόμη μία εξαιρετική ιδέα να αξιοποιήσετε τις μπανανόφλουδες! Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C στις μπανάνες συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Τρίψτε την μπανανόφλουδα στην επιδερμίδα του προσώπου σας και αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά προτού ξεπλύνετε με νερό και καθαρίσετε το δέρμα. Επαναλάβετε τρεις φορές την εβδομάδα ως μέρος της τακτικής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος σας. Δοκιμάστε το και δεν θα απογοητευτείτε!

Εξαιρετικό λίπασμα

Όσοι έχουν ταλέντο στην κηπουρική θα χαρούν να μάθουν ότι οι μπανανόφλουδες κάνουν ένα εξαιρετικό λίπασμα. Είναι ένας άριστος καλός τρόπος να προσθέσετε οργανική ύλη και σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο μείγμα χώματος – κυρίως ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, φωσφορικά άλατα, κάλιο και νάτριο. Όλα, ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των φυτών.

Οι μπανανόφλουδες διαλύονται πολύ γρήγορα σε λίπασμα και αν κόψετε τις φλούδες σε μικρότερα κομμάτια, θα αποσυντεθούν ακόμη ταχύτερα.

Τα οφέλη της μπανάνας είναι απίστευτα! Από το δέντρο, την φλούδα μέχρι το φρούτο…

Ορίστε! Υπάρχουν αμέτρητες χρήσεις για τις φλούδες μπανάνας, από την κομποστοποίηση έως την περιποίηση του δέρματος και την παρασκευή τσαγιού. Επομένως, αν θέλετε να αναλάβετε το μερίδιο της ευθύνης σας προς το περιβάλλον, την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, γεμίστε το καρότσι σας με μπανάνες Chiquita και κρατήστε τις φλούδες για να επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη της!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.chiquita.gr ή τις σελίδες μας σε Instagram και Facebook.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ