Ποια είναι τα θεραπευτικά οφέλη της εκμάθησης πιάνου;

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το να μαθαίνεις και να ξέρεις να παίζεις πιάνο προσφέρει από σωματικά και πνευματικά οφέλη έως κοινωνικά και συναισθηματικά, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ποια είναι τα θεραπευτικά οφέλη της εκμάθησης πιάνου; – Γράφει η Γιάνναρη Μαρία Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια 

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

 

 

 


Μπορούμε να πούμε πως πάντα υπήρχε ένα αναγνωρισμένο τρίπτυχο μεταξύ του νου και του σώματος με τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Το πιάνο συγκεκριμένα είναι μια μορφή θεραπείας για όσους αναζητούν διαφυγή και δημιουργική έκφραση. Τα τελευταία χρόνια όμως, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το να μαθαίνεις και να ξέρεις να παίζεις πιάνο προσφέρει από σωματικά και πνευματικά οφέλη έως κοινωνικά και συναισθηματικά, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα θεραπευτικά οφέλη της εκμάθησης  της  τέχνης του πιάνου.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Το γεγονός ότι η εκμάθηση του πιάνου καταπραΰνει τη ψυχή μας, είναι γνωστό σε όλους μας, αλλά λειτουργεί και ως αγχολυτικό φάρμακο. Ακόμη και εάν αφιερώσετε λίγα λεπτά μελέτης μέσα στην ημέρα σας, μπορείτε να δείτε μείωση στην αρτηριακή σας πίεση και να σας κάνει να νιώσετε πιο θετικά. Στην πραγματικότητα, το να είσαι μέλος μιας μουσικής διαδικασίας ή μάλιστα όταν θα πρέπει να παίξεις μπροστά σε λίγους ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει στην πιο ομαλή προσέγγιση της έκθεσης του εαυτού.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Η εκμάθηση του πιάνου απαιτεί και τα δυο σας χέρια να παίξουν ταυτόχρονα διαφορετικές μελωδίες , κάτι που μπορεί σε αρχικό επίπεδο να μην είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε εξ αρχής. Σταδιακά όμως η τέχνη του διασπασμένου συντονισμού θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι σας. Αυτό σας βοηθά να συντονίσετε τα μάτια σας (οπτική αντίληψη) και τα χέρια σας όταν παίζετε. Έτσι οι δεξιότητες συγκέντρωσης αναπτύσσονται και γίνονται πιο έντονες.

ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο με τρόπο που δεν κάνει καμία άλλη δραστηριότητα. Έτσι, παίζοντας ένα μουσικό όργανο όπως το πιάνο , προσθέτει νέες νευρικές συνδέσεις  αναπτύσσοντας κάποια υψηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλο. Έτσι,  μπορούμε να δούμε βελτίωση από θέματα μαθησιακής δυσκολίας μέχρι και απλών καθημερινών δυσκολιών ενός ατόμου.

ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΧΑΡΑ

Τα παιδιά που ξεκινούν μαθήματα πιάνου δέχονται συνεχώς ανατροφοδοτήσεις και εποικοδομητικές κριτικές από τους δασκάλους τους. Αυτό τους προετοιμάζει να αποδεχθούν την κριτική με θετικό τρόπο , δημιουργώντας τους σε άτομα με ισχυρότερη και καλύτερη ψυχική υγεία.  Τα μαθήματα πιάνου αποδεικνύουν ότι ενσαρκώνουν σημαντικές αξίες που μένουν στη ψυχή των παιδιών για όλη τους τη ζωή.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

Η Γιάνναρη Μαρία είναι Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια .

Επισκεφτείτε το Instagram account της  και την σελίδα της στο Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ