ΑρχικήΣυνταγέςΦαγητάΣπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Σπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Η σπανακόπιτα έχει αγαπηθεί και έχει γίνει ευρέως γνωστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη! Η συνταγή της γιαγιάς Άννας είναι εγγύηση! Σπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Πάμε να δούμε παρέα τα υλικά που χρησιμοποιήσε η γιαγιά Άννα και έφτιαξε μια πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα! Δεν έμεινε ψίχουλο οφείλω να ομολογήσω…

ΥΛΙΚΑ:

Για το φύλλο:

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι ξύδι

1 κούπα νερό

 

Για τη γέμιση:

1 κιλό σπανάκι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 ματσάκι άνηθο

300 γραμμάρια φέτα

αλάτι (ποσότητα κατά προτίμηση)

πιπέρι (ποσότητα κατά προτίμηση)

λίγο ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά φτιάχνουμε την ζύμη για να ανοίξουμε τα φύλλα. Προσθέτουμε σε μια γαβάθα όλα τα υλικά για την ζύμη εκτός από το νερό, το οποίο προσθέτουμε στην συνέχεια σιγά σιγά. Μέσα στο νερό προηγουμένως έχουμε προσθέσει και το ξύδι. Φτιάχνουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να “ξεκουραστεί”.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και το σπανάκι για να τα φέρουμε “βόλτα” ώστε να μαραθεί το σπανάκι και ελαφρώς να τσιγαριστεί το κρεμμύδι. Για περίπου λεπτά τα ανακατεύουμε και αποσύρουμε στην συνέχεια απομακρύνοντας τα περιττά νερά. Μέσα στην κατσαρόλα θρυμματίζουμε και την φέτα και ανακατεύουμε ώστε να είναι ομοιογενές το μείγμα μας. Το αφήνουμε στην άκρη για να προχωρήσουμε στην παρασκευή των φύλλων.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε ίσα μέρη, δύο για κάτω, ένα για τη μέση και δύο για επάνω. Σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη.

Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε τα δύο κάτω φύλλα (τα οποία θα καλύπτουν και τα πλαϊνά του σκεύους) και προσθέτουμε την μισή γέμιση. Στην συνέχεια βάζουμε το τρίτο φύλλο και ρίχνουμε και το δεύτερο μέρος της γέμισης μας στρώνοντας την με προσοχή στο ταψί, προσέχοντας να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το σκεύος. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και ενώνουμε τα φύλλα διπλώνοντας το περισσευούμενο μέρος (τις άκρες τους) προς τη μέσα πλευρά του σκεύους.

Λαδώνουμε την πίτα μας με λίγο ελαιόλαδο, την τρυπάμε λίγο με ένα πιρούνι στην επιφάνεια  ώστε να μην φουσκώσει και την χαράζουμε σε κομμάτια. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 έως 60 λεπτά.

Η πιτούλα μας είναι έτοιμη και είναι μούρλια! Καλή επιτυχία!

spanakopita-me-tyri-kai-spitiko-fyllo-mommyjammi2

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Mary Liodou
Mary Liodouhttps://www.mommyjammi.gr/
Alternative Mom-blogger from Greece with many ideas & unconditional love for life! Always a dreamer! Ιδιοκτήτρια & Αρχισυντάκτρια στο www.mommyjammi.gr Ακαδημαϊκή εκπαίδευση/σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο ~ Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επαγγελματική εμπειρία/ειδίκευση στην οικονομική ανάλυση και commercial marketing strategy.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να κάνω σπιτικό φύλλο λεπτό για πίτες!! Περιορίζομαι σε ένα φύλλο πάνω και ένα κάτω …ή και καθόλου πολλές φορές προσαρμόζοντας την συνταγή!! Από τις αγαπημένες πίτες!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Mary Liodou
Alternative Mom-blogger from Greece with many ideas & unconditional love for life! Always a dreamer! Ιδιοκτήτρια & Αρχισυντάκτρια στο www.mommyjammi.gr Ακαδημαϊκή εκπαίδευση/σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο ~ Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επαγγελματική εμπειρία/ειδίκευση στην οικονομική ανάλυση και commercial marketing strategy.
37,325ΥποστηρικτέςΚάντε Like
25,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,408ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,059ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,130ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Η διατροφή επηρεάζει το Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) των παιδιών;

Ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς στα τρία πρώτα χρόνια ζωής. Η διατροφή επηρεάζει το Δείκτης Νοημοσύνης (IQ) των παιδιών; - Γράφει η...

Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών κατά την πλοήγησή τους στον ψηφιακό κόσμο;

Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών κατά την πλοήγησή τους στον ψηφιακό κόσμο; Νέα έρευνα του ΚΜΟΠ αποκαλύπτει κρίσιμα δεδομένα.Και μην ξεχάσετε! Κάντε...

Συναίνεση στο διαδίκτυο και πως να μιλήσετε για αυτή στα παιδιά

Ως γονέας, είναι καλό να ενδυναμώσουμε το παιδί μας να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεων που παίρνει στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να συζητάμε μαζί...

Η συνέντευξή μου στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι - στο ΚΡΗΤΗ TV

Η παρουσία μας στο Mega – Καλημερούδια με το toftiaxa.gr!

Η συνέντευξή μου στην εκπομπή ONline – στον ΣΚΑΙ

DIY

Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι περιμένουν με χαρά να έρθουν οι μέρες που θα ξεκινήσουν τις πασχαλινές κατασκευές! Ιδέες για πασχαλινές κατασκευές παρέα με...
Γυάλινα μπουκάλια όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Είναι ένα καλό υλικό για να φτιάξουμε υπέροχα διακοσμητικά! Χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό από μπουκάλι κρασιού!Και μην ξεχάσετε! Κάντε την...
Μια πανδαισία χρωμάτων που θα αντέξει και τον νέο χρόνο! Η ιδανική φροντίδα για τα αλεξανδρινάΚαι μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για...

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς μπορούμε να αναζωπυρώσουμε την σχέση;

Σε μία μακροχρόνια σχέση είναι δύσκολο να αποφύγουμε τη ρουτίνα και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον μας... Πώς μπορούμε να αναζωπυρώσουμε την σχέση;Και μην ξεχάσετε! Κάντε...

Μην εγκαταλείπεις ποτέ. Αγωνίσου για το καλύτερο

Να μία ιστορία που περνάει ένα μήνυμα δύναμης και αντοχής. Πρόκειται για την ιστορία ενός γαϊδαράκου που παγιδεύτηκε σε ένα πηγάδι. Μην εγκαταλείπεις ποτέ. Αγωνίσου...

Όντως οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο από τους άντρες;

Μελέτη αποκαλύπτει την αλήθεια και καταρρίπτει εν μέρη το στερεότυπο. Όντως οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο από τους άντρες;Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας...