Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το ήξερες μπορεί να σου κοστίσει μέχρι και την επιμέλεια των παιδιών σου; Το ήξερες ότι το cyberbulling μπορεί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία αφού το παιδί σου ενδέχεται να έχει δημοσιευμένες στο διαδίκτυο πάνω από χίλιες φωτογραφίες από ‘σένα; Μην ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας facebook για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και σκέψεις!

Για το ίδιο θέμα έγραψε και το Inkstory

ΕΔΩ:  Να ανεβάζεις τις φωτογραφίες των παιδιών σου στο blog σου ή όχι;

και η Κόκκινη Καμέλια

ΕΔΩ: Γιατί δε δημοσιεύω φωτογραφίες των παιδιών μου

Έχουμε διαβάσει άπειρα άρθρα σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση φωτογραφιών των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Έχουμε ακούσει άπειρες συζητήσεις και έρευνες και μελέτες σχετικά με το θέμα. Έχουμε πληροφορηθεί από τα μέσα για επικινδύνους ιστότοπους παιδόφιλων, για κυκλώματα και ακόμα χειρότερα για απαγωγές ή κακοποιήσεις παιδιών. Δεν θα το παρατραβήξω περιγράφοντας τα φρικτά περιστατικά γιατί όλοι τα ξέρουμε πολύ καλά. Δεν θα πάω πολύ μακριά, απλά θα αναφέρω το περίφημο cyberbulling.

Τόση προσπάθεια από εμάς τους γονείς προς τα παιδιά μας σχετικά με το πως θα διαφυλάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα και την ιδιωτικότητά τους. Ποια προσωπικά δεδομένα και ιδιωτική ζωή; Όταν εμείς οι ίδιοι δημοσιεύουμε κάθε τι από την ζωή μας κυρίως από τη ζωή των παιδιών μας δεν τους λέμε με τις πράξεις μας ότι παραβιάζουμε την ιδιωτικότητά τους επειδή έτσι απλά μας αρέσει;

Ναι το ξέρω και το δικό μου παιδί κάποια στιγμή κοιμήθηκε μόνο του και το δικό μου παιδί έβγαλε τη πάνα του ή έκανε την πρώτη του βουτιά ή περπάτησε… Όλα τα μωράκια γίνονται παιδιά, εμείς όμως οι γονείς γιατί από ενήλικες γινόμαστε παιδιά; Όλοι οι γονείς είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά μας, όλοι οι γονείς θέλουμε να αποθανατίζουμε την κάθε στιγμή των παιδιών μας. Δεν χρειάζεται όμως να την δημοσιεύουμε έτσι απλά χωρίς κανένα φίλτρο προστασίας. Δεν είναι ο σκοπός να πάρουμε περισσότερη απήχηση, σκοπός δεν είναι να προβάλουμε προβάλλοντας προϊόντα μέσω αυτών. Ειδικά εμείς οι μαμάδες bloggers μέσα σε έναν αρκετά απαιτητικό χώρο όπου η βασική αγορά στηρίζεται επάνω στο παιδί πρέπει να διαθέτουμε τα δικά μας φίλτρα, τις δικές μας ασπίδες.

Τα παιδιά μας είναι μικρά δεν μπορούν να δώσουν ακόμα την συγκατάθεσή τους για την έκθεση αυτών στο διαδίκτυο. Μη δίνουμε τη δική μας συγκατάθεση, δεν έχουμε το δικαίωμα απλά και μόνο επειδή λεγόμαστε γονείς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να φτιάχνουμε “φάκελο” στα παιδιά μας από τόσο μικρή ηλικία… καλώς ή κακώς όταν μεγαλώσουν θα φτιάξουν τα ίδια… όπως φτιάξαμε και εμείς… Ευχόμενοι να έχουν τη σοφία, το μυαλό, την εξυπνάδα για να αποφύγουν τις κακοτοπιές…

Στην Γερμανία υπάρχει σχετική εκστρατεία. Η εκστρατεία, μία ιδέα του «Ιδρύματος για το Παιδί», ενθαρρύνει τους γονείς να μην αναρτούν φωτογραφίες των τέκνων τους στα social media. Κι αν το κάνουν, να γίνεται με προσοχή.

#ErstDenkenDannPosten:«Πρώτα σκεφτείτε και μετά δημοσιεύστε» είναι ένα από τα hashtag που προωθεί το γερμανικό «Ίδρυμα για το Παιδί». Το hashtag που επίσης προωθεί το γερμανικό «Ίδρυμα για το Παιδί» είναι σαφές:# MeinBildGehörtMir «Η εικόνα μου ανήκει σε εμένα».

Πριν δύο ημέρες η Ελληνική Αστυνομία έστειλε αυστηρό μήνυμα στους γονείς μέσω του twitter.

Καταλαβαίνουμε… είσαι περήφανος γονιός και θες να αναρτήσεις φωτογραφία με το παιδάκι σου στα social media! Αν επιμένεις τουλάχιστον κάνε το με στυλ! Προστάτεψέ το…

Το saferinternet4kids.gr μας ενημερώνει για τους κινδύνους και για τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε!

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • Μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που περιηγείται στο διαδίκτυο. Μπορεί άνετα ο οποιοσδήποτε να τη χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.
  • Από μια φωτογραφία μπορεί ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο παιδεραστής αλλά και κακόβουλος, να αντλήσει προσωπικά στοιχεία για το παιδί και στη συνέχεια να το βλάψει. Π.χ από μια φωτογραφία στο σχολείο ή στη γειτονιά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τους χώρους που συχνάζει το παιδί.
  • Μια φωτογραφία του παιδιού αναρτημένη στα κοινωνικά δίκτυα ευνοεί τις συνθήκες ώστε το παιδί να γίνει θύμα ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying).
  • Εκθέτοντας το παιδί σε διάφορες ηλικίες μέσω φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούμε το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού. Το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, θα πρέπει τουλάχιστον να μας φοβίζει.
  • Μπορεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει.
  • Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα παιδιά μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας τους όταν εμείς αναρτούμε τις φωτογραφίες τους;

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΠΟΣΤΑΡΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

  • Μπορείτε να διαγράψετε όσες φωτογραφίες έχετε αναρτήσει. Θα διαγραφούν μεν από τη σελίδα σας αλλά θα παραμείνουν για πάντα στα αρχεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τις δημοσιεύσατε.
  • Όσες φωτογραφίες έχουν «ποστάρει» άλλοι και έχουν κάνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το χρονολόγιο σας. Δεν μπορείτε να τις διαγράψετε, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εκείνος που τις δημοσίευσε.
  • Αν θέλετε να συνεχίσετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες, επιλέξτε τουλάχιστον από τις ρυθμίσεις ασφαλείας την επιλογή να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας (ούτε καν οι φίλοι των φίλων σας).
  • Επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μια φωτογραφία έτσι ώστε αν είναι και τα παιδιά σας μαζί, να έχετε τη δυνατότητα να την απορρίψετε πριν δημοσιευτεί.
  • Ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε να δημοσιεύουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.

Και μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα και Διαγωνισμούς!

και κάτι τελευταίο…

«Αγαπητέ μαμά, αγαπητέ μπαμπά. Έχετε το δικαίωμα να είστε περήφανοι για μένα… Υπάρχουν χαριτωμένες φωτογραφίες που θέλετε να μοιραστείτε με τους φίλους σας. Αλλά το Διαδίκτυο δεν είναι ιδιωτικό άλμπουμ»

Για το ίδιο θέμα έγραψε και το Inkstory

ΕΔΩ:  Να ανεβάζεις τις φωτογραφίες των παιδιών σου στο blog σου ή όχι;

και η Κόκκινη Καμέλια

ΕΔΩ: Γιατί δε δημοσιεύω φωτογραφίες των παιδιών μου

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ