Μικρές φωτιές παντού. Βαθυστόχαστο,πνευματώδες και συγχρόνως τρυφερό

Να το θυμάσαι, είχε πει η Μία, κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάψεις τα πάντα και να ξαναρχίσεις. Αφού καρβουνιαστούν όλα, το έδαφος γίνεται πιο πλούσιο και φυτρώνουν καινούργια πράγματα. Μικρές φωτιές παντού. Βαθυστόχαστο,πνευματώδες και συγχρόνως τρυφερό – Γράφει η Μαρία Διακαντώνη

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

​Παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο χαρακτηρίστηκε το δεύτερο βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέα Σελέστ Ινγκ  Μικρές φωτιές παντού . Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που έγινε αμέσως μπέστ σέλερ και θεωρήθηκε το καλύτερο για το 2017 σύμφωνα με το ΑΜΑΖΟΝ.
Ένα οξυδερκές βλέμμα σε μια μερίδα της αμερικανικής και κατ`επέκταση και της δυτικής κοινωνίας.
Δύο κόσμοι σε αντιπαράθεση. Δύο διαφορετικές στάσεις ζωής. Απόλυτες και οι δύο.
Από τη μια μεριά ο κόσμος της Ελεν Ρίτσαρντσον. Το Σέικερ Χάιτς, ένα όμορφο, ήρεμο και ασφαλές προάστιο του Κλίβελαντ, όπου τα πάντα είναι σχεδιασμένα στην εντέλεια, σπίτια, δρόμοι, σχολεία, καταστήματα, χώροι διασκέδασης και αναψυχής. Όλα λειτουργούν άψογα βάσει κανόνων κοσμιότητας, ευπρέπειας και ηθικής. Επικρατεί τάξη και καμία ασχήμια δεν επιτρέπεται να ταράξει την ειδυλλιακή πρόσοψη. Ο απόλυτος συμβολισμός εδώ. Ακόμα και τα σκουπίδια βγαίνουν μόνο στις πίσω αυλές, απ`όπου μαζεύονται από ειδικά σκούτερ.

 


Η Ελεν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σέικερ Χάιτς, χάραξε από νωρίς και ακολούθησε κατά γράμμα το σχέδιο της ζωής της,σχολείο, πανεπιστήμιο, φλέρτ, γάμος, δουλειά, στεγαστικό, παιδιά και είχε μάθει να τηρεί τόσο σχολαστικά τους κανόνες λες και “η σωστή λειτουργία του κόσμου εξαρτιόταν από τη συμμόρφωσή της με αυτούς”. Οι Ρίτσαρντσονς είχαν μεγάλο εισόδημα, έπαυλη, τέσσερα αυτοκίνητα και τέσσερα παιδιά.
Βέβαια το τέταρτο, η Ιζυ, είχε δείξει από την εποχή που κυοφορούνταν ακόμη σημάδια… διαφοροποίησης και ανυπακοής, αλλά η Ελεν τα αγνοούσε …επιμελώς.
Από την άλλη μεριά η Μία, αντισυμβατική και ανεξάρτητη φωτογράφος, γύριζε από πόλη σε πόλη αναζητώντας έμπνευση για τις φωτογραφίες της.

Ο κόσμος της Μία και οι μοναδικές σταθερές της ζωής της, ήταν η τέχνη της, η κόρη της Πέρλ και ότι χωρούσε το μικρό καφέ  Volkswagen του νεκρού αδελφού της. Οταν η Μία με την δεκαπεντάχρονη Περλ νοίκιασαν ένα διαμέρισμα της Ελεν, ο τρόπος ζωής και η αινιγματική προσωπικότητα της Μία, εισχώρησε σαν καταλύτης στον κόσμο των Ρίτσαντσον κι έφερε αναστάτωση στην πλασματική ηρεμία και τριγμούς στο εύθραυστο κουκούλι της οικογένειας. Τα παιδιά σαγηνεύτηκαν και η Ελεν νοιώθοντας ότι απειλείται ερευνά το παρελθόν ψάχνοντας για κρυμμένα μυστικά.
Μια υπόθεση υιοθεσίας και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θα φέρουν ανατροπές και θα επισπεύσουν τα καταλυτικά γεγονότα καθιστώντας τις τελευταίες σελίδες συγκλονιστικές.

Δύσκολα και σοβαρά θέματα αγγίζει η Ινγκ σ`αυτό το βιβλίο. Αυτό της μητρότητας σε πολλές της εκφάνσεις, της υιοθεσίας, της εφηβείας και των οικογενειακών σχέσεων.
Ανατέμνει την κλειστή κοινωνία των προνομιούχων τάξεων, που θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, ανοιχτόμυαλους και ιδεαλιστές, ενώ στην πραγματικότητα στρουθοκαμηλίζουν και κρύβουν τον κομφορμισμό και τον καμουφλαρισμένο ρατσισμό τους στην “πίσω αυλή”.
Τα προσεγγίζει όλα με μια κριτική ματιά, αλλά χωρίς ηθικολογίες και χωρίς παρωπίδες, επιτρέποντας στον αναγνώστη να πάρει κι αυτός τη δική θέση.
Ένα βιβλίο βαθυστόχαστο και πνευματώδες, συγχρόνως τρυφερό και συγκινητικό, πραγματική απόλαυση…
   ” Να το θυμάσαι, είχε πει η Μία, κάποιες φορές θα χρειαστεί να
      κάψεις τα πάντα και να ξαναρχίσεις. Αφού καρβουνιαστούν
      όλα, το έδαφος γίνεται πιο πλούσιο και φυτρώνουν καινούργια
      πράγματα. Το ίδιο είναι και οι άνθρωποι. Ξαναρχίζουν απ΄το μηδέν”.
 
Το ”Μικρές φωτιές παντού” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι .
Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebookγια να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ