Πράκτορες του πλανήτη: η εκδίκηση του πουφ – το νέο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη

Τα παιδιά καλούνται να γίνουν πράκτορες και να σώσουν τον πλανήτη. Ένα πανέξυπνο σκεπτικό με οικολογικά μηνύματα που μας ενθουσίασε! Πράκτορες του πλανήτη: η εκδίκηση του πουφ – το νέο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Όταν πιάσαμε αυτό το βιβλίο στα χέρια μας, μας ενθουσίασε η εικονογράφηση που είναι σε στυλ κόμικς με πολλά χρώματα και χαρακτήρες. Ο τίτλος στην συνέχεια ήταν το δεύτερο στοιχείο ώστε να κερδίσει την μικρή μου Κωνσταντίνα και να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε. Πράκτορες; πλανήτης; εκδίκηση του πουφ; Εδώ έχει σασπένς και δράση σκεφτήκαμε και ξεκινήσαμε να γυρνάμε τις σελίδες!

Ο αναγνώστης – το παιδί που κρατά το βιβλίο στα χέρια του καλείται να σώσει τον πλανήτη! Ναι τον πλανήτη και είναι τόσο διασκεδαστική η ανάθεση της αποστολής που ακόμα και εγώ ως ενήλικας, με ενθουσίασε γιατί μου κίνησε την περιέργεια! Ο Πουφ είναι ο κακός της υπόθεσης που καταζητείται και το πραγματικό του όνομα είναι Διοξείδιο του Άνθρακα, συνεργάτιδα του είναι η Πιφ που το δικό της πραγματικό όνομα είναι Μεθάνιο. Το ύπουλο πλάνο του Πουφ είναι να κάνει τον κόσμο καμίνι και οι πράκτορες του πλανήτη έχουν 24 ώρες στην διάθεσή τους για να τον σταματήσουν! Θα τα καταφέρουν άραγε;

praktores-tou-planhth-h-ekdikhsh-tou-poyf-to-neo-vivlio-ths-elenhs-andreadh-mommyjammi2

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ΕΔΩ.

“Μετά την επιτυχία του βιβλίου Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, η Ελένη Ανδρεάδη επιστρέφει με τη νέα σειρά “Πράκτορες του Πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ. Με την πρωτοποριακή, διασκεδαστική προσέγγιση που οδήγησε το πρώτο βιβλίο σε τρεις υποψηφιότητες βραβείων παιδικού βιβλίου, η εφευρετική συγγραφέας καλεί τους μικρούς αναγνώστες να γίνουν μυστικοί πράκτορες και να αναλάβουν δράση. Να συμμετάσχουν στην πλοκή, να λύσουν γρίφους χρησιμοποιώντας κινητά, καθρέφτες και ό,τι άλλο βάλει ο νους. Στόχος του αναγνώστη, να βρει τα τρία υπερόπλα ώστε να φέρει σε πέρας τη μυστική αποστολή που του έχει ανατεθεί.”

Απώτερος σκοπός, να αποκτήσουν οι μικροί αναγνώστες – πράκτορες περιβαλλοντική συνείδηση. Και αυτό γίνεται χωρίς διδακτισμό, αλλά μέσα από μια εκπληκτική περιπέτεια, στην οποία καλούνται να πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι. Τα έξυπνα οικολογικά μηνύματα, η άμεση γραφή και το χιούμορ είναι τα τρία… υπερόπλα της συγγραφέως, ενώ η μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, που ενθουσιάζει τα παιδιά, είναι ένα επιπλέον, πολύ σημαντικό ατού.

Λίγα λόγια και η πορεία της συγγραφέως.

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία.
Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου επιμελείται τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green.

Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σχολικό έτος 2015-16 οι Πράκτορες του Πλανήτη εκπαίδευσαν 12.000 παιδιά ως νέους πράκτορες αλλά και γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

A_40559_copy Συνέντευξη με την συγγραφέα:

Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε συγγραφέας; Και μάλιστα το αναγνωστικό σας κοινό να είναι τα παιδιά;

Πάντοτε μου άρεσε η συγγραφή και παράλληλα είχα ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα, στα οποία και εξειδικεύτηκα μέσα από τις σπουδές μου, αλλά και μέσα από την δουλειά μου στην πορεία ως στρατηγικός σύμβουλος σε εταιρείες και οργανισμούς. Για πολλά χρόνια αυτά τα δύο ήταν ξεχωριστά κομμάτια της ζωής μου. Έγραφα παράλληλα με τη δουλειά μου, για τον εαυτό μου περισσότερο. Έχω γράψει και ένα βιβλίο για ενήλικες το οποίο δεν έχω εκδώσει. Ουσιαστικά η σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη»προέκυψε όταν αποφάσισα να συνδυάσω αυτές τις δύο πτυχές. Είχα ήδη ξεκινήσει την δράση μου με τα παιδιά μέσω της Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προϋπήρχε των βιβλίων, κάνοντας βιωματικά προγράμματα για παιδιά. Τα βιβλία αυτά ήταν η προέκταση της αγάπης μου για τη συγγραφή, η μεταφορά των εμπειριών που είχα κερδίσει.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να γράφετε;

Όποτε μπορώ! Η πιο κατάλληλα ώρα για εμένα είναι ιδανικ το πρωί, αλλά επειδή δεν το καταφέρνω πάντα, το βασικό για μένα είναι να βρίσκω τον χρόνο όποια ώρα της ημέρας και αν είναι. Κάτι παρομοιο έχουν πει πολλοί συγγραφείς και βρίσκω πως είναι αλήθεια: δεν περιμένεις απλά την έμπνευση για να κάτσεις στο γραφείο, αλλά αντίθετα κάθεσαι στο γραφείο και ξεκινάς να γράφεις. Κάποιες μέρες είναι καλές, κάποιες όχι, άλλες φορές είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και άλλες θες να τα σβήσεις όλα. Το σημαντικό είναι να καθίσεις με τον εαυτό σου και να αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις.

Επιλέγετε κάποιον συγκεκριμένο χώρο για να γράφετε; Απομονώνεστε; Ακούτε μουσική; Έχετε κάποιες συνήθειες;

Ναι, έχω ένα συγκεκριμένο χώρο και γραφείο στο οποίο γράφω. Θέλω το γραφείο να είναι τακτοποιημένο και έχω πάντα δίπλα μου ένα φλιτζάνιπράσινο τσάι το οποίο γεμίζω συνέχεια. Χρειάζομαι απόλυτη ησυχία, αλλιώς φοράω ακουστικά που απομονώνουν τον ήχο. Κλείνω τα emailστον υπολογιστή μου, και ιδανικά και το τηλέφωνο.

Πριν δώσετε το βιβλίο σας στον εκδοτικό οίκο, το δίνετε σε κάποια παιδιά για να το διαβάσουν και να δείτε αν πρέπει να αλλάξετε κάτι;

Έχω κάποιους ανθρώπους που εμπιστεύομαι οι οποίοι και είναι οι πρώτοι που διαβάζουν το βιβλίο, πριν το παραδώσω στον εκδοτικό οίκο μου, το Μεταίχμιο. Μπορεί να είναι ενήλικες, αλλά έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία με τα παιδιά, είναι συνεργάτες και φίλοι και πολλές φορές με βοηθούν να αλλάξω κάτι, να ξαναδώ ένα αστείο που ίσως δεν δουλεύει, κάποια πληροφορία που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Αυτή είναι μια πολύτιμη διαδικασία για μένα.

Τι λάβατε υπόψη σας και τι προσέξατε όταν ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Η βασική μου μέριμνα ήταν το πώς θα επικοινωνήσω με έγκυρο τρόπο την περιβαλλοντική πληροφορία, αλλά ταυτόχρονα και το να γράψω ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο το οποίο θα μπορεί να σταθεί δίπλα σε ένα οποιοδήποτε άλλο στα βιβλιοπωλεία. Οπότε με απασχολούσε κυρίως η περιπέτεια να είναι συναρπαστική, η πλοκή να προχωράει γρήγορα, να μην υπάρχει κανένα σημείο που θα κάνει τα παιδιά να βαριούνται. Και βέβαια ήθελα και το στοιχείο της καινοτομίας, δηλαδή το να μεταφέρω τη βιωματική εκπαίδευση στις σελίδες των βιβλίων το οποίο έγινε τοποθετώντας τον αναγνώστη σε ρόλο πρωταγωνιστή. Στα βιβλία, αυτός είναι που βοηθά τους άλλους Πράκτορες του Πλανήτη να σώσουν τον κόσμο.

Πρόσεξα πως Οι πράκτορες του πλανήτη, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήσατε, έχει πάρα πολλές δράσεις για τα παιδιά. Βλέπετε να αλλάζει κάτι; Είστε αισιόδοξη για το μέλλον του πλανήτη μας;

Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009, και πλέον υλοποιούμε προγράμματα με πάνω από 12.000 παιδιά ετησίως σε όλη την Ελλάδα και σε σχολεία του εξωτερικού. Έχουμε ένα δίκτυο συνεργασιών με πολλούς οργανισμούς. Φέτος υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για τα απορρίμματα μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βρισκόμαστε στο μουσείο τηλεπικοινωνιών του ομίλου Cosmoteκαι στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς με ένα πρόγραμμα  για το πάρκο. Σίγουρα θεωρώ πως στην Ελλάδα έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στο κομμάτι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά φυσικά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον, αυτό είναι και κάτι το οποίο με κινητοποιεί και μου δίνει ενέργεια να συνεχίσω. Πιστεύω πως υπάρχουν λύσεις και υπάρχει αυξανόμενη αφύπνιση. Σίγουρα είναι για μένα μεγάλη τιμή και τύχη να βρίσκομαι δίπλα στα παιδιά – σε γεμίζουν με αισιοδοξία. Δείχνουν μεγάλη επιμονή και ιδεαλισμό στο έργο τους σαν Πράκτορες του Πλανήτη.

Αν ήσασταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ποια θα ήταν τα πρώτα 5 πράγματα που θα αλλάζατε;

Δύσκολη ερώτηση! Νομίζω πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να μπει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το πού πηγαίνει η χώρα σχετικά με αυτά τα θέματα. Πρέπει να τεθούν δηλαδή κάποιοι στόχοι, ώστε να μπορούμε να δούμε πώς θα τους επιτύχουμε. Το δεύτερο θα είναι η εφαρμογή και τήρηση του νόμου, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει νομοθεσία, αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία δεν τηρείται στην χώρα μας. Ένα παράδειγμα είναι το PayAsYouThrow που ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή όταν ρυπαίνεις λιγότερο(μέσω της ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης και μείωσης των απορριμάτων) σαν εταιρεία ή σαν ιδιώτης επιβραβεύεσαι οικονομικά, έχεις δηλαδή μείωση στα τέλη. Τρίτο, θα έλεγα είναι η διαφάνεια στα αποτελέσματα και αυτό έχει να κάνει και με την θέσπιση στόχων και με την πρόοδο. Το τέταρτο είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην οποία θα έδινα μεγάλη έμφαση. Τέλος, το πέμπτο είναι η συνεργασία γιατί δεν φτάνει να δράσει μόνος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν πολλά υπουργεία, ανάμεσα στα οποία θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και ένα κοινό όραμα. Πιστεύω πως τα παραπάνω θα αποτελούσαν μια καλή αρχή για να αλλάξει η κατάσταση.

Ελένη Ανδρεάδη

Πράκτορες του πλανήτη 1 – Η εκδίκηση του Πουφ
Εικονογράφος: Στέφανος Κολτσιδόπουλος

ISBN: 978-618-03-0487-9
Σελίδες: 96
Ημερομηνία έκδοσης: 25/05/2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ