Το πρόβλημα που έχει σχεδόν κάθε γονιός είναι πως θα φάει το παιδί τα λαχανικά του!

Πολλοί γονείς καταφεύγουν στο κρύψιμο των λαχανικών στα αγαπημένα τους φαγητά. Το πρόβλημα που έχει σχεδόν κάθε γονιός είναι πως θα φάει το παιδί τα λαχανικά του!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Οι πιο αυστηροί δεν τα αφήνουν να φύγουν από το τραπέζι αν δεν τελειώσουν το φαγητό.

Στο εξωτερικό κάποιοι μάλιστα καταφεύγουν σε ξεκάθαρη δωροδοκία, αγοράζοντας στο παιδί ένα μικρό δωράκι ή ακόμα και καταθέτοντας χρήματα στο λογαριασμό του μετά το φαγητό. Μια έρευνα του 2016 μάλιστα απέδειξε ότι η συγκεκριμένη πρακτική σε παιδιά δημοτικού έφερε αποτελέσματα τα οποία μάλιστα συνεχίστηκαν ακόμη και 2 μήνες μετά την λήξη της. Η ιδέα πίσω από αυτή την τεχνική είναι πως το παιδί μαθαίνει να τρώει μια υγιεινή τροφή και παράλληλα μαθαίνει και την αξία των χρημάτων (ότι δηλαδή πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να βγάλει χρήματα).

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον καθώς είναι κάτι ασύμφορο για τους γονείς αλλά και κουραστικό για τα παιδιά από ένα σημείο και μετά.

Μια άλλη κοινή πρακτική ανά τον κόσμο είναι μια άλλου είδους δωροδοκία, το κλασικό “αν φας τα λαχανικά μπορείς να φας και γλυκό”. Ωστόσο ούτε κάτι τέτοιο ενδείκνυται, αφού τα παιδιά πιθανόν να μάθουν να υπερεκτιμούν το γλυκό αφού προσφέρεται ως αμοιβή. Επίσης μπορεί να σκεφτούν πως αν αμείβονται για να φάνε τα λαχανικά, ίσως είναι κάτι που δεν θα μπορούσαν να το φάνε αλλιώς, πράγμα που ισχύει και για την προηγούμενη περίπτωση χρηματικής δωροδοκίας.

Άρα τι μπορούμε να κάνουμε για να φάνε τα παιδιά μας τα λαχανικά τους; Ποιες πρακτικές είναι οι πιο αποτελεσματικές;

  • Ξεκινήστε από μικρή ηλικία. Όσο το νωρίτερο δει το παιδί τα λαχανικά στο τραπέζι τόσο το καλύτερο (με την προϋπόθεση να βρίσκεται σε μια ηλικία που μπορεί να τα φάει, φυσικά). Εάν είναι μέρος της καθημερινότητας όλα γίνονται πιο εύκολα.
  • Και εκεί βασιζόμαστε λέγοντας ότι τα λαχανικά πρέπει να βρίσκονται συχνά στο τραπέζι. Ίσως όχι κάθε μέρα, αλλά σίγουρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και ας μην είναι το κυρίως γεύμα.
  • Η επιμονή είναι το παν. Πολλοί γονείς αποθαρρύνονται μετά την δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια, όμως έχει αποδειχθεί ότι τα νήπια χρειάζονται να τους τα προσφέρουμε έως και 15 φορές!
  • Τρώτε μαζί με τα παιδιά σας. Φυσικά το οικογενειακό τραπέζι πρέπει να είναι ένα μέρος της καθημερινότητάς μας έτσι κι αλλιώς, όμως αν τρώτε τα ίδια λαχανικά που προσφέρετε στο παιδί το πιθανότερο είναι εκείνο να το δει πολύ θετικότερα.
  • Μην κρύβετε τα λαχανικά μέσα σε άλλα φαγητά. Όταν το παιδί τρώει π.χ. τον αρακά κρυμμένο σε μια πίτα είναι θετικό αλλά έτσι δεν θα μάθει ποτέ ότι έφαγε τον αρακά που μπορεί μάλιστα και να του άρεσε μετά από μερικές προσπάθειες. Οι σπανακόπιτες εξαιρούνται φυσικά!
  • Θυμηθείτε πως όλοι μας έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις στο φαγητό. Κάτι που δεν αρέσει σε εσάς μπορεί να αρέσει στο παιδί, όσο περίεργο και αν σας φαίνεται. Αν δεν δοκιμάσετε δεν θα μάθετε!
  • Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού εάν το επιτρέπει η ηλικία τους. Σίγουρα μπορεί να χρειαστεί λίγο καθάρισμα παραπάνω και να σας πάρει την διπλάσια ώρα, πιθανόν όμως το αποτέλεσμα να σας αποζημιώσει.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια τεχνική που να λύνει άμεσα το πρόβλημα με την κατανάλωση των λαχανικών. Χρειάζεται να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές σαν αυτές που περιγράψαμε εδώ ή δικές σας. Φαντασία και υπομονή χρειάζεται!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ