Το κέικ στην αλμυρή του εκδοχή, πεντανόστιμο και υγιεινό! Αφράτο αλμυρό κέικ με τυρί και κολοκύθι.
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!
Αφράτο αλμυρό κέικ με τυρί και κολοκύθι.
Υλικά (όπου κεσεδάκι αναφέρομαι στο κεσεδάκι από το γιαούρτι σαν μονάδα μέτρησης)
• 4–5 μικρά κολοκυθάκια (τριμμένα και καλά στραγγισμένα)
• 1 πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)
• 1/2 κεσεδάκι κότατζ (ή άλλο μαλακό τυρί)
• 1 κεσεδάκι γάλα (200 ml)
• 1/2 κεσεδάκι ελαιόλαδο (100 ml)
• 4 αυγά
• 1 κεσεδάκι φέτα χαμηλών λιπαρών (τριμμένη ή θρυμματισμένη)
• 1 κεσεδάκι σκληρά τυριά (γραβιέρα, παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα κλπ.)
• 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι + 1 φακελάκι μπέικιν)
• 1–2 κ.σ. ξερός δυόσμος ή λίγο φρέσκο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι (με μέτρο λόγω των τυριών)
• Σουσάμι για πασπάλισμα (βάση & επιφάνεια)
Εκτέλεση
1. Ετοίμασε τα λαχανικά: Τρίψε τα κολοκυθάκια, αλάτισέ τα ελαφρώς και άφησέ τα να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 15–20 λεπτά. Στύψε τα καλά. Ψιλόκοψε την πιπεριά.
2. Ανακάτεψε τα υγρά: Σε μεγάλο μπολ χτύπα τα αυγά με το γιαούρτι, το γάλα, το λάδι και το κότατζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Προσθήκη λαχανικών & τυριών: Ρίξε μέσα τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, την πιπεριά, τη φέτα, τα σκληρά τυριά, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακάτεψε καλά.
4. Προσθήκη αλευριού: Ρίξε σταδιακά το αλεύρι και ανακάτευε απαλά μέχρι να έχεις ένα παχύρευστο μείγμα.
5. Προετοιμασία ταψιού: Λάδωσε ή βούτυρωσε ένα μέτριο ταψί ή φόρμα. Πασπάλισε τον πάτο με σουσάμι.
6. Ψήσιμο: Ρίξε το μείγμα στο ταψί, ισοπέδωσε την επιφάνεια και πασπάλισε με σουσάμι από πάνω. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό μαχαίρι από το κέντρο.
7. Σερβίρισμα: Άφησέ το να σταθεί 10–15 λεπτά πριν το κόψεις.
Καλή Απόλαυση!
Εμμανουέλα Φωτεινού Βιολόγος MSc, Κλινική Βιοχημικός – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Health & Wellness Coach Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και Κλινική Βιοχημικός, με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική και τη Διατροφογενετική. Διαθέτει πτυχίο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας (Coventry University) με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές. Είναι πιστοποιημένη Health & Wellness Coach (ΕΚΠΑ) και έχει επιπλέον εξειδίκευση στη διατροφή εγκύου, παιδιού και στην εισαγωγή στερεών τροφών (LMU Munich, Stanford University). efdiatrofin.gr






