5 συμβουλές μου για εσένα και τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά

Εγώ θα σου πω όλα όσα κάνω η ίδια όλα όσα προσπαθώ τουλάχιστον να κάνω ώστε να προετοιμάσω κάθε χρόνο το δικό μου παιδί για την νέα σχολική χρονιά. 5 συμβουλές μου για εσένα και τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Κάθε χρονιά είναι διαφορετική καθώς και κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Σίγουρα όμως κάθε 1η… είναι πάντα πολύ στρεσογόνα ιδιαίτερα για εμάς τους γονείς. Μπορεί να είναι η 1η μέρα στο νηπιαγωγείο, μπορεί η 1η δημοτικού, η 1η γυμνασίου, μπορεί και η 1η λυκείου. Κάθε “1η” είναι ένα νέο μεταβατικό στάδιο που παράλληλα με τον ενθουσιασμό και τη χαρά μας γεμίζει άγχος και λίγο φόβο γονείς και παιδιά. Δεν θα ξεχάσω το απίστευτο άγχος που είχα όταν η κόρη μου ξεκινούσε το προνήπιο ή όταν πήγε 1η δημοτικού! Ένα απίστευτο άγχος το οποίο όπως κατάλαβα και στην πορεία ήταν εντελώς λάθος από το μέρος μου διότι όλα πήγαν περίφημα και η Ελληνίδα μάνα κακά τα ψέματα συνήθως έχει ένα άγχος παραπάνω από το φυσιολογικό…

Διάβασε παρακάτω την ανάρτησή μου σχετικά με τα όλα όσα έμαθα η μάνα από την 1η Δημοτικού, είμαι σίγουρη θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη (όλα όσα έμαθα η μάνα στη 1η δημοτικού και θέλω να μοιραστώ)…

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Σε πρώτη φάση συνιστώ ψυχραιμία σε εσένα μανούλα. Εύκολο θα μου πεις να το γράφεις και να το λες. Το ξέρω, το νιώθω και όλοι μας ειδικά σε αυτές τις “1ες” που έχω αναφέρει το άγχος μας είναι αυξημένο. Όμως μανούλα να θυμάσαι πως εσύ η ίδια πρέπει να δίνεις μια κατεύθυνση στα συναισθήματα του παιδιού σου, να το βοηθάς να τα αντιλαμβάνεται και να τα διαχειρίζεται. Ήμουν πάρα πολύ αγχωμένη στην 1η δημοτικού όμως σε καμία περίπτωση δεν το έδειχνα στην κόρη μου. Τα συναισθήματα και οι εκφράσεις μου ήταν χαρά, ενθουσιασμός για το καινούργιο και ακριβώς αυτά τα συναισθήματα (για καλή μου τύχη) υιοθέτησε και εκείνη. Όπως θα διαβάσεις και στην παραπάνω ανάρτησή μου, πραγματικά όλα πήγαν περίφημα και καμία απολύτως συντέλεια του κόσμου δεν ήρθε! Έκανε φίλους, προσαρμόστηκε, τα πήγε πολύ καλά στα μαθήματα, έτρωγε στα διαλείμματα (κανένα παιδί δεν μένει νηστικό πίστεψέ με…), δεν είχε πρόβλημα με τα μεγαλύτερα παιδιά και όλα κύλησαν ήρεμα.

Επικοινωνία και Αυτονομία. Όλες οι μαμάδες θέλουμε να έχουμε μια καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας ώστε να αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που προκύπτουν. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να φροντίζουμε να καλλιεργούμε αυτό το κλίμα της επικοινωνίας διαρκώς. Συζητάμε διαρκώς με τα παιδιά μας για άσχετα θέματα με το σχολείο ώστε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιά να μπορούμε να συζητήσουμε και για αυτά… Ενθαρρύνουμε την επικοινωνία και την αυτονομία τους !

Δίπλα στον εκπαιδευτικό και όχι απέναντι. Παλιά οι γονείς μας έλεγαν με αρκετά έντονο ύφος “να ακούς τη δασκάλα σου”, και πολλά άλλα όχι τόσο σε ευγενικό τόνο θα έλεγα, αλλά σε γενικές γραμμές μας ζητούσαν την πλήρη υπακοή μας στον εκπαιδευτικό. Πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά ειδικά στα μικρότερα παιδιά προσπαθήστε να τους το αποτυπώσετε, σεβόμαστε και ακούμε την δασκάλα μας. Στην πορεία της σχολικής χρονιά μπορεί να προκύψουν θέματα μέσα στην τάξη εμείς όμως πρέπει να τα λύνουμε μαζί με τον εκπαιδευτικό. Δεν ξεχνάμε ότι μόνο με μια καλή συνεργασία όλα μπορούν να κυλήσουν καλά και το παιδί πραγματικά να αγαπήσει το σχολείο. Σε καμία μα σε καμία περίπτωση δεν ασκούμε κριτική και άσχημη μάλιστα για τον δάσκαλο του παιδιού μας ειδικά μπροστά του… με αυτό το τρόπο έχουμε καταστρέψει κάθε είδους συνεργασία μεταξύ τους.

Επισκεφτείτε το καινούργιο σχολείο, τάξη, δασκάλα με το παιδί & ξεναγήστε το στο νέο του περιβάλλον, πριν αρχίσει το σχολείο. θα το βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τους χώρους και έτσι εξομαλύνετε την εμπειρία του καινούργιου.

Αρχίστε με μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε. Ναι ναι η λίστα είναι ατελείωτη… σχολικά είδη, νέα ρούχα διότι δεν μας κάνει απολύτως τίποτα από τα περσινά μας, ραντεβού με την παιδίατρο για έλεγχο εξετάσεις και το χαρτί για τις αθλητικές δραστηριότητες, κομμωτήριο διότι το μαλλί μας μετά το καλοκαίρι και τη θάλασσα θέλει ένα σουλούπωμα… Εγώ προσωπικά έχω ένα μεγάλο χαρτί κολλημένο στο ψυγείο και γράφω τα to do list μαζί με την κόρη μου ώστε να μη τα ξεχάσω αλλά και να μπορώ να οργανωθώ καλύτερα!

Όλα θα πάνε υπέροχα μανούλες αυτό να θυμάστε!

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια και σε εμάς τους γονείς μαζί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ