Ένας νέος χώρος πολιτισμού δημιουργήθηκε στον Πειραιά

Εγκαίνια του νέου παραρτήματος  του Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά  και των Αιθουσών Λαϊκής Μουσικής «Γιώργος Μαζωνάκης». Ένας νέος χώρος πολιτισμού δημιουργήθηκε στον Πειραιά

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Έναν νέο χώρο μουσικής εκπαίδευσης εγκαινίασε ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν.  με στόχο να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη μας.

Πρόκειται για το νέο παράρτημα του Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης  (Αλκιβιάδου 126) και έρχεται να ενισχύσει την ήδη επιτυχημένη πορεία του Δημοτικού Ωδείου που εδρεύει στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα.

Το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά, είναι  ένας νέος σύγχρονος χώρος  μουσικής εκπαίδευσης. Αποτελείται από δύο ορόφους, διαθέτει σύγχρονες, λειτουργικές αίθουσες και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους φιλότεχνους και όλους όσοι αγαπούν την μουσική.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν) κ. Ιωσήφ Βουράκης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, ο Γιώργος Μαζωνάκης κ.α.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η  τελετή παράδοσης των Αιθουσών Λαϊκής Μουσικής «Γιώργος Μαζωνάκης». Ο Γιώργος Μαζωνάκης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές», που έχει στόχο να αποδοθεί η τιμή που αξίζει στο μπουζούκι, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού που μιλάει στην καρδιά και την ψυχή όλων μας,  όπως είχε υποσχεθεί και δεσμευθεί, στηρίζει έμπρακτα τη νέα αυτή αρχή του Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με τις Αίθουσες Λαϊκής Μουσικής «Γιώργος Μαζωνάκης», προσφέροντας στους καθηγητές και σπουδαστές χειροποίητα μπουζούκια από το Εργαστήρι Μουσικών Οργάνων «Μάτσικας».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μουσικές δράσεις, όπως συναυλίες μουσικής δωματίου και επιδείξεις των συνόλων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου, με την συμμετοχή καθηγητών και σπουδαστών.

 

 

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που δημιουργήσαμε άλλη μια εστία πολιτισμού στον Πειραιά, έναν σύγχρονο χώρο μουσικής εκπαίδευσης. Το Δημοτικό  Ωδείο Πειραιά αποτελεί έναν Οργανισμό με μεγάλη προσφορά στην καλλιτεχνική μουσική παιδεία του Πειραιά, αλλά και ευρύτερα, παρέχοντας υψηλού επιπέδου σπουδές σε όλα τα είδη της μουσικής και σε όλα τα βασικά μουσικά όργανα και είναι σημαντικό που ενδυναμώνει τον ρόλο του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας με τη λειτουργία του νέου αυτού παραρτήματος για τη διάδοση της  μουσικής και του μπουζουκιού. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. Ιωσήφ Βουράκη και να ευχαριστήσω τον Πειραιώτη Γιώργο Μαζωνάκη για την προσφορά του να  μας δωρίσει τα μουσικά  όργανα. Αποτελεί μία κίνηση συμβολική αλλά και ουσιαστική. Να ευχαριστήσω επίσης τον Θανάση Πολυκανδριώτη και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, που είναι σήμερα μαζί μας. Ως  Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε  πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού στον Πειραιά και θα ήθελα να καλέσω τους νέους, αλλά και όλους όσοι αγαπούν τη μουσική να εμπιστευθούν το Πρότυπο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν) κ. Ιωσήφ Βουράκης, σε δήλωσή του, υπογράμμισε:

«Πριν ένα χρόνο είχαμε συζητήσει με τον Γιώργο Μαζωνάκη κι είχε δώσει το λόγο του, όπως του αρέσει να λέει, ότι θα είναι δίπλα μας και σήμερα αυτό γίνεται πράξη. Για εμάς έχει τεράστια αξία η κίνηση που έκανε, καθώς βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά του Πειραιά να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν,  τη λαϊκή μουσική.  Θέλω να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο  κ. Γιάννη Μώραλη γιατί στηρίζει όλες  μας τις ιδέες. Σαφώς  τιμούμε το παρελθόν, τιμούμε όμως και το παρόν με καλλιτέχνες όπως είναι ο Γιώργος  Μαζωνάκης, γιατί χωρίς να τιμούμε το παρόν μας δεν έχουμε μέλλον».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, σε δήλωσή της τόνισε:

 «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που δημιουργήθηκε στον Πειραιά ένας ακόμη χώρος Πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του θα ενισχύσει τη μουσική εκπαίδευση στην πόλη μας. Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.  Με το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο, τα μουσεία μας, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο ενισχύουμε τον πολιτισμό του Πειραιά». Ένας νέος χώρος πολιτισμού στον Πειραιά

Ο Γιώργος Μαζωνάκης δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Πρότυπο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά:

 «Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που εδώ στον τόπο μου, στον Πειραιά, τιμάμε και στηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και το μπουζούκι. Αυτός ο νέος χώρος, το Πρότυπο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά αποτελεί σπουδαίας σημασίας πυρήνα μουσικής εκπαίδευσης για την πόλη.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα, νέα παιδιά να εμπνέονται και να μελετούν τα τραγούδια μου και να μαθαίνουν να παίζουν στο μπουζούκι γνήσια, λαϊκά κομμάτια!

Η πρωτοβουλία μου «Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές» έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει το μπουζούκι στη θέση του, στη θέση που του αρμόζει και του αναλογεί, σε σχέση και με τις νέες γενιές. Για μένα είναι αποστολή ζωής και δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο και ευλογία από το να καταφέρνουμε να κρατάμε το μπουζούκι μας ζωντανό, έχοντας μαζί μας και τη νέα γενιά!

Όπως είχα υποσχεθεί και δεσμευθεί στην τελευταία μου επίσκεψη, είμαι σήμερα εδώ, στηρίζω και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τη νέα αυτή αρχή του Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά, τον Δήμαρχο, κύριο Γιάννη Μώραλη, τον ΟΠΑΝ και τον κύριο Ιωσήφ Βουράκη, καθώς και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά, κύριο Βασίλη Μαστοράκη για την εκπληκτική δουλειά που γίνεται εδώ, καθώς και τον Θανάση Πολυκανδριώτη, το συνοδοιπόρο μου στην πρωτοβουλία μου «Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές». Θα ήθελα να καλέσω όλους τους λάτρεις της λαϊκής μουσικής να στηρίξουν το μπουζούκι μας και να γίνει ο καθένας με το δικό τους τρόπο και όπως μπορεί πρεσβευτής της ελληνικής λαϊκής μουσικής, του πολιτισμού μας! Είναι πολύ σημαντικό από το «εγώ» να πάμε στο «εμείς».

Σας ευχαριστώ!»

Ο γνωστός συνθέτης και ιδρυτής της Σχολής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, δήλωσε:

«Είμαστε συνοδοιπόροι με τον Γιώργο Μαζωνάκη. Είμαι πολύ ευτυχής που ο Γιώργος πολεμάει με την καλή έννοια για να αναδείξει τη θέση του  μπουζουκιού, γιατί πολλοί το βάλουν. Αλλά εδώ έχουμε μόνο χαρά σήμερα. Η επιγραφή  που είδα έξω «αίθουσες λαϊκής μουσικής Γιώργος Μαζωνάκης» εμένα μου λέει πάρα πολλά, γιατί θέλω να πάμε μπροστά χωρίς μεμψιμοιρίες και χωρίς προκαταλήψεις. Το μπουζούκι είναι υπόθεση Πειραιώτικη. Άρα το μπουζούκι ανήκει εδώ, ο Γιώργος Μαζωνάκης ανήκει εδώ, εγώ ανήκω εδώ».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά κ. Βασίλης Μαστοράκης, σε δήλωσή του, επεσήμανε:

«Είμαστε στην ευτυχή συγκυρία να βρισκόμαστε στο νέο παράρτημα  του  Πρότυπου Μουσικού Κέντρου  Πειραιά, έναν υπερσύγχρονο χώρο, πλήρως εξοπλισμένο, που είναι έτοιμος πλέον να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φιλόμουσους. Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά εδώ και 30 χρόνια, αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο μουσικής εκπαίδευσης στον δήμο μας. Να συγχαρώ τον κ. Ιωσήφ Βουράκη, ο οποίος μόλις  σχεδιάσαμε το παράρτημα το υλοποίησε σε χρόνο ρεκόρ και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη που στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον δημοφιλή καλλιτέχνη Γιώργο Μαζωνάκη ο οποίος εξόπλισε με όργανα τις δύο αίθουσες. Με αυτή την ενέργεια δίνει το μήνυμα στα νέα παιδιά να έρθουν να σπουδάσουν μουσική και να ασχοληθούν με το υπέροχο όργανο το μπουζούκι, που είναι και όργανο του Πειραιά».

Ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, σε δήλωσή του, ανέφερε:

«Η υλοποίηση από τον ΟΠΑΝ του Μουσικού Κέντρου, Παραρτήματος του Ωδείου Πειραιά, στο κέντρο του Πειραιά, στην καρδιά της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την πόλη μας.

Αφορά σε ένα σπουδαίο έργο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, νέους και εφήβους, στους οποίους θα παράσχει τη δυνατότητα να μάθουν μουσικά όργανα ή να εξοικειωθούν με τη μουσική παιδεία, αναβαθμίζοντας, έτσι, το πολιτιστικό περιεχόμενο της πόλης μας. Ευχαριστούμε το Γιώργο Μαζωνάκη για την ευαισθητοποίησή του με την ιδέα της χορηγίας μουσικών οργάνων στο Μουσικό Κέντρο μας. Γιατί, σύμφωνα με το Νίτσε: Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος».

Στα εγκαίνια  παρευρέθηκαν: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Μελάς και Νίκος Μανωλάκος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας  και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας,  ο Πρόεδρος  της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας  και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Αλέξανδρος  Νανόπουλος, ο Πρόεδρος της  Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πειραιά και Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος  Μακρής,  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης και ο δημοφιλής τραγουδιστής κ. Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Στο Πρότυπο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά φιλοξενούνται μαθήματα πιάνου, βιολιού, κιθάρας (κλασικής, ηλεκτρικής, ακουστικής), πνευστών (κλαρινέτο, σαξόφωνο), σύγχρονου τραγουδιού, μπουζουκιού, ντραμς, μουσικής αγωγής. Στο εργαστήρι διδάσκουν καθηγητές του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου.

Πρότυπο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά

Αλκιβιάδου 126, Πειραιάς

Πληροφορίες: 2104111297 (17.00 -20.00), 2104205663 (10.00 – 20.00)

Email: dimotikoodeiopeiraia@gmail.com

www.opanpireas.gr

Χρήστος Μακρής Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πειραιά – Μαρία Περδικούρη Συμβουλός Α’ Κοινότητας – Μαίρη Λιόντου Digital Content Creator Founder & Editor in Chief @ Mommyjammi.gr

Παρευρεθήκαμε, με το Mommyjammi.gr, σε αυτή την όμορφη εκδήλωση καθώς το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές σε όλα τα είδη μουσικής και σε όλα τα βασικά όργανα δίνοντας ένα ισχυρό κίνητρο στα παιδιά να αγαπήσουν την μουσική.

Ευχόμαστε αυτός ο χώρος να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη μας. Να εμπνεύσει τα νέα παιδιά, τις επόμενες μουσικές γενιές.

Μαίρη Λιόντου

 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς! Ένας νέος χώρος πολιτισμού στον Πειραιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ