Μαθήματα Τραγουδιού ή μάλλον… Φωνητική Ψυχοθεραπεία;

Πόσοι από εμάς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος, δηλαδή ο ίδιος ο εαυτός μας είναι ένα σύνολο από μουσικά όργανα, που ξεκινούν από την κεφαλή και φθάνουν έως τα άκρα των χεριών και των ποδιών μας, όπως το πνευστό, έγχορδο και κρουστό; Μαθήματα Τραγουδιού ή μάλλον… Φωνητική Ψυχοθεραπεία; – Γράφει η Γιάνναρη Μαρία Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

 

 

 


15 Νοεμβρίου είναι η ΕυρωπαΪκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας


Πόσοι από εμάς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος, δηλαδή ο ίδιος ο εαυτός μας είναι ένα σύνολο από μουσικά όργανα, που ξεκινούν από την κεφαλή και φθάνουν έως τα άκρα των χεριών και των ποδιών μας, όπως το πνευστό, έγχορδο και κρουστό; O ίδιος ο άνθρωπος, όχι μόνο είναι σύμβολο μουσικών οργάνων, αλλά είναι και εκτελεστής των δικών του οργάνων, γιατί : τραγουδάει με τη φωνή του, χορεύει με το σώμα του και κρατάει τους ρυθμούς  με τα άκρα του. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά τον ενδιαφερόμενο να έρθει σε επαφή με τον αυθόρμητο/αυθεντικό του εαυτό και έτσι όχι μόνο συνδέεται με το σώμα και τα συναισθήματά του αλλά και με τους γύρω του πιο εύκολα.

Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι συγχρόνως: ακροατής των δικών  του ηχητικών μουσικών οργάνων γιατί ακούει τη φωνή του, θεατής των χορευτικών του ικανοτήτων γιατί βλέπει τις κινήσεις του σώματός του, δημιουργός ποικίλων ρυθμών  γιατί τους αισθάνεται  αφού πηγάζουν από μέσα του. Αυτό σημαίνει πως συνδεόμαστε με την πηγή των δονήσεων μέσα μας, ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι είμαστε η μουσική.

Κατά τη διάρκεια της φώνησης  χρησιμοποιούμε  το φωνητικό σύστημα(λάρυγγας, φωνητικές χορδές, ρινική και στοματική κοιλότητα, ουρανίσκος, γλώσσα, χείλη και σαγόνι) και το αναπνευστικό σύστημα(πνεύμονες, φάρυγγας, λάρυγγας, τραχεία και βρόγχοι) αλλά και κατ’ επέκταση ολόκληρο το σώμα. Στην παραγωγή του ήχου δεν συμμετέχουν μόνο οι φωνητικές χορδές μας, είτε στην ομιλία μας είτε στο τραγούδι μας, αλλά και πλήθος κοιλοτήτων μέσα στις οποίες διοχετεύεται ο αέρας που ξεκινάει από τους πνεύμονες με τον μηχανισμό του διαφράγματος του θώρακα και της κοιλιάς. Κατά την αναπνοή διοχετεύεται το απαραίτητο οξυγόνο στον οργανισμό με το οποίο τροφοδοτούνται τα κύτταρα και κατά την εκπνοή αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα.

Η φύση μας έχει προικίσει με τη διαφραγματική αναπνοή η οποία εξασφαλίζει την υγεία των πνευμόνων, φωνητικών χορδών και του θυρεοειδούς αδένα. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής την έχει αντικαταστήσει με τη θωρακική αναπνοή που συχνά δημιουργεί εντάσεις στους μυς και έχει ως αποτέλεσμα την έντονη πίεση κατά τη φώνηση η οποία μας δημιουργεί τα προβλήματα που αναφέραμε. Η διαφραγματική αναπνοή εξασφαλίζει τη μακροζωία στο φωνητικό μας σύστημα, ελεύθερη ροή και διακίνηση της αναπνοής αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο στην εκπνοή, η οποία χρησιμοποιείται στη φώνηση. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο και καλύτερο σε ποιότητα όγκο φωνής. Σημαντική είναι η χρήση της σε όλους όσους χρησιμοποιούν αρκετά τη φωνή τους(καθηγητές, ηθοποιοί, εισηγητές, εκφωνητές, ρήτορες κ.ά), αλλά και όλους εμάς που απευθυνόμαστε σε οικείο ή ξένο κοινό, είτε πρόκειται για παρέα ,είτε για νέο επαγγελματικό περιβάλλον, με αυτοπεποίθηση και καθαρότερη εκφορά του λόγου.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ