Χρήσιμες οδηγίες για σωστό θηλασμό!

Το μητρικό γάλα είναι η πιο θρεπτική τροφή που μπορεί να εισπράξει ένα μωρό. Ωστόσο, ο θηλασμός είναι και μια διαδικασία που αγχώνει τις νέες και μελλοντικές μανούλες, οι οποίες σκέφτονται το αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες του μωρού τους. Χρήσιμες οδηγίες για σωστό θηλασμό!

Η συμβουλευτική μητρικού θηλασμού είναι μια διαδικασία την οποία όλο και περισσότερες μαμάδες επιλέγουν. Με το πέρας της αντιλαμβάνονται τα οφέλη του θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τις ίδιες, ενώ, παράλληλα, ηρεμούν και απολαμβάνουν τον ποιοτικό αυτό χρόνο με το μωρό τους.

Βέβαια, αν δεν θέλετε ακόμα να κάνετε αυτό το βήμα, στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν αρκετά χρήσιμες και θα σας βοηθήσουν αν αντιμετωπίζετε κάποιο δίλημμα ή πρόβλημα!

Η περίοδος του θηλασμού είναι πολύ ιδιαίτερη και σημαντική και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βασανίζεστε και να σκέφτεστε αν το κάνετε σωστά.

Ας ξεκινήσουμε!

Οδηγία #1: Θηλάστε αμέσως μετά τον τοκετό

Ο θηλασμός του μωρού σας μπορεί να ξεκινήσει και αμέσως μετά τον τοκετό. Αυτή η επαφή της μητέρας με το βρέφος έχει αποδειχθεί αρκετά σημαντική καθώς, διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία, μειώνει το κλάμα του μωρού και αποτελεί το πρώτο σκαλί για αυτό το ψυχικό δέσιμο.

Επομένως, μετά τη γέννα μπορείτε άφοβα και χωρίς άγχος να θηλάσετε το μωρό σας!

Οδηγία #2: Διατηρήστε καθαρό το στήθος σας

Είναι σημαντικό οι μανούλες να φροντίζουν την υγιεινή της περιοχής και να κάνουν κάθε πρωί μπάνιο. Πλύνετε καλά το στήθος σας και τα σημεία γύρω από αυτό αλλά και την περιοχή της μασχάλης με σαπούνι και νερό.

Η χρήση αντισηπτικών θα ξηράνει τη θηλή και έτσι, θα είναι πιο εύκολο να τραυματιστεί, οπότε καλό θα είναι να την αποφύγετε. Επιπλέον, καθαρίστε τα χέρια σας πριν από κάθε θηλασμό, ώστε να προφυλάξετε το βρέφος από μικρόβια.

Τέλος, όταν δε θα θηλάζετε, φροντίστε να φοράτε τον κατάλληλο στηθόδεσμο και οι θηλές σας να είναι στεγνές και καθαρές.

Οδηγία #3: Φροντίστε για την άνεσή σας όσο θηλάζετε

Όταν θηλάζετε, θα πρέπει να είστε αναπαυτικά. Το ποια θέση θα έχετε είναι κάτι που θα επιλέξετε ανάλογα και με το πώς βολεύεστε και τι σας εξυπηρετεί.

Σε περίπτωση που θηλάζετε καθιστή, τότε ένα μαξιλάρι θα σας είναι αρκετά χρήσιμο.

Οδηγία #4: Εκτελέστε σωστά τον θηλασμό

Την ώρα του θηλασμού, κρατήστε με το ένα χέρι το στήθος σας από την κάτω πλευρά και με την παλάμη του άλλου χεριού κρατήστε το κεφάλι του μωρού από τον αυχένα.

Τη στιγμή που το μωρό είναι στο ύψος της θηλής, τότε σπρώξτε σιγά το κεφάλι του προς την θηλαία άλω και όχι προς τη θηλή σας.

Το μωρό πρέπει να θηλάζει από τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρη περιοχή της θηλής. Για τη σωστή θέση, πρέπει να κρατήσετε το στήθος από κάτω με τέσσερα δάχτυλα και τον αντίχειρα από πάνω.

Φροντίστε να πιέζετε με τον αντίχειρα τη θηλαία άλω και να μην κλείνετε τη μύτη του μωρού. Σε αυτή τη θέση ο θηλασμός θα είναι επιτυχής και οι θηλές σας δε θα τραυματιστούν.

Αν ωστόσο, δεν καταφέρετε τη σωστή θέση από την πρώτη φορά, δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης, καθώς μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον! Αποφύγετε τις αλοιφές, μιας και δε θα βοηθήσουν αν δε θηλάζετε σωστά.

Οδηγία #5: Θηλάστε από τον ίδιο μαστό

Ο θηλασμός δεν έχει κάποιο όριο, συμβαίνει όταν και όσο πεινάει το βρέφος. Παρόλα αυτά, ο μαστός από τον οποίο θα θηλάζετε έχει σημασία. Είναι καλό το μωρό να θηλάζει από έναν μαστό.

Αν ο θηλασμός πηγαίνει εναλλάξ, τότε το μωρό θα παίρνει μόνο τα αρχικά θρεπτικά συστατικά. Αν, όμως, το γάλα έρθει απότομα, δηλαδή τις πρώτες μέρες που γεννήσατε, τότε  για να προλάβετε το κλάμα του μωρού μπορείτε να θηλάσετε και από τους δύο μαστούς.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορείτε να πίνετε όσα υγρά επιθυμείτε.

Οδηγία #6: Φροντίστε το μωρό σας μετά τον θηλασμό

Αφού τελειώσει, τότε ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα ή ακουμπήστε το στον ώμο σας και τρίψτε απαλά την πλάτη του ώστε να ρευτεί. Επίσης, μην το ξυπνάτε για να το θηλάσετε εκτός και αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα, δηλαδή πάνω από 4 ώρες.

Ευχόμαστε αυτές οι συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες. Ο θηλασμός είναι μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη και τόσο όμορφη που απλά πρέπει να χαλαρώσετε και να την απολαύσετε!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

οδηγίες για σωστό θηλασμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ