Ξυλόσομπες, σόμπες πέλλετ και σόμπες υγραερίου. Ποια συμφέρει να αγοράσεις φέτος;

Οι επιλογές που έχετε, το κόστος κατανάλωσης κάθε είδους σόμπας και τι συμφέρει τελικά. Ξυλόσομπες, σόμπες πέλλετ και σόμπες υγραερίου. Ποια συμφέρει να αγοράσεις φέτος;

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Το Pricefox, η online πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου και πακέτων ενέργειας, και οι ειδικοί της σύγκρισης, συγκρίνει τις σόμπες (ξυλόσομπες, πέλλετ και υγραερίου) και προτείνει την πιο οικονομική λύση.

Θυμίζουμε ότι το επίδομα θέρμανσης επιδοτεί όλα τα είδη καυσίμων για τις σόμπες.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε σόμπα.

Σόμπες: Οι επιλογές που έχετε

Ένας από τους αρκετά διαδεδομένους τρόπους θέρμανσης ενός σπιτιού είναι οι σόμπες.

Και δεν εννοούμε αυτές που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους από το σπίτι της γιαγιάς, αλλά σύγχρονες σόμπες που καίνε διάφορα καύσιμα όπως ξύλα, πέλλετ και υγραέριο.

Στον πίνακα, λοιπόν, βλέπουμε το εύρος τιμών στα τρία αυτά είδη σόμπας:

Ξυλόσομπες, η αγορά των οποίων ξεκινάει από τα 150 ευρώ χονδρικά και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Οι ξυλόσομπες καίνε καυσόξυλα με το κατάλληλο μέγεθος για να χωράνε.

Σόμπες πέλλετ, οι πιο ακριβές όπως βλέπουμε καθώς η αγορά τους ξεκινάει από τα 790 ευρώ και ξεπερνάει και αυτή τα 1.000 ευρώ. Οι πιο ακριβές ξυλόσομπες και σόμπες πέλλετ μπορούν να φτάσουν σε τιμή τις αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Σόμπες υγραερίου, με τιμή εκκίνησης τα 70 ευρώ και μέγιστο μέσο όριο αγοράς τα 200 ευρώ.

Τι κατανάλωση έχει το κάθε είδος σόμπας;

Κάθε είδος και κάθε μοντέλο σόμπας έχει διαφορετική κατανάλωση. Κατά κανόνα, τα πιο ποιοτικά μοντέλα καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο, αλλά κοστίζουν και περισσότερο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα καυσίμου, καθώς χαμηλή ποιότητα καυσίμου μπορεί να σημαίνει και ταχύτερη καύση, άρα μεγαλύτερη κατανάλωση.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι ξυλόσομπες έχουν το μεγαλύτερο εύρος κατανάλωσης ξεκινώντας τα από 2,20 κιλά και φτάνοντας τα 7 κιλά ξύλα την ώρα. Το μεγάλο εύρος τους οφείλεται και στο μεγάλο εύρος της ποιότητας καυσίμου στην αγορά. Ένα καλό είδος ξύλου θα καίει για περισσότερη ώρα, μειώνοντας την κατανάλωση.

Απ’ την άλλη μεριά, οι σόμπες πέλλετ καταναλώνουν από 1,2 έως 1,8 κιλά πέλλετ την ώρα. Και οι σόμπες υγραερίου καταναλώνουν περίπου από 0,5 έως 0,9 κιλά υγραέριο την ώρα.

Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το πιο οικονομικό είδος σόμπας χωρίς να υπολογίσουμε και το κόστος του κάθε καυσίμου.

Ποιο είναι το κόστος κατανάλωσης κάθε είδους σόμπας;

Για να δούμε τι συμφέρει τελικά, θα συγκρίνουμε το κόστος κατανάλωσης του κάθε είδους υπολογίζοντας την κατανάλωση μαζί με το κόστος του καυσίμου. Στον πίνακα φαίνονται τα αποτελέσματα αυτών των υπολογισμών.

Παίρνουμε ως δεδομένο τις 4 ώρες ημερήσιας λειτουργίας της κάθε σόμπας και βλέπουμε ότι το κόστος ξεκινάει:

  • Για τις ξυλόσομπες ΑΠΟ 5,4 ευρώ/ ημέρα
  • Για τις σόμπες πέλλετ ΑΠΟ 2,5 ευρώ/ ημέρα
  • Για τις σόμπες υγραερίου ΑΠΟ 4,2 ευρώ/ ημέρα

Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυτές οι τιμές αναφέρονται στη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

Ανάλογα με την ποιότητα του καυσίμου που χρησιμοποιείτε, αλλά και την απόδοση της εκάστοτε σόμπας το ποσόν της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης μπορεί να ανέβει δραματικά. Επίσης, η κατάσταση του σπιτιού σας (μέγεθος, μόνωση κλπ) καθορίζει και τις ώρες λειτουργίας της σόμπας.

Αν, για παράδειγμα, το σπίτι σας δεν έχει καλή μόνωση, τότε μπορεί να χρειάζονται 6 ή 10 ώρες την ημέρα να έχετε ανοιχτή τη σόμπα, γεγονός που αυξάνει τη συνολική σας κατανάλωση.

Τι με συμφέρει τελικά;

Βλέπουμε ότι το χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης το έχουν οι σόμπες πέλλετ.

Ωστόσο, αυτές είναι και οι πιο ακριβές σόμπες. Επομένως η αγορά μιας σόμπας πέλλετ είναι μια επένδυση η οποία θα αποδώσει το υψηλό κόστος αγοράς της σε βάθος μερικών ετών (ανάλογα την κατανάλωση που κάνεις).

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι οι σόμπες υγραερίου είναι πολύ πιο οικονομικές κι έχουν κι αυτές πιο χαμηλό κόστος κατανάλωσης από τις ξυλόσομπες. Το μεγάλο αρνητικό όμως που έχουν αυτές οι σόμπες είναι η έντονη μυρωδιά που βγάζουν και γι’ αυτό καλό είναι να μην λειτουργούν πολλές ώρες σε κλειστό δωμάτιο.

Να υπενθυμίσουμε, φυσικά, σε αυτό το σημείο ότι όσοι πληρείτε τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούστε το επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100 -1.000 ευρώ για το κάθε νοικοκυριό στηρίζοντας τον προϋπολογισμό του.

Στο Pricefox εκτός από συμβουλές εξοικονόμησης, ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου και να διαλέξει το πακέτο που τον συμφέρει πραγματικά, έχοντας δίπλα του εξειδικευμένους συμβούλους που θα τον καθοδηγήσουν στην επιλογή του.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ