ΑρχικήΣυνταγέςΦαγητάΣπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Σπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Η σπανακόπιτα έχει αγαπηθεί και έχει γίνει ευρέως γνωστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη! Η συνταγή της γιαγιάς Άννας είναι εγγύηση! Σπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Πάμε να δούμε παρέα τα υλικά που χρησιμοποιήσε η γιαγιά Άννα και έφτιαξε μια πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα! Δεν έμεινε ψίχουλο οφείλω να ομολογήσω…

ΥΛΙΚΑ:

Για το φύλλο:

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι ξύδι

1 κούπα νερό

 

Για τη γέμιση:

1 κιλό σπανάκι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 ματσάκι άνηθο

300 γραμμάρια φέτα

αλάτι (ποσότητα κατά προτίμηση)

πιπέρι (ποσότητα κατά προτίμηση)

λίγο ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά φτιάχνουμε την ζύμη για να ανοίξουμε τα φύλλα. Προσθέτουμε σε μια γαβάθα όλα τα υλικά για την ζύμη εκτός από το νερό, το οποίο προσθέτουμε στην συνέχεια σιγά σιγά. Μέσα στο νερό προηγουμένως έχουμε προσθέσει και το ξύδι. Φτιάχνουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να “ξεκουραστεί”.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και το σπανάκι για να τα φέρουμε “βόλτα” ώστε να μαραθεί το σπανάκι και ελαφρώς να τσιγαριστεί το κρεμμύδι. Για περίπου λεπτά τα ανακατεύουμε και αποσύρουμε στην συνέχεια απομακρύνοντας τα περιττά νερά. Μέσα στην κατσαρόλα θρυμματίζουμε και την φέτα και ανακατεύουμε ώστε να είναι ομοιογενές το μείγμα μας. Το αφήνουμε στην άκρη για να προχωρήσουμε στην παρασκευή των φύλλων.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε ίσα μέρη, δύο για κάτω, ένα για τη μέση και δύο για επάνω. Σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη.

Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε τα δύο κάτω φύλλα (τα οποία θα καλύπτουν και τα πλαϊνά του σκεύους) και προσθέτουμε την μισή γέμιση. Στην συνέχεια βάζουμε το τρίτο φύλλο και ρίχνουμε και το δεύτερο μέρος της γέμισης μας στρώνοντας την με προσοχή στο ταψί, προσέχοντας να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το σκεύος. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και ενώνουμε τα φύλλα διπλώνοντας το περισσευούμενο μέρος (τις άκρες τους) προς τη μέσα πλευρά του σκεύους.

Λαδώνουμε την πίτα μας με λίγο ελαιόλαδο, την τρυπάμε λίγο με ένα πιρούνι στην επιφάνεια  ώστε να μην φουσκώσει και την χαράζουμε σε κομμάτια. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 έως 60 λεπτά.

Η πιτούλα μας είναι έτοιμη και είναι μούρλια! Καλή επιτυχία!

spanakopita-me-tyri-kai-spitiko-fyllo-mommyjammi2

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Mary Liodou
Mary Liodouhttps://www.mommyjammi.gr/
Alternative Mom-blogger from Greece with many ideas & unconditional love for life! Always a dreamer! Ιδιοκτήτρια & Αρχισυντάκτρια στο www.mommyjammi.gr Ακαδημαϊκή εκπαίδευση/σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο ~ Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επαγγελματική εμπειρία/ειδίκευση στην οικονομική ανάλυση και commercial marketing strategy.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να κάνω σπιτικό φύλλο λεπτό για πίτες!! Περιορίζομαι σε ένα φύλλο πάνω και ένα κάτω …ή και καθόλου πολλές φορές προσαρμόζοντας την συνταγή!! Από τις αγαπημένες πίτες!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Mary Liodou
Alternative Mom-blogger from Greece with many ideas & unconditional love for life! Always a dreamer! Ιδιοκτήτρια & Αρχισυντάκτρια στο www.mommyjammi.gr Ακαδημαϊκή εκπαίδευση/σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο ~ Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επαγγελματική εμπειρία/ειδίκευση στην οικονομική ανάλυση και commercial marketing strategy.
37,325ΥποστηρικτέςΚάντε Like
25,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,408ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,059ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,130ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Δημιουργική απασχόληση στο σπίτι…και όχι μόνο!

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να απασχολήσετε τα παιδιά σας τον επόμενο μήνα και μέχρι να αρχίσουν ξανά τα σχολεία. Δημιουργική απασχόληση στο σπίτι...και όχι μόνο!Και...

Γίνε ξεφτέρι στην αλφαβήτα και τα μαθηματικά!

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και μέσα από το παιχνίδι είναι η τέλεια ευκαιρία τα παιδιά μας να εξασκηθούν στα μαθηματικά και στη γραφή με τον...

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων;

Οι σχολικές εξετάσεις είναι προ των πυλών και η αγωνία κορυφώνεται! Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων; -...

Η συνέντευξή μου στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι - στο ΚΡΗΤΗ TV

Η παρουσία μας στο Mega – Καλημερούδια με το toftiaxa.gr!

Η συνέντευξή μου στην εκπομπή ONline – στον ΣΚΑΙ

DIY

Ο χειμώνας για μένα είναι συνδεδεμένος με ένα ασπρόμαυρο τοπίο και μια θεσπέσια μυρωδιά από καφέ... Ιδανικά σε συνδυασμό με ένα αγαπημένο βιβλίο! Αυτή...
Πασχαλινή λαμπάδα με διακοσμητική ξύλινη νεράιδα ήταν για φέτος η σκέψη μου για την βαφτιστήρα μου. Ήθελα να φτιάξω μια λαμπάδα χειροποίητη, από τα...
Αγαπητοί μου φίλοι, σήμερα είμαι διπλά χαρούμενη γιατί εκτός από την λατρεμένη κατασκευή που έχω να σας παρουσιάσω, επίσης σήμερα θα είμαστε και guest...

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Mην εμπιστεύεσαι τη λογική.Ο καθρέπτης είναι οι άλλοι και οι καταστάσεις που βιώνεις

Μα καλά…γιατί το κάνω αυτό ξανά και ξανά; Γιατί πάντα πληγώνομαι; Mην εμπιστεύεσαι τη λογική.Ο καθρέπτης είναι οι άλλοι και οι καταστάσεις που βιώνεις. Γράφει ο...

W-ACTION: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που σπάει τα στεγανά.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε και είναι ανοικτή για όλες μας. Για έναν κόσμο που θα μας βρίσκουν πιο εύκολα και θα μας ακούν πιο δυνατά....

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για μια απώλεια

Μη τα αφήνουμε μόνα τους στις σκέψεις τους, χωρίς την δική μας στήριξη…. Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για μια απώλεια - Γράφει ο...