Οι 7 Καλύτερες Ιδέες Για Δώρα Χριστουγέννων Για Παιδιά Όλων Των Ηλικιών

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε την αγορά των χριστουγεννιάτικων δώρων, τόσο το καλύτερο, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνετε το άγχος της τελευταίας στιγμής και είστε πανέτοιμοι για κάθε εορταστικό κάλεσμα της πιο ενδιαφέρουσας περιόδου της χρονιάς.

Πώς διαλέγουμε λοιπόν το παιχνίδι εκείνο που θα αρέσει στα παιδιά; Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Ένας τρόπος είναι ανάλογα την ηλικία. Επειδή όμως κάθε παιδί ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, καλό είναι να μην είναι το μοναδικό σας κριτήριο.

Παράγοντες όπως τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε φανταστικά δώρα χριστουγέννων για παιδιά. Έτσι, εμείς χωρίσαμε τα παιχνίδια στις παρακάτω κατηγορίες για να βρείτε την έμπνευση που χρειάζεστε.

Τα κλασικά

Υπάρχουν μερικές κατηγορίες παιχνιδιών που μας έρχονται αμέσως στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τα παιδιά. Κούκλες, μπάλες, λούτρινα και αυτοκινητάκια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη παιχνιδιών που τα παιδιά αγαπούν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είναι επίσης εύκολο να τα βρει κανείς σχεδόν οπουδήποτε και το σημαντικότερο; Είναι συνήθως οικονομικά.

Αν από την άλλη έχετε κάποια ιδιαίτερη σχέση με το παιδί στο οποίο θέλετε να κάνετε δώρο ή αισθάνεστε πολύ γενναιόδωροι, μπορείτε να βρείτε και ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια σε υπέροχα σχέδια.

Τα κατασκευαστικά

Θα μπορούσαν να μπουν στα κλασικά αλλά παιχνίδια όπως τα Lego και τα Playmobil αξίζουν μια κατηγορία από μόνα τους. Η εκπαιδευτική τους αξία είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η ανθεκτικότητα των υλικών τα καθιστούν παιχνίδια που έχει κανείς για μια ζωή.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των παραπάνω παιχνιδιών είναι ότι αρέσουν και στους γονείς, πράγμα που αποτελεί έναυσμα για να παίζει μαζί όλη η οικογένεια. Επιπλέον, είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία που υπάρχει σε ένα σετ παιχνιδιών όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντα ενός παιδιού, από δεινόσαυρους μέχρι κουκλόσπιτο.

Τα μοντέρνα

Μπορεί όταν μεγαλώναμε εμείς να μην υπήρχαν προϊόντα τεχνολογίας και πατίνια, όμως τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Έτσι, τα πατίνια με το αντίστοιχο κράνος για ασφάλεια, τα μικρά gadgets όπως αξεσουάρ για κινητό ή smartwatch βρίσκονται για τα καλά στη ζωή τους, ειδικά αν μιλάμε για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία τέτοιων παιχνιδιών, από ακουστικά μέχρι ηχειάκι με εντυπωσιακό design για να κερδίσετε τις εντυπώσεις των μεγάλων και τις καρδιές των μικρών.

Τα εκπαιδευτικά

Πολλά χρόνια τώρα έχει παρατηρηθεί μια στροφή σε πιο εκπαιδευτικά παιχνίδια. Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα παίζοντας. Από τα πιο γνωστά μας παιχνίδια γνώσεων μέχρι παιχνίδια μίμησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκεί έξω.

Ας μην παραλείψουμε φυσικά να αναφερθούμε και στο πιο εκπαιδευτικό μέσο απ’ όλα –  το βιβλίο. Άλλα παιδιά το αγαπούν το βιβλίο, άλλα όχι, αλλά η μαγεία των βιβλίων έγκειται στο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθεί αυτό το ένα που θα σε μαγέψει. Άλλωστε πλέον οι επιλογές είναι αμέτρητες. Βιβλία με εικόνες, αυτοκόλλητα και κατασκευές είναι λίγα μόνο από εκείνα που κυκλοφορούν.

Τα επιστημονικά

Μπορεί να έχετε ακούσει για το STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) ή και όχι, αλλά να ξέρετε ότι τα παιχνίδια που άπτονται της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών είναι παιχνίδια άλλου επιπέδου. Το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια ρομποτικής.

Κάθε παιχνίδι που προάγει μία από τις παραπάνω δεξιότητες μπορεί να ανταχθεί στην κατηγορία STEM. Δε χρειάζεται να ξοδευτείτε όμως. Απλά επιτραπέζια, παζλ ή ακόμα και τα γνωστά μας τουβλάκια είναι οι πρώτες βάσεις για να αναπτυχθεί ένας πιο σύνθετος τρόπος σκέψης.

Τα καλλιτεχνικά

Στα περισσότερα παιδιά αρέσει είτε η ζωγραφική, είτε η μουσική, είτε και τα δύο. Και είναι φυσικό μια και οι τέχνες τα βοηθούν να απελευθερώσουν τη σκέψη και τα συναισθήματά τους με τρόπο αβίαστο. Πολλά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν όμορφα καλλιτεχνικά δώρα Χριστουγέννων, όπως μουσικά όργανα ή σετ ζωγραφικής.

Εκτός όμως από τα πιο απλά δώρα, με λίγη έρευνα μπορείτε να βρείτε και σετ κατασκευής κοσμημάτων ή ακόμα και κατασκευής… μπουλντόζας που συνδυάζουν την καλλιτεχνική έκφραση με την τεχνολογία.

Τα ξύλινα

Τα ξύλινα παιχνίδια δεν είναι μόδα. Ειδικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα ξύλινα παιχνίδια έχουν πολλά οφέλη – είναι φτιαγμένα από μη τοξικά υλικά, είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο και είναι καλύτερα για το περιβάλλον σε σχέση με τα αντίστοιχα πλαστικά.

Επιπλέον, ακόμα και από αισθητικής άποψης υπερέχουν και διακοσμούν το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά στην αφή πιο φυσικών υλικών. Ενώ αρκετά ξύλινα παιχνίδια είναι πιο τσιμπημένα στην τιμή, δεν είναι δύσκολο πλέον να βρείτε και πιο οικονομικές επιλογές.

Με τι παιχνίδια παίζουν τα παιδιά σήμερα;

Φέτος, τα παιχνίδια ρόλων είναι εξαιρετικά δημοφιλή για τα παιδιά της εφηβείας μια και ταινίες όπως η Barbie ή το Dungeons and Dragons τους έχουν κλέψει τις καρδιές. Έτσι οι κούκλες Barbie έχουν την τιμητική τους, όπως και επιτραπέζια Dungeons and Dragons βρίσκονται ψηλά στις πωλήσεις.

Φυσικά, οι έφηβοι εκτός από παιχνίδια μπορεί να εκτιμήσουν και ένα μοντέρνο ζευγάρι παπούτσια ή μια μπλούζα με ενδιαφέρον λογότυπο.

Εκείνο που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι πως σε κάθε παιδί αρέσει να χρησιμοποιεί το μυαλό του – είναι η έλλειψη ερεθισμάτων που οδηγεί στην επιλογή της οθόνης. Επομένως, παιχνίδια στρατηγικής ή παζλ είναι διαχρονικές αξίες. Αλλά και πιο μοντέρνες επιλογές όπως φιγούρες με τους αγαπημένους τους ήρωες ή αισθητηριακά παιχνίδια μπορούν να γίνουν μια πέρα για πέρα ευχάριστη απασχόληση.

Δώρα Χριστουγέννων Για Παιδιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ