Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Φίλοι μου αγαπημένοι.

Υπάρχουν δημιουργοί, συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, που πέρασαν στην αιωνιότητα και την αθανασία με ένα και μόνο έργο τους, μιας μοναδικής και εμπνευσμένης στιγμής. Μια τέτοια μοναδική στιγμή ήταν π.χ. η συνάντηση του εφημερίου Mohr με τον συνθέτη Gruber όπου από τους στίχους του πρώτου και τη μελωδία του δεύτερου γεννήθηκε το διασημότερο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι του κόσμου. Η Άγια Νύχτα.

Εδώ όμως εγώ θέλω να αναφερθώ σε ένα μοναδικό βιβλίο, νομίζω, το τρίτο σε πωλήσεις στον κόσμο όλων των εποχών, με το οποίο έμεινε στη μνήμη της ανθρωπότητας ο συγγραφέας του. Είναι Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μ.Π δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για παιδιά. Είναι ένα βαθιά φιλοσοφημένο έργο. Άλλωστε ο συγγραφέας του υπήρξε ένας βαθύς φιλόσοφος – ένας ύμνος στη φιλία αλλά και με ειρωνική και σκωπτική διάθεση για τον κόσμο των μεγάλων. Έχει θαυμάσιους συμβολισμούς. Το τριαντάφυλλο που θα γινόταν μοναδικό μέσα σε χιλιάδες αλλά, απλά και μόνο επειδή θα το αγαπούσε κάποιος. Η αλεπού που ήθελε να εξημερωθεί από τον Μ.Π. για να αποκτήσουν νόημα τα σταροχωραφα που έμοιαζαν με τα χρυσόξανθα μαλλιά του. Και τόσους άλλους που θα ανακαλύψετε οι ίδιοι διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το. Πίστεψε με δεν φτάνει μια μόνο φορά.
Αν το έχετε διαβάσει σαν παιδιά, ξαναδιαβάζοντας το θα ανακαλύψετε κι άλλες κρυμμένες πτυχές που δεν είχατε προσέξει σε μια ηλικία πιο ανώριμη.
Θα αναφέρω μια αγαπημένη μου φράση. «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με τα μάτια της καρδιάς, το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια».

Ωστόσο ο Μικρός Πρίγκιπας δεν είναι το μοναδικό βιβλίο του Σαιντ-Εξυπερύ. Έγραψε αρκετά βιβλία με φιλοσοφικό πνεύμα και αγάπη για τον άνθρωπο. Τα έργα του έχουν μέσα αυτοβιογραφικά στοιχειά από τις περιπέτειες του σαν πιλότος. Υπήρξε θαρραλέος πιλότος που ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει τον αγαπημένο του φίλο που είχε χαθεί στα παγωμένα βουνά της Αργεντινής σε μια εποχή που αυτό εθεωρείτο ακατόρθωτο, και τα κατάφερε! Έχασε τη ζωή του το 1944 πολεμώντας  τους Γερμανούς ως πιλότος.

Μερικά από τα έργα του  είναι:
Νυχτερινή πτήση, που έγινε και ταινία.
Η Γη των Ανθρώπων.
Το ταχυδρομείο του Νότου.
Ίσως αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε έναν συγγραφέα που δεν έγραψε μόνο το Μικρό Πρίγκιπα. Κλείνω αυτήν την αναφορά με μύριες σκέψεις – αποφθέγματα αυτού του θαυμάσιου πνεύματος.

Μια ελευθερία υπάρχει, Η ελευθερία της σκέψης.

Το χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα σ αυτόν που το προσφέρει, ενώ αξίζει πολλά σε αυτόν που το δέχεται.
Ή πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι αυτή αυτή που δεν γέλασες.

Ε π α ν ε ρ χ ο μ α ι.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχο βιβλίο, με βαθιά φιλοσοφικά μηνύματα, όπως είπες Μαράκι! Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τη χαρά (οικογενειακώς) να δούμε αυτό το αριστούργημα και στη μεγάλη οθόνη! Εξαιρετικό! Η φράση που ανέφερες, είναι και δική μου αγαπημένη! Ευχαριστούμε για τις βιβλίο προτάσεις, δε σου κρύβω ότι δεν τις γνώριζα! φιλιά

  2. Εξαιρετική παρουσίαση για ένα μοναδικό βιβλίο! Ξεκίνησα να το διαβάζω στα μικρά μου αλλά θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς (5 χρονών) και τα είδα λίγο να χάνονται στα νοήματα! Θα το αφήσω για λίγο αργότερα!!! Περιμένω το επόμενο μας ραντεβού!

  3. Υπέροχο βιβλίο πραγματικά!!!!
    Γεμάτο νοήματα! απλά πράγματα δηλαδή… εκείνα τα απλά που οι άνθρωποι έχουν τη τάση να τα κα΄νου δύσκολα και δύσβατα…
    Ένα βιβλίο οδηγός της ζωής για μικρούς και μεγάλους!!!

  4. Φιλες μου αγαπημενες.
    Χαίρομαι που σας άρεσε η επιλογή μου. Δεν ήξερα ότι ο Μικρός Πριγκηπας εχει γυριστει σε ταινία.

    Ε π α ν ε ρ χ ο μ α ι.

  5. Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία αν και νομίζω πως όχι απλά δεν είναι μόνο για παιδιά, αλλά επιβάλλεται να το διαβάσουν και οι μεγάλοι! Όλο το νόημα της ζωής, της φιλίας, της αγάπης βρίσκεται στις σελίδες του και καλά κάνεις και παρουσιάζεις το δημιουργό του και τα υπόλοιπα έργα του Μαράκι μου.
    Τι χάδι στην ψυχή ο Μικρός Πρίγκιπας και μόνο μιλώντας γι’ αυτό γαληνεύει κανείς!!!

    Φιλιά γλυκά
    Μαρίνα

  6. Θα συμφωνήσω σε αυτό που λες Μαρίνα μου! Το συγκεκριμένο έργο θεωρώ είναι μάθημα ζωής! Σε φιλώ και σε ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή σου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ