Πράγματα που δυσκολεύουν κάθε νέα μαμά και τρόποι αντιμετώπισης

Οι αλλαγές των συνθηκών με τον ερχομό του μωρού δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία οι μαμάδες προσπαθούν να προσαρμοστούν. Πράγματα που δυσκολεύουν κάθε νέα μαμά και τρόποι αντιμετώπισης

Η μητρότητα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο στιγμές χαράς και συγκίνησης! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η νέα μαμά δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες -το αντίθετο. Είναι απολύτως λογικό να έχουν ένα σωρό ανησυχίες και να νιώθουν αβέβαιες για πολλά πράγματα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε τις πιο συχνές δυσκολίες που έχει μία νέα μαμά, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορεί να τις αντιμετωπίσει!

Κούραση και έλλειψη ύπνου

Ο ερχομός ενός μωρού σημαίνει νύχτες χωρίς επαρκή ύπνο! Αυτό, γιατί μία νέα μαμά χρειάζεται να ξυπνάει πολλές φορές μέσα στο βράδυ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί όσο χρειάζεται για να ξεκουραστεί ουσιαστικά. Φυσικά, πρόκειται για μία φάση, η οποία βελτιώνεται σημαντικά μετά από λίγους μήνες, όμως τι μπορείς να κάνεις αν είσαι μία κουρασμένη μανούλα, ώστε να μπορέσεις να αναπληρώσεις τον ύπνο που σου λείπει;

Αρχικά, μία πολύ δημοφιλής και πολύτιμη συμβουλή είναι να προσπαθήσεις να κοιμάσαι όταν κοιμάται το μωρό σου. Έτσι, θα μπορέσεις να έχεις ενέργεια όταν το μωρό ξυπνήσει και σε χρειάζεται. Πέρα από αυτό όμως, κάτι ακόμη που θα πρέπει να κάνεις είναι να ζητήσεις βοήθεια! Ζήτα από κάποιο συγγενή να προσέχει το μωρό για λίγη ώρα, ώστε να μπορέσεις να ξεκουραστείς. Αν πάλι μένεις σε μία μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα, και δεν έχεις κοντά σου συγγενείς, κάνοντας μία απλή αναζήτηση για φύλαξη παιδιού στην Αθήνα στο internet, μπορείς να βρεις πολλές αξιόπιστες νταντάδες!

Άγχος και αμφιβολίες

Είναι απόλυτα φυσιολογικό μία νέα μαμά να αμφιβάλει για τον εαυτό της, να αναρωτιέται αν κάνει τα πράγματα σωστά και αν είναι καλή μαμά για το μωρό της! Όλες αυτές οι σκέψεις προκαλούν άγχος και ανησυχία στη μαμά, η οποία φυσικά θέλει να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του μωρού και να το βλέπει χαρούμενο.

Αν νιώθεις και εσύ έτσι, σε καταλαβαίνουμε -όλη αυτή η ανησυχία πηγάζει από την αγάπη σου για το πλασματάκι που έφερες στον κόσμο. Γι’ αυτό, εμπιστεύσου το ένστικτό σου, εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι είναι καλύτερο για το μωρό σου! Για να νιώθεις όμως μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως μαμά, μία καλή ιδέα είναι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, να διαβάσεις επιστημονικά άρθρα για τα θέματα που σε προβληματίζουν και να ζητήσεις τη γνώμη των ειδικών. Όλα αυτά θα σου δώσουν μία σιγουριά που θα σε κάνει να νιώθεις πιο ήρεμη!

Αλλαγές στο σώμα μετά τη γέννα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα αλλάζει, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει μία νέα ζωή. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και η εικόνα του: μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους σε ορισμένα σημεία του σώματος, ραγάδες, χαλάρωση… Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα που έχει μία νέα μαμά για το σώμα της, κάνοντάς τη να νιώθει ανασφάλεια!

Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά -δεν είναι εύκολο να βλέπεις την εικόνα σου στον καθρέφτη να αλλάζει. Μην ξεχνάς όμως τι έχει περάσει το σώμα σου, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει και να φέρει στον κόσμο μία νέα ζωή. Ευχαρίστησε λοιπόν το σώμα σου για όλα τα εντυπωσιακά πράγματα που έχει καταφέρει και έπειτα δώσε του άφθονη αγάπη φροντίζοντάς το. Προσφέροντάς του όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας μία ήπια μορφή άσκησης για νέες μαμάδες, σύντομα θα νιώσεις και πάλι ο εαυτός σου!

Μοναξιά και αίσθημα απομόνωσης

Μία νέα μαμά περνά το μεγαλύτερο διάστημα των πρώτων μηνών μετά τον ερχομό του μωρού μέσα στο σπίτι. Οι μεγάλες ευθύνες που έχει, σε συνδυασμό με την κούραση την κάνουν να νιώθει απομονωμένη, αφού η κοινωνική της ζωή είναι πλέον ανύπαρκτη και όλη της η προσοχή είναι συγκεντρωμένη στο μωρό της.

Η επικοινωνία με άλλα άτομα όμως είναι απαραίτητο στοιχείο για την ψυχική υγεία μιας νέας μαμάς! Αν λοιπόν έχεις γίνει πρόσφατα μαμά και νιώθεις μοναξιά, μη διστάσεις να κάνεις μερικά μικρά βήματα για να δημιουργήσεις λίγο χώρο για την κοινωνική σου ζωή. Μίλα καθημερινά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα (έστω και από το τηλέφωνο), γίνε μέλος σε online ομάδες μαμάδων, και κάνε ειλικρινείς συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Φυσικά, αν νιώθεις ότι το χρειάζεσαι, απευθύνσου σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου!

Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι γεμάτο συναρπαστικές εμπειρίες, αλλά και δυσκολίες – ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που γίνεσαι μαμά. Να θυμάσαι ότι για να είναι καλά το μωρό σου, πρέπει να είσαι πρωτίστως εσύ καλά, γι’ αυτό φρόντισε τον εαυτό σου, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στην ψυχική σου υγεία και την αυτοφροντίδα σου!

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebookγια να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Πράγματα που δυσκολεύουν κάθε νέα μαμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ